De Kaukasus voor lekkerbekken: 9 culinaire tips voor een rondreis door Georgië en Armenië

Kaukasus culinair: Lavash wordt gebakken in Armenië (foto: Blini Reizen)Behalve om hun hartverwarmende gastvrijheid, indrukwekkende natuur, religieuze geschiedenis en bruisende hoofdsteden staan Georgië en Armenië bekend om hun nationale keuken: reizigers die houden van lekker eten en drinken zijn in deze landen op de juiste plaats.

De lokale keuken is ook een van de redenen waarom wij zelf zo houden van de Kaukasus. We zetten graag onze persoonlijke culinaire reistips op een rijtje, we zijn benieuwd wat jij ervan vindt!

 
Khachapuri (of Chatsjapoeri)De Khachapuri (of Chatsjapoeri), een delicatesse uit Georgië
Uit ons reisdagboek: “Dag 86, 26 november 2000: aan het begin van de middag kwamen we aan in de kustplaats Batumi. Die ochtend waren we in een winters koud Tbilisi zonder ontbijt in een minibusje gestapt. Dit reed ons zonder te stoppen in 6 uur naar de kust. Moe en hongerig vonden we een terrasje direct aan het strand. De zon scheen, het was warm en palmbomen ruisten. Een vriendelijke ober bracht ons koud bier en zette ons een onbekend gerecht voor. Het was een soort kruising tussen een brood en pizza, kwam direct uit de oven en was gevuld met gesmolten kaas en ei: een khachapuri. Heerlijk!!

Elke regio in Georgië heeft haar eigen variant op de khachapuri en iedere local zal je vertellen dat hun versie toch echt de lekkerste is. Wij kiezen voor de Adjarian khachapuri, zoals wij hem toen die middag in Batumi hebben gegeten. Hoe dan ook: Je mag Georgië niet verlaten zonder minimaal een keer een khachapuri gegeten te hebben.
 
Khinkali
Khinkali, de Georgische variant van de dumplingEen van onze andere favorieten: de khinkali, de Georgische variant van de dumpling. De khinkali is gekookt en gevuld met kruidige groente of runder- of varkensgehakt. Je eet ze met je handen door de dikke deegstaart aan de bovenkant beet te pakken. De kunst is dat zo te doen dat de smaakvolle bouillon er niet uitloopt. Als je in een restaurant zit, kan je even afkijken hoe de Georgiërs zelf te werk gaan.
 
Lavash
Lavash, een typisch Armeens broodLavash is een typisch Armeens brood dat ook in andere landen in de regio is terug te vinden. Het deeg wordt uitgerold en tegen de wand van de oven geplakt om te bakken. Het resultaat is een dun brood dat vooral vers heerlijk is. Als je het leuk lijkt om te leren hoe het gemaakt wordt, kunnen we een workshop regelen.
 
Kharcho
Kharcho is een kruising tussen een stoofpot en een stevige soep. De basis is rundvlees of kip dat met veel knoflook en kruiden uren staat te stoven. Voor het opdienen worden koriander en walnoten toegevoegd. Je eet dit heerlijke gerecht met brood.
 
Dolma, volgens de Armenen typisch ArmeensDolma
Een smakelijk voorgerecht is de dolma. Dit is een rolletje gemaakt van druivenbladeren gevuld met gekruid gehakt of een vegetarische mix van rijst en groenten. Je komt de dolma ook tegen in landen als Turkije of Iran. De Armenen leggen graag uit dit gerecht toch echt typisch Armeens is.
 
Churchkhela
Churchkhela, een zoete delicatesse van druivensap en walnoten uit Georgië
In Georgië staan langs de langs de kant van weg vaak kraampjes die vreemde blauw-paarse strengen verkopen. Dit zijn churchkhela, een van de meer bijzondere specialiteiten uit de regio. Walnoten worden aan touwtjes geregen en keer op keer overgoten met geconcentreerd druivensap. Zo worden het zoete en voedzame lekkernijen die heerlijk zijn als tussendoortje of voor extra energie tijdens een trekking.
 
