Duizend-en-één nacht

Waarom India?De komende weken besteden we extra aandacht aan ons India-programma en vertellen we meer over de reizen die in het aanbod zijn opgenomen.

Als eerste is de deelstaat Rajasthan aan de beurt. Een deel van de vertellingen van Duizend-en-één-nacht vindt zijn oorsprong in India, en dat is iets wat je duidelijk in Rajasthan voelt. Het is het klassieke India van de paleizen, forten en haveli’s. Van vrouwen in kleurrijke sari’s en besnorde mannen met al even kleurrijke tulbanden. Van woestijnen, kamelenmarkten en slangenbezweerders.

Het is op deze plek niet mogelijk alle bezienswaardigheden te noemen. Daarom beperken wij ons tot de belangrijkste.

Jaipur, de hoofdstad van Rajasthan, mag niet ontbreken bij een bezoek aan het noorden van India. Het wordt ook wel de Roze Stad genoemd. Dit is de kleur van de stoere stadsmuren en van het grootste deel van de gebouwen in de oude binnenstad. Een tour door het enorme stadspaleis geeft een goede indruk van de ongekende rijkdom van de maharadja’s van Jaipur. Wandel daarna door de drukke markstraten om de hectiek van alle geuren, kleuren en geluiden van India op je in te laten werken. Buiten Jaipur ligt Amber, de vroegere hoofdstad. Een olifant brengt je tot aan de muren van dit indrukwekkende paleis.

Bikaner en Jaisalmer waren in vroeger eeuwen belangrijke halteplaatsen voor de karavanen die hier rondtrokken. De stadsmuren van beide steden zijn nog vrijwel intact. Maar terwijl in Bikaner de moderne tijd haar intrede heeft gedaan, is in Jaisalmer de laatste 100 jaar weinig veranderd. De stad ligt geïsoleerd tegen de Pakistaanse grens. Binnen de oude meren kronkelen steegjes langs indrukwekkende koopmanshuizen. Jaisalmer is een uitvalsbasis voor populaire kameeltochten die de Thar-woestijn invoeren.
Vlakbij Bikaner ligt bijzondere Karni Mata-tempel. Voordat je deze bezoekt moet je even goed bedenken of je dit wel wilt: over de vloeren van de tempel krioelen duizenden heilige ratten.

Udaipur is de meest romantische stad van India. Dit komt vooral door Lake Pichola dat een bijzondere sfeer aan de stad geeft. Het stadspaleis is het grootste paleis van Rajasthan. Het is een doolhof van prachtig versierde zalen, besloten binnenplaatsen, comfortabele woonvertrekken en smalle gangen. Het paleis torent hoog boven de stad en het meer uit en de uitzichten zijn fantastisch.
Maak een boottocht over het meer zodat je de stad en het stadspaleis vanaf het water kunt bewonderen. Je vaart ook langs het fantastische Lake Palace, ooit decor in de James Bond-film Octopussy. En je stopt voor een wandeling op het eiland van Jagmandi Palace.

Jodhpur is de Blauwe Stad. Het waarom van die bijnaam zie je als je vanaf het imposante fort over de stad uitkijkt: alle huizen zijn lichtblauw geschilderd.

Hoewel plaatsen als Udaipur, Jodhpur, Jaipur en Bikaner de meeste bezoekers trekken, is Rajasthan meer dan alleen grote steden en het loont ook zeker de moeite verder te kijken.
Hieronder volgt een aantal suggesties.
Shekhawati is een landelijke regio met sfeervolle maar wat stoffige stadjes die beroemd zijn om de prachtig versierde koopmanshuizen.
Chittorgarh is een van de grootste en meest indrukwekkende forten van India. Gelegen op een heuvel hoog boven de omringende vlaktes, staat de geschiedenis van Chittorgarh symbool voor die van heel Rajasthan. Drie maal in zijn lange geschiedenis werd het fort door een vijand veroverd. En drie maal weigerden de verdedigers zich over te geven: de mannen reden te paard de vijand en de dood tegemoet en de vrouwen wierpen zich op een brandstapel. Binnen de kilometerslange muren liggen de ruïnes van paleizen en staan tempels. Chittor is een populaire dagjesbestemming voor de bevolking van de regio.
• Een stille weg door weilanden en akkers brengt je naar het dorpjeBijapur. Hier staat Castle Bijapur, al eeuwenlang in handen van de lokale grootgrondbezitters en nu een van de leukste hotels van Rajasthan. Door de rit naar het kasteel of tijdens een van de leuke excursies die vanuit het kasteel te maken zijn, krijg je een bijzondere indruk van het Indiase platteland dat je zo makkelijk negeert als je van stad naar stad reist.
• Het provinciestadje Bundi telt 90.000 inwoners. Verken per fiets of te voet de gezellige straatjes van de oude stad. En vergeet niet naar het grote, vervallen kasteelpaleis boven Bijapur te klimmen. De kans is groot dat je hier helemaal alleen kunt ronddwalen.

In Rajasthan zijn enkele uitstekende natuurreservaten te vinden. In de regel verblijf je in een lodge aan de rand van het park en maak je in de namiddag of vroege ochtend per jeep een tocht door het park.
Hieronder volgen een paar van de beste parken:
• Sariska is makkelijk te bereiken. Als je met de auto van Agra naar Jaipur reist, kom je er praktisch langs. Sariska bestaat uit een brede beboste vallei. De overwoekerde ruïnes van oude landhuizen voegen toe aan de sfeer. In het park leven onder meer verschillende soorten herten en zwijnen. De tijgerpopulatie is de laatste jaren door stropen sterk afgenomen.
• Ranthambhore is wilder en uitgestrekter dan Sariska. Bovendien is de kans op het spotten van een tijger aanzienlijk groter. Het ligt in het zuidwesten van Rajasthan, wat meer uit de route dan Sariska maar nog steeds makkelijk op te nemen in een rondreis door deze deelstaat.
• Keoladeo Ghana is een totaal ander park, maar zeker niet minder leuk. Keoladeo is een vogelreservaat waar tot 230 verschillende vogelsoorten leven, al dan niet alleen om te overwinteren. Het reservaat is gevestigd op het vroegere jachtterrein van de maharadja van Bharatpur, een sfeervolle provinciestad niet ver weg. Het park is eenvoudig te bezoeken vanuit Agra of onderweg tussen Agra en Jaipur. Een leuke manier om het te verkennen is per fiets.

De beste periode voor een bezoek aan Rajasthan loopt half september tot en met maart. Van december tot maart, de wintermaanden, liggen de temperaturen rond midden 20 graden en zijn de nachten koel. Vanaf april loopt de temperatuur sterk op (denk aan 35 graden en meer) en van juli t/m half september is de moesson en regent het veel. Vanaf half september begint de temperatuur weer te dalen en is het weer prima om te reizen.

Is je interesse gewekt? Kijk dan voor meer informatie bij onze uitgebreide reisbeschrijving.

Heb je vragen of wil je een offerte voor een reis op maat ontvangen? Wij adviseren je graag! Vul het
offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl