9 x Tadzjikistan

Tadzjikistan Nationaal ParkTadzjikistan, waar ligt dat dan? Veel mensen hebben nog nooit van dit land gehoord of weten niet waar het ligt (in Centraal-Azië dus, grenzend aan Kirgizië, Oezbekistan, China en Afghanistan, met Dushanbe als hoofdstad). Laat staan dat ze weten wat Tadzjikistan de nieuwsgierige reiziger allemaal te bieden heeft.

Daar gaan we wat aan doen: Blini Reizen zet 9 hoogtepunten van dit onbekende land op een rijtje, van de vriendelijke Pamiri tot de indrukwekkende natuur van Kara Jylga.

Tadzjikistan: onderweg over de Pamir Highway
1. De Pamir Highway
De Pamir Highway van Dushanbe naar Osh (Kirgizië) is een van de meest spectaculaire routes ter wereld. De 1.250 kilometer lange M41, aangelegd door Sovjet-ingenieurs, voert door een indrukwekkend berglandschap van ongekende schoonheid. Ja, dit zijn de nodige superlatieven maar de Pamir Highway is het meer dan waard.
 
 
2. De Wakhan-vallei
In de Wakhan-vallei komt alles samen wat reizen door Tadzjikistan en de Pamir zo boeiend maakt: Tadzjikistan: de Wakhan-valleinatuurpracht, historie en lokale cultuur. Vanaf de Tadzjiekse kant van de vallei heb je vrij zicht op de indrukwekkende 7.000 meter hoge toppen van de Hindu Kush. Je kunt wandelen door de dorpjes of samen met de Pamiri baden in het warme water van de bronnen van Bibi Fatima. Boeddhistische stupa’s uit de 4e eeuw en de ruïnes van forten herinneren aan de tijd dat hier een van de takken van de Zijderoute liep. Marco Polo was een van de reizigers die in de 13e eeuw door de Wakhan kwam.

3. Wandelen in de Fann-bergen
De Fann-bergen liggen in het westen van Tadzjikistan. Het gebergte telt meer dan 100 bergpieken – waarvan veel boven de 5.000 meter – en talloze bergmeren. Het is een prachtig gebied om te wandelen. Tadzjikistan: Wouter maakt een trekking in de Fann-bergenWe maakten zelf bijvoorbeeld een stevige dagwandeling vanaf het dorpje Artuch, over de 3.180 meter hoge Chukurak-pas (de uitzichten!) naar de prachtig blauwe Kulikalon-meren. Maar er zijn ook meer ontspannen wandelingen mogelijk, bijvoorbeeld vanaf het hoogste meer van de Seven Lakes naar je guesthouse in het dorpje Nofin.
Echte wandelaars kunnen met een berggids en pakpaarden op pad voor een meerdaagse trektocht. Je passeert dan passen tot 3.860 meter hoogte en kampeert onderweg aan de oevers van bergmeren, ver weg van de bewoonde wereld.
Een voordeel van de Fann-bergen is dat ze maar een paar uur rijden vanaf Samarkand liggen. Zo kun je eenvoudig de cultuur en geschiedenis van Oezbekistan combineren met de natuur van Tadzjikistan.
Geïnteresseerd? Zie onze trekking van 12 dagen.

4. Afghaanse markt Ishkashim
Afghanistan is al decennia vrijwel off-limits voor reizigers. Tijdens een tocht door de Pamirs is het echter mogelijk om veilig en zonder gedoe met visa even van dit land te proeven. Aan het begin van de Wakhan-vallei verbindt een brug het Tadzjiekse stadje Ishkashim met Afghanistan. Tadzjikistan: dit is NIET de brug van de markt bij Ishkashim tussen Tadzjikistan en AfghanistanAan de Afghaanse kant van de brug wordt elke zaterdag een grote markt gehouden waar veel Afghanen uit de Wakhan-vallei en de omringende bergdalen op afkomen. Toeristen kunnen zonder Afghaans visum de brug oversteken.
De markt van Ishkashim is een prachtige kans om gevoel te krijgen bij Afghanistan en de Afghanen. En om te kunnen zeggen dat je toch even in dit zo onbereikbare land bent geweest.

