Bestemming: Turkmenistan

Reizen Waes: TurkmenistanOp vrijdag 28 maart zond de VPRO Reizen Waes: Turkmenistan uit, de dag erna publiceerde de Volkskrant een interview met de maker. Tom Waes schetst een boeiend beeld van een fascinerend land waar de overheid krampachtig grip probeert te houden op de media.

Blini heeft het programma met veel plezier bekeken. Maar hoewel wij niets willen afdoen van de ervaringen van Waes, vinden we het toch nodig het beeld dat hij van Turkmenistan schetst te nuanceren. Want als toerist reis je totaal anders door het land dan dat je als journalist gaat.

Eerst over het papierwerk. Voor Turkmenistan heb je een visum nodig. Om dit bij aankomst te kunnen kopen, heb je een uitnodigingsbrief nodig. Blini regelt deze als je via ons ook de accommodatie en het vervoer regelt.

Dan over de hoofdstad. Waes laat het nieuwe Ashgabat zien: fascinerend en absurdistisch met zijn marmeren gebouwen, megalomane monumenten en brede lanen terwijl er vrijwel geen mens is te zien. Maar Waes komt in zijn aflevering nauwelijks in het oude Ashgabat waar drukke markten, winkeltjes en hier en daar ook terrassen zijn.

Waes komt nergens zonder begeleiding. Maar voor een toerist is het geen probleem om zonder gids rond te reizen. Een wandeling door de stad, ronddwalen over een markt of eten tussen de Turkmenen in een restaurant: het kan allemaal zonder begeleiding.
De Turkmenen die je tegenkomt zijn vriendelijk. De grootste hindernis bij een gesprekje is de taal. Maar ook als je Turkmeens of Russisch zou spreken, moet je geen gesprekken over bijvoorbeeld politiek verwachten.

Turkmenistan is een bijzondere en boeiende bestemming. Door de soms prachtige natuur, de lange en boeiende geschiedenis, de nomadische cultuur van de Turkmenen en het absurde Ashgabat. En dat er weinig toeristen komen, maakt het eigenlijk nog leuker.

Is je interesse gewekt? Kijk dan voor meer informatie op onze reizen naar Turkmenistan-pagina.

Of kijk naar een selectie van foto’s die we tijdens onze reis in maart 2014 hebben gemaakt.

Heb je vragen of wil je een offerte voor een reis op maat ontvangen? Wij adviseren je graag! Vul het
offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.

31 maart 2014