Blini-o-theek: Oekraïne

Blini-o-theek: OekraïneDit weekend brengt Blini een bezoek aan Oekraïne voor een hernieuwde kennismaking met Lviv en Kiev. Ter voorbereiding lazen we o.a. Oekraïne en Georgië waarin Dolf de Vries en zijn vrouw Lout verslag doen van hun reis per camper door beide landen.
Er bestaat een breed scala aan boeken over dit land, we geven graag wat tips.

In de categorie non-fictie noemen we bijvoorbeeld nog:
Lemberg-Lwow-Lviv van Jan Paul Hinrichs, een echte aanrader wanneer je naar Lviv gaat. Het geeft een prachtig beeld van deze door oorlogen geteisterde stad, waar het grootste deel van de oorspronkelijke bewoners na de tweede wereldoorlog verdwenen was. Gelukkig heeft de stad zelf de oorlogen redelijk doorstaan: het heeft een prachtig oud centrum en je vindt er volop herinneringen aan het Habsburgse Rijk waar het ooit onderdeel van uitmaakte.

• Ook waargebeurd is Dynamo Kiev van Andy Dougan. Dit verhaal over de bekendste voetbalclub van Oekraïne gaat niet over voetbal, maar over hoe het wel wee van de voetballers onder de Duitse bezetting. Het team wint tot twee maal toe van een Duits team en verdwijnt als represaille in de werkkampen en kerkers van de Duitsers.

Onder het kopje fictie vallen:
Alles is verlicht (Everything is illuminated) van Jonathan Safran Foer.
Een jonge Oekraïner gaat als tolk op pad met een oude jood uit de VS die op zoek is naar zijn familiegeschiedenis. Een prachtige en originele roman over het lot van Oekraïense joden in de Tweede Wereldoorlog.

• Als je afreist naar Odessa zijn de (korte en lange) verhalen van de schrijver Isaac Babel een goede keuze. In een deel van zijn verhalen beschrijft Babel het Odessa van voor de Russische Revolutie. Hierin komen ondermeer de joodse gemeenschap en de onderwereld van Odessa aan bod. Een andere serie verhalen vertelt over zijn tijd als journalist bij het Rode Leger dat tijdens de burgeroorlog voor de revolutie vocht.

De dame met het hondje van Anton Tsjechov. Dit mooie, korte verhaal van een van Ruslands grootste schrijvers speelt zich af op de boulevard van Jalta. Over de boulevard van Jalta wandelen zonder dit verhaal gelezen te hebben? Dat kan niet! (Helaas bieden we reizen naar de Krim niet meer aan)

Een korte geschiedenis van de tractor in de Oekraïne van M. Lewycka.
Een absurde titel voor een grappige en ontroerende roman over een bejaarde man die, wonend in Engeland, een jonge bruid uit Oekraïne laat overkomen. Goed en verrassend boek dat deels speelt in de Oekraïne van de 20e eeuw. Een aanrader.

Een uitgebreide literatuurlijst kun je vinden in de onlangs verschenen Oekraïne-gids van Dominicus.

Wanneer je zin krijgt om datgene wat je leest met eigen ogen te aanschouwen, kijk dan eens op onze Oekraïne-pagina. Je vindt er een aantal voorbeeldreizen, waaronder een stedentrip van 8 dagen, waarin je per trein tussen de verschillende steden reist en ook Lviv en Kiev aandoet.

Natuurlijk kunnen we deze reizen naar wens aanpassen. Neem hiervoor contact met ons op per telefoon (030-3040031) of per email: info@blinireizen.nl.

28 maart 2013
bijgewerkt op 5 augustus 2021

PS: we noemen regelmatig een bepaalde online-winkel waar je de genoemde boeken kunt bestellen. Maar natuurlijk zijn er ook andere manieren, zoals de bibliotheek of tweedehands-boekwinkels.