5 tips om de oude steden van Oezbekistan nét even anders te zien

Tip Samarkand: bezoek het Registan ook in het donker (foto: Blini Reizen)De drie legendarische steden Samarkand, Bukhara en Khiva staan bij veel reizigers hoog op het verlangenlijstje. Een rondreis door Oezbekistan is dan ook niet compleet zonder deze drie. Iedere reisgids somt de grote monumenten op die je in deze steden moet bezoeken. Maar hoe haal je nét even meer uit je bezoek?
In dit blog geven wij 5 persoonlijke tips om deze drie bijzondere steden beter te leren en te ervaren. Denk aan het juiste tijdstip voor een wandeling en dat ene park waar toeristen niet komen.

1. Khiva: beklim de stadsmuren
Tip Oezbekistan: beklim de stadsmuren van KhivaDe oude binnenstad van Khiva, de Ichan-Kala, is compleet ommuurd. Het leuke van die muren is dat je er overheen kunt wandelen. Bij de noordelijke poort kan je met de trap naar boven. Vanaf de muren heb je prachtig zicht over de oude stad en, door de schietgaten en kantelen, over het gebied rond de oude stad. Tijdens ons laatste bezoek aan Khiva was het niet mogelijk de hele stad rond te wandelen maar het zou ons niet verbazen als dat in de toekomst verandert.

2. Samarkand: bezoek het Registan ook in het donker
Tip Samarkand: bezoek het Registan ook in het donkerHet Registan van Samarkand is een van de mooiste pleinen ter wereld. Iedere reiziger neemt dan ook uitgebreid de tijd voor het plein en de drie aangrenzende madrassa’s. Wat veel mensen niet weten is dat het Registan in het donker misschien wel op haar mooist is. De azuurblauwe mozaïeken van de madrassa’s zijn dan sfeervol verlicht. Ga dus in de avond een keer terug naar het plein en laat je weer betoveren.

Extra tip: je toegangskaartje tot het Registan is de hele dag geldig. Dus bewaar je kaartje als je het plein overdag bezoekt en kom in het donker terug. Het plein zelf is elke dag tot 19:00 open en op donderdag tot 20:15 (vraag dit er plekke nog even na) maar let op: het zicht op het Registan is ook van buiten de (lage) hekken wonderschoon. Ook als het plein zelf dicht is of als je geen kaartje hebt moet je het Registan zeker in het donker bezoeken.

3. Khiva, Samarkand en Bukhara: durf te verdwalen!
Tip Oezbekistan: de volkswijken van SamarkandVeel reizigers verkennen Khiva, Samarkand en Bukhara met de kaart in de hand en wandelen zo van monument naar monument. In deze drie steden loop je dan over mooie wegen en langs goed onderhouden gebouwen. Maar wijk van de hoofdroutes af en je komt in een heel andere wereld: onverharde steegjes, een pleintje met spelende kinderen, een vervallen koopmanshuis, een drukke werkplaats, schoolmeisjes in uniform op weg naar huis, een jongen die zijn Engels wil oefenen en nog veel meer. Dit soort wandelingen is niet uit te stippelen; het is een kwestie van ronddwalen en verdwalen. Dat laatste is helemaal niet erg want je komt altijd wel weer uit op een grotere straat en anders vraag je gewoon de weg aan een van de vriendelijke locals. Een mooie tijd voor dit soort wandelingen is het einde van de middag, als de bewoners klaar zijn met de dag en alle tijd hebben. Over je veiligheid hoef je je in Oezbekistan overigens geen zorgen te maken.

In Samarkand moet je nog wat extra moeite doen. De rommelige volkswijken ten zuiden van het Registan en ten oosten van Gur-e Emir zijn aan het oog onttrokken door nieuwe muren. Zoek je gewoon een van de doorgangen en je komt in een andere wereld.

4. Khiva: bezoek de Ichan-Kala vroeg in de ochtend of laat in de middag
Tip Khiva: bezoek de Ichan-Kala bij zonsopgangDe laatste jaren weten steeds meer reizigers de weg naar Khiva te vinden. Dat betekent dat je de smalle straatjes van het sfeervolle Ichan-Kala (de ommuurde binnenstad) overdag vaak deelt met veel andere toeristen. We raden daarom aan om de Ichan-Kala ook op een ander moment te bezoeken. Een ideaal moment is vroeg in de ochtend, nog voor het ontbijt. Terwijl andere reizigers nog in het hotel zijn loop jij alleen door de stille steegjes van de oude stad. Op dat soort momenten heb je weinig fantasie nodig om je eeuwen terug te wanen, in de tijd dat Khiva een belangrijke halte was op de Zijderoute. Een ander goed moment is het uur net voor zonsondergang. Het is dan nog wel drukker maar het warme licht is ideaal voor het maken van foto’s. Extra tip: voor een bezoek aan de Ichan-Kala heb je een kaartje nodig. Maar met een kaartje kan je meerdere keren naar binnen. En vroeg in de ochtend is er geen controle.

5. Samarkand: drink een biertje in het park in de Russische wijk
Tip Samarkand: bezoek het Registan ook in het donker
Samarkand staat zo vol prachtige, oude monumenten dat je bijna zou vergeten dat het ook nog een levende stad is, met 520.000 inwoners. Wij maken graag een wandeling door het Navoi Park, in het Russische deel van de stad. Hier zie je vooral locals en vrijwel geen toeristen. Het is fijn om hier aan het einde van de dag met een biertje op een terras te zitten, om mensen te kijken en bij te komen van de vele indrukken van een dag sight-seeing in een van de oudste steden ter wereld.

Met de 5 bovenstaande persoonlijke tips haal je meer uit je rondreis door Oezbekistan en je bezoek aan drie oude Zijderoute-steden van Oezbekistan: Khiva, Bukhara en Samarkand.

Wil je meer weten over reizen door Oezbekistan en Centraal-Azië? Kijk op onze Bestemmingspagina Oezbekistan, waar je een aantal voorbeeldreizen kunt vinden.

29 januari 2021

De foto’s bij dit bericht zijn gemaakt tijdens onze reizen door Oezbekistan

Tip Samarkand: bezoek het Registan ook in het donker (foto: Blini Reizen)