Activiteiten MNM-Ruslandcentrum

RuslandOok dit jaar organiseerden we de Kaukasus-groepsreis van het MNM-Ruslandcentrum te Maastricht, dat zich met lezingen, cursussen en reizen richt op een aantal landen van de voormalige Sovjet-Unie.
Behalve deze groepsreis bevelen we graag de andere activiteiten van het centrum aan. Zo staat er voor 2017 weer een Kaukasus-reis op het programma, maar ook een groepsreis naar Oezbekistan.

Meer weten over de cultuur en geschiedenis van onze bestemmingen? Het MNM-Ruslandcentrum geeft cursussen en lezingen door het hele land.
Peter van Nunen van MNM Ruslandcentrum
Foto’s: Peter van Nunen

30 oktober 2016 – lezing
De gouden route naar Samarkand (Brediusstichting Hernen)
Middaglezing over de mooiste stad aan de befaamde zijderoute.
Samarkand is een magische en evocatieve naam, een gezegend letter- en klankspel dat met je ziel aan de haal gaat. De kadans van het woord roept vervoering op. Onbekend is de veelbewogen geschiedenis waarin bijzondere gebeurtenissen en wonderlijke figuren een rol speelden.
Meer info op de website van Brediusstichting.

3 november tot 15 december 2016 – cursus
Zicht op Rusland (geactualiseerd) (Radboud Universiteit Nijmegen)
6 lezingen op donderdag over het moderne Rusland, geplaatst in zijn historische context
Bij gebrek aan een betrouwbare glazen bol, kan hier niet beschreven worden wat er tot november 2016 gebeurt, maar dat de actuele ontwikkelingen uitgebreid aan bod komen, staat vast. Om die actualiteit van een kader te voorzien, wordt tijdens de colleges het verhaal verteld van ruim duizend jaar Rusland, ruim zeventig jaar communisme, de val van de Sovjet-Unie, en vijfentwintig jaar vallen en opstaan van een rijk dat nu afscheid neemt van zijn nabije buitenland. Dat verhaal van feitelijke gebeurtenissen wordt afgezet tegen verschillende artistieke vormen. Grote Russische schrijvers en kunstenaars vertellen hetzelfde verhaal, maar tonen dat anders.
Meer info op de website van HOVO Nijmegen.

3 november tot 15 december 2016 – cursus
De gouden route naar Samarkand (Radboud Universiteit Nijmegen)
6 lezingen op donderdag over modern Oezbekistan, geplaatst in zijn historische context
Samarkand is een magische en evocatieve naam, een gezegend letter- en klankspel dat met je ziel aan de haal gaat. De kadans van het woord roept vervoering op. Veelal onbekend is de veelbewogen geschiedenis waarin bijzondere gebeurtenissen en wonderlijke figuren een rol speelden.
Meer info op de website van HOVO Nijmegen.

7 november tot 5 december 2016 – cursus
De gouden route naar Samarkand (Davidsfonds Academie Tienen)
5 lezingen op maandag over modern Oezbekistan, geplaatst in zijn historische context
Samarkand is een magische en evocatieve naam, een gezegend letter- en klankspel dat met je ziel aan de haal gaat. De kadans van het woord roept vervoering op. Veelal onbekend is de veelbewogen geschiedenis waarin bijzondere gebeurtenissen en wonderlijke figuren een rol speelden.
Meer info op de website van het Davidsfonds.

8 november tot 13 december 2016 – cursus
Oude Russische steden (Schunck Heerlen, Glaspaleis)
6 lezingen op dinsdag over het oude, middeleeuwse oude Rusland
Een beeld van het ruim 1000 jaar geleden ontstane eerste Russische Rijk met Kiev en later Vladimir-Soezdal en Moskou als hoofdsteden. Dat juist Moskou die hoofdstad werd en dat juist de heren-bojaren van Moskovië de heersers van Rusland werden, was maar toeval. Toevallige omstandigheden gaven de heersers van Moskou de mogelijkheid af te rekenen met diegenen van hun Russische land­genoten die hun aanspraken op het hoogste gezag over heel Rusland niet aanvaardden of een bedreiging voor hun suprematie vormden. Voorop de laatsten onder hen – de Novgoroders. De vernietigende eliminatie van Novgorod in 1478 geldt als de beruchtste daad van de tsaar van Moskovië.
Meer info op de website van HOVO Zuyd.

9 november tot 14 december 2016 – cursus
Rusland in grote moderne romans (Hogeschool Zuyd, Maastricht)
6 lezingen op woensdag over de macht en onmacht van de Russische schrijvers
Russische machthebbers namen Russische schrijvers steeds zo serieus dat ze die schrijvers steeds de mond snoerden, vaak ook om het leven brachten. Dat deden de tsaren in het Petersburgse Winterpaleis gedurende de hele 19e eeuw en dat deden de communistische bazen in het Moskouse Kremlin opnieuw gedurende de hele 20e eeuw.
De voor Rusland zo catastrofaal verlopen 20e eeuw heeft in de literatuur een prachtig artistiek kader gevonden. Zonder het belang van de groten van de 19e eeuw (Poesjkin, Tolstoj, Dostojevski) te onderschatten, worden in deze cursus uitsluitend romans besproken, die zijn gesitueerd in de tijd van het zo tragisch verlopen experiment van de maakbaarheid van de Russische samenleving (en in de naweeën daarvan).

Meer info op de website van HOVO Zuyd.

24 en 25 januari 2017 – cursus
1917-2017 – 100 jaar Russische revolutie (Universiteit Tilburg)
tweedaagse over revolutie en heilsleer in de Russische maatschappij en in de Russische kunst en literatuur tijdens de winteracademie bij Hovo Brabant.
Zoektocht naar het wat, waarom en hoe van de gebeurtenissen die in belangrijke mate het verdere verloop van de 20e eeuw zouden meebepalen, met afsluitend een poging tot balans van bijna dertig jaar misdadigersbewind, ruim zeven¬tig jaar communisme, zo’n tweehonderd jaar Russische literatuur en ruim duizend jaar wrijving tussen oost en west en tussen noord en zuid.
Meer info volgt op de website van HOVO Brabant.

Heb je vragen over bovenstaande activiteiten of interesse in een van de reizen, dan kun je contact opnemen met het MNM-Ruslandcentrum. Stuur een mail naar info@mnmrusland.nl.

Maar natuurlijk kun je ook contact opnemen met Blini Reizen, we adviseren je graag. Vul het offerteformulier in of neem contact op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.

23 september 2016