Moldavië Hoogtepunten (5 dgn)

Moldavië Hoogtepunten (5 dagen)

Je maakt in 5 dagen kennis met het kleine Moldavië, weinig bekend en zeker geen toeristische bestemming. Vanuit de hoofdstad Chisinau bezoek je de belangrijkste bezienswaardigheden. Natuurlijk zit daarbij ook Transnistrië, de smalle strook land die zich van Moldavië heeft afgescheiden en op veel punten een wereld apart is.

Je reist per auto met chauffeur, flexibel en comfortabel. Zelf rijden is ook mogelijk, informeer bij ons naar de mogelijkheden.

Als je langer op pad wilt, is het geen probleem de reis te verlengen. Bijvoorbeeld met een bezoek aan het noorden van het land, met onder meer de stad Soroca, bekend om haar grote fort en bijzondere zigeunergemeenschap. Of bezoek de zuidelijke regio Gagaoezië, waarvan de bewoners hun Turkse afkomst koesteren. En de mooie en boeiende Oekraïense havenstad Odessa ligt ten slotte op niet meer dan 3,5 uur rijden van Chisinau.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 5 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf: € 450,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Moldavië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1 Chisinau
Je vliegt naar Chisinau, de hoofdstad van Moldavië. Bij aankomst word je opgewacht en naar je hotel in het centrum gereden.

Chisinau is met een half miljoen inwoners (van de 3,4 miljoen inwoners in totaal) verreweg de grootste stad van Moldavië. De stad werd gesticht in de 15e eeuw maar uit deze periode is weinig bewaard gebleven. Het huidige Chisinau is vooral een Sovjet-stad met brede lanen en grote pleinen.

Chisinau is geen stad met grote bezienswaardigheden, wel een prettige stad met drukke stadsparken, een ontspannen sfeer en een overzichtelijk centrum. Rondwandelend door het centrum en zittend in de parken krijg je een goede indruk van de stad, het land en de bewoners.

Dag 2 Hincu- & Capriana-kloosters
Je begint de dag met een wandelexcursie door Chisinau. Je gids voert je onder meer langs de kathedraal, het parlementsgebouw en de stadsparken.

Hierna verlaat je Chisinau per auto met chauffeur en gids. Op 60 kilometer ten noordwesten van de stad ligt het Codri-woud met het sfeervolle Hincu-klooster dat werd gesticht in de 17e eeuw. Niet veel verder ligt het 15e eeuwse Capriana-klooster, de residentie van de patriarch van de Moldavisch-orthodoxe kerk.

Dag 3 Cricova & Orheiul Vechi
Op dag 3 rijd je met je chauffeur naar het noorden. Een korte rit over het golvende platteland brengt je naar Orheiul Vechi. Op een smalle heuvelrug in een bocht in de rivier zijn de archeologische resten gevonden van nederzettingen van vele duizenden jaren geleden. Een grottenklooster uit de 13 eeuw is nog in gebruik. Orheiul Vechi is daarmee een klein pelgrimsoord geworden.
In het rivierdal onder het klooster ligt het traditionele dorp Butuceni. Eventueel kun je hier lunchen met traditioneel Moldavische gerechten.

In de middag staat er een compleet andere excursie op het programma: een bezoek aan de wijnkelders van Cricova. In de kalkstenen rotsen is 120 kilometer kelder uitgehakt die nu dienen als opslagplek voor de wijnen van de uitgestrekte Cricova-wijnvelden. Je maakt per auto een rit door de tunnels.
Natuurlijk krijg je een rondleiding door het belangrijkste deel van de wijnkelders. Hier hebben veel beroemdheden hun wijnen opgeslagen, niet alleen wijnen van Cricova maar ook andere kostbare wijnen. Denk daarbij aan mensen als de Amerikaanse vice-president Biden, president Poetin en de Franse president Hollande.
De rondleiding wordt afgesloten met een uitgebreide proeverij. In het verleden was Moldavië de belangrijkste wijnproducent van de Sovjet-Unie en het Oostblok. Het was een periode waarin kwantiteit vaak belangrijker was dan kwaliteit. Sinds de onafhankelijkheid is het roer echter omgegooid en tegenwoordig produceert Moldavië uitstekende wijnen.

Dag 4 Transnistrië
Een van de vreemdste en onbekendste stukjes Europa is te vinden op de oostelijke oever van de Dnjestr, de rivier die Moldavië in tweeën deelt. Toen de Sovjet-Unie uiteen viel, wilden de vooral Russische bewoners van dit deel van Moldavië zich aansluiten bij Rusland. Het leidde tot een korte maar heftige burgeroorlog waarbij de separatisten zich gesteund wisten door het Russische leger dat hier lag gelegerd. Sindsdien is Transnistrië de facto onafhankelijk. Het ministaatje wordt door (vrijwel) geen land erkend maar voert zijn eigen beleid. Men betaalt met de Transnistrische roebel, spreekt Russisch en heeft Stalin letterlijk en figuurlijk nog op zijn voetstuk laten staan.

Je gaat weer op stap met auto met chauffeur en gids. Hoewel de grens internationaal niet als dusdanig is erkend, is de overgang tussen Moldavië en Transnistrië nog een echte, ouderwetse grensovergang: met gewapende militairen, meerdere controleposten en streng kijkende douaniers.
Je rijdt echter al snel Transnistrië binnen. Niet ver van de grensposten stop je bij het grote fort van Bender dat indrukwekkend boven de rivier de Dnjestr ligt. Ooit gebouwd door Moldavische vorsten en uitgebreid door de Turken, is het nu een vervallen depot van het Russische leger. Wij werden rondgeleid door een mooie Russische sergeant die op hoge hakken vooruitsnelde tussen de vestingwerken.

De hoofdstad van Transnistrië is Tiraspol. Rondwandelend krijg je een idee van hoe het vroeger in de Sovjet-Unie geweest moet zijn. Schone, ordentelijke straten, geen reclame, veel nationalistische symbolen en standbeelden van zowel Lenin als Stalin. Het is een bijzondere ervaring om hier een paar uur door te brengen.

In de namiddag rijd je terug naar Chisinau voor een laatste avond in de hoofdstad.

Dag 5 thuisreis
Je vliegt vanaf Chisinau terug naar huis.

Een alternatief is dat je de reis vervolgt met een treinreis (4,5 uur) of autorit (van circa 3,5 uu) naar het boeiende Odessa, de Oekraïense havenstad.
Het reizen per trein is altijd een leuke gelegenheid om het land en de bewoners op een andere manier te leren kennen. Verwacht hier geen snelle, moderne trein, maar een gezellige boemel met houten bankjes. De treinrit voert je door Transnistrië.
De autorit geeft de gelegenheid ook een idee te krijgen van het zuiden van Moldavië. Een aanrader is hier bijvoorbeeld de kleinschalige wijnboerderij Et Cetera, waar je kunt stoppen voor een wijnproeverij of een goede lunch.
Na Odessa kun je terug naar huis vliegen of verder Oekraïne in reizen. Uiteraard kunnen wij dat ook regelen.

Top