Coronavirus

Interactieve wereldkaart verspreiding coronavirusHet coronavirus heeft de (reis)wereld in zijn greep: veel landen hebben maatregelen genomen die reizen op dit moment ingewikkeld of onmogelijk maken. De situatie verandert met de dag en het is moeilijk te voorspellen hoe deze zich in de toekomst zal ontwikkelen.

Reizigers die de komende maanden vertrekken hebben natuurlijk vragen of maken zich zorgen. Ze kunnen contact met ons opnemen om te overleggen over de mogelijkheden de reis te verzetten of te annuleren.

Maak je ondanks – of misschien juist vanwege – de huidige situatie reisplannen voor deze zomer of dit najaar? We overleggen graag over aangepaste, soepeler, annuleringsvoorwaarden.

Hoe gaat Blini om met reeds geboekte en nog te boeken reizen?
De meeste Blini-landen stellen restricties in om de verspreiding van het virus te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat reizigers uit landen waar corona heerst (zoals Nederland en België) niet welkom zijn of eerst in quarantaine moeten.
Blini probeert in overleg met haar reizigers en de lokale agenten tot de best mogelijke oplossingen te komen voor reeds geboekte reizen, zoals bijvoorbeeld het verzetten van de reisdata. Dat valt niet altijd mee. We werken met veel verschillende luchtvaartmaatschappijen en zijn actief in 19 landen. Al die maatschappijen en landen hanteren hun eigen regels en voeren hun eigen beleid.
Bovendien hebben we niet alleen rekening te houden met de belangen van onze reizigers maar ook met die van de mensen met wie we samen werken: onze lokale agenten, de hotels en guesthouses, de chauffeurs en gidsen en nog vele anderen.

Op dit moment speelt het bovenstaande in de volgende Blini-landen:
• Turkmenistan houdt de grenzen vooralsnog gesloten.
• Kirgizië houdt de grenzen vooralsnog gesloten.
• Kazachstan houdt de grenzen vooralsnog gesloten.
• Oezbekistan houdt de grenzen vooralsnog gesloten.
• Tadzjikistan houdt de grenzen vooralsnog gesloten.
• Mongolië houdt de grenzen vooralsnog gesloten.
• China houdt de grenzen vooralsnog gesloten.
• Georgië opent waarschijnlijk op 1 september de grenzen voor Belgen en Nederlanders.
• Armenië houdt de grenzen vooralsnog gesloten.
• Azerbeidzjan houdt de grenzen vooralsnog gesloten.
• Estland, Letland en Litouwen zijn vanaf 15 juni open voor Nederlanders en Belgen. Ook de binnengrenzen (tussen de drie landen onderling) zijn open.
• Oekraïne houdt de grenzen vooralsnog gesloten.
• Moldavië heeft de grenzen vooralsnog gesloten.
• India houdt de grenzen vooralsnog gesloten.
• Rusland houdt de grenzen vooralsnog gesloten.

Als je een reis hebt geboekt naar een bestemming waar de situatie onder controle is en waar Nederlanders en Belgen ook gewoon welkom zijn, maar je wilt toch annuleren, dan rekent Blini annuleringskosten. Zie hiervoor onze reisvoorwaarden.
We doen natuurlijk ons best om de reis zonder al teveel kosten te verzetten.

Tenslotte…
Veel van onze partners zijn actief in landen waar de overheid niet de steun kan bieden die in Nederland wel mogelijk is en hebben niet de kans gehad reserves op te bouwen. We leven met hen mee en hopen dat het reizen snel weer op gang komt.
2020 wordt een slecht jaar voor Blini Reizen. Maar omdat onze vaste kosten laag zijn en we in de 10 jaar van ons bestaan voldoende reserve hebben opgebouwd, kijken we met vertrouwen naar de toekomst. Wij zijn dan ook al druk bezig met de voorbereidingen voor 2021.
En natuurlijk blijven we zo goed mogelijk op de hoogte van de situatie in de bestemmingen die we aanbieden en proberen daar zo goed en snel mogelijk op in te spelen.

6 augustus 2020

Kijk voor een up-to-date rapport op de interactieve wereldkaart van de World Health Organization of klik op het plaatje boven- en onderaan de pagina.

Interactive wereldkaart verspreiding coronavirus