Botanische expeditie naar Centraal-Azië

Botanische expeditie naar Centraal-AziëIn april van dit jaar organiseerden we in samenwerking met de Britse Alpine Garden Society een 16-daagse expeditie naar Centraal-Azië. Deze ‘lentebloemen’-tour combineerde een van de mooiste steden van de legendarische Zijderoute met de imposante natuur van de westelijke uitlopers van het Pamir gebergte. De reis startte in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan en eindigde in de Tadzjiekse hoofdstad Dushanbe. Onderweg werd Samarkand, met de spectaculaire moskeeën en pleinen, en Shakhrisabz (de geboorteplaats van de beruchte Timur-Lenk) aangedaan.

Het botaniseren, het eerste doel van deze reis, gebeurde op verschillende plekken. Bijvoorbeeld op een pas in de buurt van Samarkand (waar je o.a. Fritillaria ewardii, Fritillaria bucharica, Iris bucharica, Iris rosenbachiana, Iris hoogiana en Dionysia en involucrata kunt aantreffen) en tijdens dagexcursies in verschillende valleien in het westen van Tadzjikistan (hier kun je o.a. Tulipa linifolia, Tulipa praestans, Iris korolkowii, Iris darwasica, Colchium luteum, Colchicum Kesselringii, Crocus korolkowii en Eremurus tegenkomen).

Het eerste deel van de tocht werd per touringcar afgelegd, in Tadzjikistan moest gebruik worden gemaakt van jeeps.

Harry Jans, de Nederlandse initiator van deze reis, mailde ons: “…de reis heeft aan alle verwachtingen voldaan en iedereen is zeer tevreden. Veel bijzondere planten gezien, waarvan wij alleen maar durfden dromen.” Een foto-impressie van deze spectaculaire tocht kun je vinden op zijn website.