Ash & Pistache

Kopje Iraanse soep op de Vakantiebeurs UtrechtHet was een drukke week met veel activiteiten buiten de deur: vorig weekend stonden we 2 dagen met een eigen stand op de jaarlijkse Beurs voor Bijzondere Reizen in Amsterdam, doordeweeks waren we regelmatig te vinden op de Vakantiebeurs in Utrecht. In de Jaarbeurs was het voornaamste doel het ontmoeten van onze buitenlandse agenten die naar Utrecht waren gekomen. Maar tijdens de zgn. Vakdagen spraken we ook andere contacten uit de reiswereld, zoals onze reisorganisatie-collega’s en vertegenwoordigers van luchtvaartmaatschappijen. En natuurlijk kregen we, al lopend door de verschillende hallen, een goed idee van de laatste trends in de reiswereld.

Het bezoek aan onze Iraanse agent was een verrassing: vorig waren zij met hun stand nog onderdeel van een relatief klein Iran-paviljoen, dit jaar waren ze verhuisd naar een andere hal en was het paviljoen enorm gegroeid. Behalve dat er veel meer agenten aanwezig waren, was er ook een groep muzikanten die traditionele liederen speelde (onze agente neuriede regelmatig mee…) en was er een kok die heerlijk geurende gerechten bereidde. Deze verandering geeft aan dat het toerisme naar Iran enorm gegroeid is, iets dat we zelf afgelopen jaar ook goed hebben kunnen merken,
Na een warme ontvangst werden we al snel getrakteerd op glaasjes hete thee, met daarin roerstaafjes van kandijsuiker waarin rode saffraan-blaadjes verborgen waren. Natuurlijk spraken we over onze samenwerking, het toerisme in het algemeen en over nieuwe plannen. Tijdens het gesprek kwamen, zoals altijd heerlijk vers, de pistachenoten op tafel (het woord pistache is afkomstig van het Perzische ‘pista’). Daarna kregen we tot onze verrassing allebei een kopje Ash-e Reshteh geserveerd, heerlijk!
Ash-e Reshteh is de Iraanse versie van een ‘Ash’, een stevige wintersoep. Er zijn veel recepten te vinden op internet, Wikipedia noemt als gebruikte ingrediënten: reshteh (dunne noedels), kashk (een wei-achtig zuivelproduct), groenten en kruiden zoals peterselie, spinazie, dille, de uiteinden van bosuien en soms ook koriander, kikkererwten, zwarte ogenbonen, linzen, uien, gedroogde munt, knoflook en meel, olie, zout en peper.
We hebben veel plannen voor nieuwe reizen, maar een die er zeker gaat komen is een culinaire tour!

Om een idee te krijgen van het dagelijks leven in Iran verwijzen we regelmatig naar de artikelen van Thomas “Onze man in Teheran” Erdbrink. Mooi aansluitend op dit bericht is zijn artikel “Aan tafel in Teheran”. Klik op het icoontje hiernaast om het te lezen (PDF document)
Zijn artikelen vind je o.a. terug op de website van de Volkskrant en zijn eigen Twitter pagina.

Op onze website staan meerdere voorbeeldreizen door Iran, maar zoals altijd geldt: wij stellen graag een offerte voor een reis-op-maat voor je op. Vul daarvoor het offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.

14 januari 2017

Foto onder: 2 bakjes met Ash-e-Reshteh & verse pistachenootjes bij de stand van onze Iraanse agent

bakjes met Ash-e-Reshteh & pistachenootjes