Czaar Peterhuisje

Peter de Grote door Enrico Belli (1862-1864)De voetafdruk hiernaast is van tsaar Peter de Grote. Wist je dat hij slechts een bescheiden schoenmaat 39 had? En dat bij een lengte van 2.04 meter? Om toch met een imposante tred voor de dag te kunnen komen liet hij zijn schoenen met lood verzwaren… Dit weetje, en nog heel veel meer interessante en leuke details (Peter hield van de Nederlandse keuken, met als favorieten haring en Limburgse stinkkaas!) hoorden we van Farida Guseynova, conservator van het Czaar Peterhuisje in Zaandam. Al heel lang stond een bezoek op ons programma en afgelopen vrijdag was het zover.

Peter de Grote kwam in 1697 naar Nederland om het vak van scheepstimmerman te leren. Om ongestoord aan het werk te kunnen reisde hij incognito en nam zijn intrek bij een kennis op Krimp 23 in Zaandam. Helaas werd hij al snel herkend en moest al na 8 dagen op zoek naar ander onderdak. Toch heeft deze korte logeerpartij een enorme impact gehad: het huisje werd in de eeuwen daarna een toeristische trekpleister die zijn weerga niet kent. Napoleon kerfde zijn initialen in een muur, keizerin Sissi tekende er het gastenboek en ook in recente jaren vereren allerlei hoogwaardigheidsbekleders het piepkleine huisje met een bezoek. Maar natuurlijk zijn er ook de ‘gewone’ toeristen: Russen die geïnteresseerd zijn in hun verleden, degenen met een algemene interesse voor Rusland (zoals Blini) en toeristen die dit huisje als onderdeel ‘doen’ van de Zaanse Schans. En als een van de oudste houten huisjes van Nederland is het sowieso de moeite waard om er een kijkje te nemen. De stenen overkapping is gebouwd in opdracht van de laatste Russische tsaar, Nicolaas II, en beschermt het hout tegen de Hollandse regen.

Zelf een kijkje nemen in dit bijzondere huis? Meer informatie is te vinden op de website van het Zaans Museum of op de Facebook-pagina van het Czaar Peterhuisje zelf.

Voor de échte liefhebbers die aan één Csaar Peterhuisje niet genoeg hebben: sinds kort kun je in het Kolomenskoje-museum in Moskou een replica vinden. De kopie werd, in overleg met het Zaans Museum, gemaakt door het 101 Genie Bataljon uit Wezep. De Koninklijke Marine vervoerde de replica in september in onderdelen naar Sint-Petersburg, waarna de Russische Summa-groep het transport naar Moskou verzorgde. Daarna bouwden Russische en Nederlandse genisten de replica samen op in het openluchtmuseum. Het Tsaar Peterhuisje uit Archangelsk dat daar al stond, heeft er dus een Nederlands broertje bij. Het museum is makkelijk per metro te bereiken.

Ben je na een bezoek nieuwsgierig geworden naar het land van herkomst van Peter de Grote? Neem dan een kijkje op onze pagina met Rusland-voorbeeldreizen.

Wil je een offerte voor een reis op maat ontvangen? Wij adviseren je graag! Vul het offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.

Czaar Peterhuisje in Zaandam