Waarom Armeense Cognac geen cognac heet…

Armeense BrandyHoewel het een gangbare benaming is, klopt deze feitelijk niet. De échte cognac is namelijk een wijndistillaat afkomstig uit de Cognac-streek in Frankrijk en heeft een eigen appellation d’origine contrôlée, een beschermde herkomstbenaming. Gelijke wijndistillaten uit overige Franse regio’s of andere landen mogen dus de naam niet dragen. Deze distillaten worden meestal brandy genoemd. Vandaar de naam ‘Armeense Brandy’.

Onder de liefhebbers schaarden zich niet de minsten: Stalin offreerde Churchill een glas tijdens de Conferentie van Jalta, en liet daarna iedere maand een kistje richting Engeland sturen.

In de Ararat-fabriek in Jerevan wordt tijdens een rondleiding het bereidingsproces van begin tot einde uitgelegd. Je eindigt met een heuse proeverij en als je, net als Churchill, direct door de smaak en geur gegrepen wordt, kun je ter plekke je eigen fles Brandy (mét bijbehorende glazen en onderzetters!) aanschaffen.

Gedurende onze 8-daagse Armenië Rondreis heb je meer dan genoeg tijd om een excursie in te plannen, je hebt aan het begin en einde voldoende tijd in Jerevan. De andere dagen reis je op een comfortabele manier met auto en chauffeur langs een aantal hoogtepunten van het land, zodat je goede indruk van Armenië krijgt.
En natuurlijk zijn de herinneringen nét iets levendiger als je er thuis een glas Brandy bijschenkt!

20 maart 2013