Baltische Landhuizen

Kuksu MuizaEen van de onverwachte verrassingen van een reis over het platteland van Estland en Letland zijn de oude landhuizen van de vroegere Duitse en Russische adel. Steeds meer van deze statige onderkomens zijn verbouwd tot sfeervolle hotels, waar je midden in de landelijke rust overnacht.

Blini Reizen heeft een aantal van deze bijzondere accommodaties in haar programma opgenomen. Hierbij is het prachtige Kuksu Muiza, dat we in 2010 ontdekten, nog steeds onze persoonlijke favoriet.

De geschiedenis van Kuksu Muiza gaat terug tot 1530. Het huidige gebouw stamt echter vooral uit 1856, toen de Duitse adellijke landeigenaren het grondig verbouwden. In de communistische periode was het landhuis eigendom van een landbouwcoöperatie en raakte het sterk vervallen. In 2000 kwam het weer in Duitse handen en werd het grondig en met veel liefde gerestaureerd.

Kuksu Muiza ligt midden op het platteland van westelijk Letland, aan het eind van een onverharde weg en aan een klein meertje. Het gebouw zelf is prachtig maar het is ook de inrichting die het bijzonder maakt: het hele landhuis staat vol met oude meubels en aan de muren hangen bijzondere schilderijen.

Het hotel telt niet meer dan 10 kamers en meestal zijn hier maar een aantal van bezet. Eigenaar Daniel besteedt namelijk graag persoonlijke aandacht aan al zijn gasten. Als je er voor kiest in Kuksu Muiza te eten (en dat is een aanrader!) staat Daniel zelf in de keuken.
Een verblijf in Kuksi Muiza is een doel op zich. Maar het landhuis is ook een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van westelijk Letland. Maak bijvoorbeeld een rondje over Kaap Kolka of bezoek het stadje Kuldiga.

Al onze reizigers zijn enthousiast over Kukzu Muiza:
• “Zoals je als vermeldde, was Kuksu Muiza een belevenis op zich.”
• “Kuksus Muiza: ‘in my wildest dreams’ nooit zoiets meegemaakt. Perfectie tot op de millimeter: prachtige suite, voortreffelijk eten (avond en ontbijt), boeiende gastheer, geweldige omgeving.
Maar we hebben een prima reis gehad. Kuksus manor spande de kroon.”
• “De absolute top was natuurlijk Kuksu Muiza. Prachtig gerestaureerd door Daniel Jahn (die zich ook had bemoeid met Konventa Seta) en voorzien van een schitterende collectie kunstschatten. We werden daar erg aardig en gastvrij ontvangen en eigenlijk hadden we er nog wel een nacht willen verblijven. Het was echt heel erg bijzonder.“
• “We hebben genoten van de oude landhuizen, vooral Kuksu Muiza inderdaad, niet alleen inrichting, ook gastvrije ontvangst.“
• “Kuksu Muiza. Dit sloeg echt alles, de ligging van het landhuis, rondleiding door de terecht trotse eigenaar, gigantische kamers en suite vol antiek en voortreffelijk gegeten.”
• “We zijn twee dagen in kuksu geweest, super leuk.Wat een verwennerij, het weer is prachtig iedere dag weer, vandaag 28 graden.”
• “De landhuizen waar we logeerden waren geweldig. De absolute top was Kuksu muiza.”
• “Kuksu Muiza is een grote positieve verrassing, meer dan schitterende buitenplaats.“

Op onze facebook-pagina vind je een selectie van onze foto’s in het Kuksu Muiza-album.

Onze 10-daagse Baltische Landhuizen-route voert je van landhuis naar kasteel, beginnend in de bruisende art-nouveaustad Riga en eindigend in het pittoreske Tallinn.
Onderweg zie je kastelen, meren, kathedralen, oerbossen, strand, Spa’s, natuurparken met daarin misschien zelfs een beer. Je rijdt met eigen vervoer, en maximaal 3 uur per dag, dus je hebt alle vrijheid om je dagen naar eigen wens te vullen. En dat op minder dan 2 uur vliegen van huis!

Natuurlijk kan deze reis op maat worden gemaakt. Neem hiervoor contact met ons op per telefoon (030-3040031) of per email: info@blinireizen.nl.