Dagexcursie naar Fann Mountains in Tadzjikistan

Een van de felgekleurde meren in de Fann mountains (foto: Blini Reizen)“Fan van de Fanns” schreven we in het voorjaar van 2023, toen we een nieuwe 12-daagse reis Oezbekistan & de Fann publiceerden.
Het bleek een voltreffer: onze reizigers waarderen de combinatie van de Oezbeekse geschiedenis en cultuur en de indrukwekkende natuur en het plattelandsleven van de Tadzjiekse Fann Mountains.

Voor reizigers die niet de tijd hebben voor een meerdaags bezoek aan de bergen hebben we een dagexcursie vanuit Samarkand ontwikkeld.

Je vertrekt in de ochtend vanuit je hotel in Samarkand per auto met chauffeur naar de grens met Tadzjikistan, 42 km verder. Na de grensformaliteiten (Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig voor beide landen) staat je Tadzjiekse chauffeur met een jeep op je te wachten. De eerste kilometers in Tadzjikistan voeren nog over een goede asfaltweg, maar na de stad Penjikent draai je de bergen in en verandert het asfalt in gravel.

Je volgt het dal van de Shing-rivier, steeds verder de bergen in. Dit zijn de Fann, een prachtig gebied met ongerepte natuur. Het dal wordt smaller en de omringende bergen hoger. Af en toe kom je door dorpjes die je een idee geven van het leven in de bergen.
Na een bocht verschijnt plotsklaps Nezhigon: het eerste van de beroemde Seven Lakes. Daarna volgen de meren Soya, Gushor, Nofin en Khurdak, elk met een eigen vorm en kleur en allemaal prachtig gelegen tussen de grauwe berghellingen. Het vraagt om zelfbeheersing om niet bij elke bocht in de weg de chauffeur te vragen om een fotostop.
De twee mooiste meren zijn bewaard tot het laatst: Marguzor en uiteindelijk Hazorchashma. Dit laatste meer ligt op 2.140 meter en is ook waar de weg eindigt. Bij dit laatste meer is het tijd voor een picknicklunch, voordat je weer terugkeert naar de bewoonde wereld en Samarkand.

De prijs voor deze prive-excursie, inclusief alle transport en picknicklunch, is € 225,- per persoon (o.b.v. 2 personen).

Overigens is Oezbekistan & de Fann niet onze enige reis die de Fann Mountains aandoet. We zetten het voor je op een rijtje:
• Trekking Fann bergen: 11-daagse reis met start in Samarkand en einde in Dushanbe met als hoofdmoot een 5-daagse trektocht door het hart van de Fanns. Je trekt met berggids en ezels diep de bergen in en kampeert midden in de natuur.
• Tadzjikistan Compleet: vind je de Fann Mountains spectaculair? Wacht dan totdat je in de Wakhan-vallei over de bergtoppen in het hart van het Pamir-gebergte uitkijkt. Door de spectaculaire natuur, de gastvrije bevolking en de herinneringen aan een lange geschiedenis is onze 24-daagse reis Tadzjikistan Compleet een van onze mooiste en meeste indrukwekkende reizen.
• De 5 Stans: je bezoekt in één reis alle Stan-landen: Kazachstan, Kyrgyzstan (Kirgizië), Tadzjikistan, Oezbekistan en Turkmenistan. Onderweg doe je ook de Fann Mountains aan.
Een dag-tot-dag schema en een beschrijving van deze programma’s vind je op de
Tadzjikistan-pagina.

Heb je vragen of wil je een offerte voor een reis op maat ontvangen? Wij adviseren je graag! Vul het
offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.

26 december 2023

De foto hieronder is gemaakt door Wouter

Een van de felgekleurde meren in de Fann mountains (foto: Blini Reizen)

Een van de felgekleurde meren in de Fann mountains (foto: Blini Reizen)