Tadzjikistan: overnachten in een yurt bij de herders5. Overnachten in een yurt
In de zomermaanden hoeden etnisch Kirgiziërs hun kuddes op de grassige vlaktes van de Hoge Pamirs. Hier leven zij op 4.000 meter hoogte in hun yurts, traditionele tenten gemaakt van vilt. Het is mogelijk bij hen te overnachten in je eigen yurt. Deze zijn verrassend ruim en comfortabel. Je slaapt op matrassen op de grond, onder een dikke laag dekens. Een kacheltje, gestookt op yakmest, zorgt voor de warmte. De kudde yaks scharrelt ’s nachts snuivend rond de tent. Het is een bijzondere ervaring om dit mee te maken, niet alleen door de kennismaking met deze traditionele eeuwenoude manier van leven, maar ook door de overweldigende natuur van de hoogvlakte van de Pamir. De voorzieningen zijn wel beperkt: de toilet is meestal niet meer dan een latrine afgeschermd met een hekwerkje en wassen doe je ‘s ochtends met een emmer warm water.

6. Kara Jylga
Tadzjikistan: overnachten in een yurtDe Pamirs zijn “het Dak van de Wereld” en de brede vallei van Kara Jylga is misschien wel de beste plek om dit te ervaren.. De omgeving, op 4.200 meter hoogte en uren rijden over het asfalt van de Pamir Highway, is onovertroffen: de vergezichten, de ijle luchten, de stilte, overdag het blauw van de meren Kazan-Kul en Djigit-Kul en ’s nachts de sterrenhemel. Het prachtige meer Zor-Kul, op de grens met Afghanistan, is vlakbij.
Je overnacht in een eigen yurt bij jak-herders die hier hun zomerkamp opzetten, een prachtige kans om te zien hoe deze Kirgizische nomaden leven.

7. De Pamiri
Tadzjikistan, de Pamiri: vriendelijk, gastvrij en met een open blikIn het Pamir-gebergte in het oosten van Tadzjikistan wonen de Pamiri. Vriendelijk, gastvrij en met een open blik zijn de Pamiri een van de redenen waarom wij zelf zo enthousiast over deze regio zijn. De Pamiri onderscheiden zich van de Tadzjieken door hun eigen taal (verwant aan het Tadzjieks en Perzisch), achtergrond en gebruiken. Het zijn Ismaëlieten, een liberale stroming binnen de sjiitische Islam. We zaten eens te praten een vrouw in Khorog, de hoofdplaats van de Pamirs. Haar dochter studeerde alleen in Dushanbe, twee dagen rijden verderop. Toen we ons verbaasden dat ze dat goed vond, begon ze te lachen: “Wij zijn toch Ismaëlieten!”.

Tadzjikistan: de Bartang-vallei8. Bartang
De spectaculaire Bartang-vallei is een van de mooiste gebieden van Tadzjikistan. Tot ver in de 20e eeuw was deze vallei nauwelijks toegankelijk. Op sommige plaatsen moesten reizigers via ladders en in manden verticale rotswanden boven de snelstromende rivier passeren.
Nu voert een smalle weg de Bartang in. Het is een smalle vallei met steile hellingen die slechts hier en daar worden onderbroken door stukken vlakke grond bij de rivier. Hier staan dorpjes en groeien direct bomen en gewassen die zorgen voor groen tussen de grauwe rotsen. Na iedere bocht van de rivier wachten nieuwe uitzichten en verrassingen.

Als je door de Pamirs reist kan je het niet maken de Bartang-vallei over te slaan. Maak bijvoorbeeld een prachtige dagwandeling door het zijdal van de Geisev. Of dring per jeep steeds dieper en hoger in de Bartang door, totdat je na een paar dagen op 4.000 meter hoogte weer bij de Pamir Highway uitkomt.

9. Nauwelijks andere reizigers
Tadzjikistan: bijna geen andere toeristenTadzjikistan is een bestemming die nog ontbreekt op de radar van de grote reisorganisaties en de meeste reizigers. Het kan zomaar gebeuren dat je hier 1 of 2 dagen geen andere toeristen tegenkomt. En dat maakt wat ons betreft het reizen leuk en spannender. En ja, het klopt dat we dit blog dus eigenlijk helemaal niet zouden moeten schrijven…
 
 
 
 
Heb je interesse in een reis naar Tadzjikistan? Kijk dan voor meer informatie op onze Tadzjikistan-pagina. Heb je vragen of wil je een offerte voor een reis op maat ontvangen? Wij adviseren je graag! Vul het offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.

14 juni 2021

De foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Blini tijdens onze rondreizen door Tadzjikistan