De wereld is niet stuk te krijgen

Priester in gesprek met bezoekers van een kerk in RuslandHet is de optimistische titel van een boek met 13 verhalen die het leven van de gewone Rus beschrijven, opgetekend door de Russische schrijver en arts Maxim Osipov.

De NRC gaf de onlangs uitgekomen verhalenbundel van Osipov 5*****, voor ons voldoende aanleiding het boek te bestellen. Normaal gesproken tippen we geen boeken die we zelf nog niet uit hebben, maar na lezing van het eerste verhaal zijn we zijn zo enthousiast dat we niet willen wachten: lezen dat boek!

De Russische literatuur kent een lange traditie van korte verhalen, denk bijvoorbeeld aan Tsjechov en Gogol. Osipov sluit daarbij aan. Hij is behalve schrijver ook arts en deze achtergrond komt terug in zijn verhalen over het hedendaagse Rusland.

In deze verhalen zijn de grenzen tussen hoop, waanbeeld en leugen onduidelijk en wordt er op die grens stevig gesmokkeld. Osipov is een meester in de dramatische ironie, die bitterzoete humor wringt uit wat de lezer wel ziet maar zijn hoofdpersoon niet” (the Wall Street Journal)

In het Rusland van Vladimir Poetin is iedereen bezig met overleven en niet met leven. En toch lees je in dit boek een liefdesverklaring aan een onmogelijk land“.
Maar ook al wil je van dat Rusland houden, toch is alles in wezen diep triest en hopeloos. Niet voor niets schrijft Osipov in zijn essay: ‘In Rusland verandert in vijf jaar veel, maar in tweehonderd jaar niets’” (uit de NRC-recensie)

4 maart 2021

De foto’s bij dit bericht zijn gemaakt tijdens onze reizen door Rusland

Groente verkopen op het Russische platteland
Priester in gesprek met bezoekers van een kerk in Rusland
Dagelijks leven verkopen op het Russische platteland
Dagelijks leven verkopen op het Russische platteland