 
Georgië, het oudste wijn-producerende land ter wereld. Door wijnhuizen, maar ook door de gewone Georgiër thuisWijn
Wijn en Georgië horen bij elkaar zoals Nederland en melk. Al minstens 8.000 jaar maken ze in Georgië wijn, langer dan waar dan ook ter wereld. Tijdens de Sovjet-Unie werden de Georgische wijnen tot in alle uithoeken van het rijk gedronken.
De traditionele wijnen worden gemaakt in grote aardewerken potten, de kvevri. En hoewel je deze natuurwijnen zeker moet proberen, gaat onze voorkeur uit naar modernere wijnen. De druiven waarvan deze worden gemaakt zijn zelfs bij de meeste vinologen vrijwel onbekend. De populairste soorten zijn de Rkatsiteli en de Saperavi. En overigens maken ze ook in Armenië uitstekende wijnen.

Het proeven van Georgische en Armeense wijnen is geen probleem. In restaurants schenken ze graag de lokale wijnen. Maar het is natuurlijk leuker om de wijnen bij een wijnboer te proeven. In Georgië en Armenië kun je bij de meeste wijnproducenten op bezoek, voor een rondleiding en een proeverij.
Georgië, het oudste wijn-producerende land ter wereld. Door wijnhuizen, maar ook door de gewone Georgiër zelf

Nog twee andere tips: in Armenië sturen we onze reizigers graag naar de wijngaarden van Old Bridge, bij het plaatsje Arpi. Hier schenken ze niet alleen goede wijnen maar hebben ze ook een fijn restaurant en een kleinschalig guesthouse. Dat laatste is natuurlijk erg handig als je op een self-drive bent en toch van de wijnen wilt genieten. Laat het ons even weten als je hier tijdens een rondreis wilt overnachten.

Let ten slotte even op als je overweegt in september naar Georgië te reizen. In die maand worden in de provincie Kakheti, dé wijnregio van het land, de druiven geplukt. Dit gaat vaak gepaard met leuke festivals. We plannen je reis graag zo dat je een van deze festivals kunt bijwonen.
 
Chacha
Natuurlijk maken ze ook in Armenië en Georgië wodka, net als in vrijwel alle andere Blini-bestemmingen. Bijzonderder is de Georgische chacha. Deze sterke drank, met al snel 45% alcohol, wordt net als de Italiaanse grappa gemaakt van de pulp die overblijft na het persen van de druiven voor wijn.
 
Armeense Cognac
Vaten Armeense cognac, die eigenlijk geen cognac mag hetenEen speciale vermelding verdient de uitstekende Armeense cognac. Een historische anekdote is dat tijdens de conferentie in Jalta in 1945, waarbij Churchill, Roosevelt en Stalin Europa verdeelden, het nodige werd gedronken. Churchill was zo te spreken over de cognac uit Armenië dat Stalin hem beloofde elk jaar een aantal kisten te sturen. Tot de dood van Stalin arriveerden daarna jaarlijks 400 flessen in Engeland. In Jerevan staat de Ararat-destilleerderij. Hier worden dagelijks rondleidingen gegeven die natuurlijk eindigen met een proeverij. Een weetje: Armeense Cognac mag officieel de naam Cognac niet voeren, weet je waarom?
 
Restaurant Suhumi in den Haag
Wil je eens Georgisch eten proberen maar heb je vooralsnog geen plannen om Georgië te bezoeken? Geen probleem: overal in de voormalige Sovjet-Unie zijn Georgische restaurants te vinden. De Georgische keuken bijzonder populair. Als je de lokale bewoners vraagt naar een goed restaurant is er een goede kans dat ze je naar een Georgiër sturen.

In Nederland is het echter even zoeken. Gelukkig is er in Den Haag Suhumi. Dit eenvoudige restaurant wordt gerund door Georgiërs die in de jaren ’90 van de vorige eeuw uit Abchazië zijn weggevlucht. Deze regio vocht zich tijdens een burgeroorlog onafhankelijk van Georgië. Suhumi (Soechoemi) is de hoofdstad van Abchazië.

Wil je meer weten over reizen door Georgië en Armenië? Kijk op onze Reizen-pagina’s Georgië en Armenië voor ideeën.

18 februari 2021

De foto’s bij dit bericht zijn gemaakt tijdens onze reizen door de Kaukasus

Georgië culinair: onderweg eten bij mensen thuis (foto: Blini Reizen)

Armenië culinair: eten bij mensen thuis (foto: Blini Reizen)