Baltische boeken: Jan en Jaan

Wouter lezend in het prieel van Kuksu Muiza, Letland (foto: Blini Reizen)Voor Blini horen reizen en lezen bij elkaar. Op vliegvelden en (bus)stations hebben we heel wat uurtjes weggelezen, en wat is relaxter dan je in de lobby of tuin van je hotel te installeren met een goed boek. Maar wat net zo belangrijk is, is dat je door te lezen meer te weten komt over – en meer gevoel krijgt bij – je bestemming. Ruim voordat we op pad gaan vragen we (schoon)vader Frans of hij ons nog iets kan aanbevelen (‘Ja, natuurlijk’) en gaan dan richting boekenkast, bibliotheek of boekwinkel. Je vooraf inlezen maakt dat je ter plekke misschien andere keuzes maakt (je bezoekt het geboortehuis van een schrijver, of de wijk waar een boek zich afspeelt) of dat je zelfs een bestemming kiest naar aanleiding van een boek.

Voor de reiziger geïnteresseerd in de Baltische landen hebben we twee tips: ‘Baltische zielen’ van Jan Brokken en ‘Tussen drie plagen’ van Jaan Kross.

Een favoriet onder onze reizigers is ‘Baltische zielen’ van Jan Brokken. Zijn uitgever schrijft:
In ‘Baltische zielen’ schetst schrijver Jan Brokken aan de hand van uiteenlopende levensverhalen de woelige historie van Letland, Estland en Litouwen. Het boek geeft een onthutsend beeld van de twintigste eeuw, met al zijn illusies, desillusies, doctrinaire twisten en waanzinnige moordlust. Reizend door het heden, door jonge, trotse, onafhankelijke landen, ziet Brokken schimmen uit het verleden opdoemen. Hij laat zien hoe afschuwelijk maar ook hoe bijzonder mensen kunnen zijn. In geen van zijn boeken komt zoveel geweld voor als in ‘Baltische zielen’, in geen van zijn boeken komt de lezer zoveel tederheid en lotsverbondenheid tegen”.

De grootste schrijver uit Estland is Jaan Kross. Zijn grote werk is ‘Tussen drie plagen’. Deze roman vertelt het levensverhaal van Balthasar Russow, die in de 16e eeuw als eerste de geschiedenis van Estland en de Esten op papier zette. Het boek gaat over het ontstaan van Estland en de Esten, over de strijd van de gewone man tegen de elite, over geloof, verraad en de dreiging van de Russische buur. Jaan Kross rondde ‘Tussen drie plagen’ af in 1970 maar het boek werd pas in 2018 in het Nederlands uitgegeven.
NRC Handelsblad schreef: “Dit lijvige boek leest als een trein, biedt universele waarheden over collaboratie, verzet en conformisme, schittert in zijn rijke taal en beschrijvingen, openbaart de menselijke psyche in al zijn geledingen en vertelt ook nog eens een ontroerend, waargebeurd verhaal”. en Trouw: “Een daverend boek, meeslepend zonder ooit te emotioneel te worden”.

Kijk voor informatie over de Baltische Landen op de landenpagina’s van Blini Reizen: Estland, Letland en Litouwen.

Heb je vragen of wil je een offerte voor een reis op maat ontvangen? Wij adviseren je graag! Vul het
offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.

28 augustus 2020

De foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Blini Reizen, tijdens een rondreis per huurauto Letland.

Wouter lezend in het prieel van Kuksu Muiza, Letland (foto: Blini Reizen)

Wouter lezend in het prieel van Kuksu Muiza, Letland