Blini in Beweging

Auto’s huren in de Baltics
Een auto is het ideale middel om Estland, Letland en Litouwen te verkennen. In onze standaardreizen gebruiken we in principe compacte auto’s, zoals bijvoorbeeld een VW Polo 1.2. Het is echter altijd mogelijk te kiezen voor een grotere, zwaardere auto of een SUV.
Als je de auto via ons regelt, zijn verzekeringen en belastingen inbegrepen. Normaal gesproken heb jij bij de verzekeringen geen eigen risico. En hoewel er op de goede en rustige wegen in de Baltische landen zelden iets gebeurt, is dat toch een prettig idee.

Het is mogelijk de auto op te halen in het ene Baltische land en in te leveren in het andere land. Hiermee kun je het aantal kilometers van je rondreis beperken. Bij onze reis Baltische landhuizen vertrek je bijvoorbeeld per auto uit Riga in Letland om te eindigen in Tallinn in Estland.
De autoverhuurbedrijven rekenen hiervoor wel extra kosten. Reken op circa € 150,- als je de auto inlevert in een buurland en € 230,- voor de combinatie Litouwen–Estland.
De auto kan tegen een kleine vergoeding bij het hotel worden afgeleverd en bij vertrek eventueel ook weer worden opgehaald.

Zelf rijden door Armenië en Georgië
Veel mensen reizen per auto met chauffeur door Armenië en Georgië. Zelf rijden wordt echter steeds populairder, lees meer in het bericht Self-drive Kaukasus.

Met de ferry naar de Baltics
Steeds meer reizigers kiezen er voor met de eigen auto door de Baltische landen te reizen. Zij pakken in het Duitse Kiel de nachtboot en rijden 20 uur later de boot af en de Litouwse havenstad Klaipeda binnen.
Veerboten maken zo ook een rondje Oostzee mogelijk. Pak bijvoorbeeld vanaf Tallinn de boot naar Helsinki en vanaf het Finse Turku de boot naar Stockholm om vanaf daar via Zweden en Denemarken terug te rijden.
Blini Reizen kan alle overtochten regelen. Vraag naar de mogelijkheden.

Wandelen door de Kaukasus
De prachtige natuur van de Kaukasus vraagt eigenlijk om het maken van een of meer goede wandelingen. Deze zijn eenvoudig in onze reizen in te passen, zie de voorbeeld-wandelingen in dit bericht. Meerdaagse wandelreizen zijn ook mogelijk, zie bijvoorbeeld de Georgië-reis de bergen van Tusheti.

Zelf rijden in Belarus
In juli 2015 staken Ria & Erik vanuit Litouwen met een huurauto de grens over en verkenden het voor velen nog onbekende Wit-Rusland. Ze schreven ons:
“De grensovergang is vlot verlopen (+ 45 minuten), en zoals reeds gemeld, we hebben de douane aan het lachen gekregen 🙂
Een algemene indruk van het land is dat het er heel proper is – nergens zie je afval, niet langs de wegen, niet in de steden, dat is zeker wel aangenaam. De mensen zijn echt vriendelijk, zeker als je probeert een mondje Russisch te spreken. Erik, mijn echtgenoot, volgt als hobby lessen Russisch, en dat is zeker handig gebleken, zelfs in de hotels (behalve in Minsk) werd omzeggens geen woord Engels gesproken. Ook toen we werden tegengehouden door de verkeerspolitie bleek dit wel praktisch. De rit door het landschap is ook heel rustig en mooi met de vele houten fel geschilderde huizen langs de weg. Het verkeer is erg rustig, zeker niet agressief, ook niet in de steden. Wat verder ook opviel is het grote aantal actieve kerken.
De hotels waren over het algemeen in orde en zeker een goede ligging, vooral het hotel in Minsk is super. Enkel het hotel in Polotsk was minder, de gevel oogt mooi, maar de kamers zijn pover, voor het ontbijt hier kregen we een bonnetje waarmee we voor een bepaald bedrag in de aangrenzende cafetaria iets konden kiezen, ik kan wel zeggen dat die keuze daar beperkt was.
In Brest hebben we uiteraard het indrukwekkende fort bezocht. De Bradt gids over Belarus maakt melding van een goed restaurant in Brest “Jules Verne” … een aanrader! We zijn daar ook aan de praat geraakt met de enige dienster die een woordje Engels sprak en zij bood aan om met ons de daaropvolgende dag een wandeling te maken door de stad om haar Engels te oefenen. Uiteraard hebben we dat gedaan, en dan zie je de stad toch weer op een andere manier, zo nam ze ons mee naar een koffiebar, die zeker niet moet onder doen voor de barista koffiebars die hier bij ons overal opduiken. Leuk dus…
Dan, later vertrokken dan voorzien, op weg naar Minsk. We hebben het kasteel van Mir bezocht, maar Njasvizh hebben we moeten laten vallen. Minsk hebben we ook maar kort gezien. Wel jammer dat ik daar geen extra dag heb geboekt.
Onderweg van Minsk naar Polotsk hebben we in druilerig, fris weer Khatyn bezocht. Werkelijk indrukwekkend.
Polotsk viel ons als stad wel wat tegen… Er is niet zo veel te zien en te doen buiten het klooster van de heilige Ephrosinia. En er was ook wel wat verval te zien, wat op de andere plaatsen minder was.
Vanuit Polotsk hebben we Vitebsk bezocht en het huis van Marc Chagall. Omwille van het festival was het heel druk in de stad, maar een echt gezellige drukte en weerom, ondanks de massa mensen, geen vuilnis te bespeuren in de hele stad.”

9 augustus 2015

Onderweg met de huurauto in Wit-Rusland