Een stedentrip naar Tallinn, Riga of Vilnius: slecht idee!

Overweeg je een stedentrip naar Riga, Tallinn of Vilnius? Niet doen! (foto: Blini Reizen)Waarom? We geven 6 redenen om NIET op stedenreis naar de Baltics te gaan:

1. Geen lange vliegreis
Een lange vliegreis geeft je echt het idee weg van huis te zijn. Helaas liggen Tallinn, Riga en Vilnius maar op iets meer dan 2 uur vliegen. Bovendien hoef je helemaal niet over te stappen maar zijn er rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam, Brussel én Eindhoven (vanaf de laatste plaats alleen naar Riga en Vilnius). Als je uit het vliegtuig stapt bent je dus nog fris en fit en heb je helemaal niet het gevoel ver weg te zijn.

2. Oude binnensteden
Wij zijn fan van moderne architectuur en komen daarom graag in steden als New York, Chicago en Frankfurt. De binnensteden van Tallinn, Riga en Vilnius kunnen ons dan ook absoluut niet bekoren. Ze hebben hier alle oude gebouwen zoals middeleeuwse kerken, koopmanshuizen en stadsmuren gewoon laten staan. Bovendien zijn veel straten, stegen en pleinen niet netjes geasfalteerd maar liggen er onhandige keitjes, zodat je uit moet kijken waar je loopt.
 
3. Geen spannende visa of douaneformaliteiten
Wat is er nu spannender dan een paspoort vol visa en stempels en streng kijkende douaniers die je het idee geven dat je bij een verkeerd ingevuld formuliertje in een cel verdwijnt? Die charme is net als de Sovjet-Unie verdwenen. Estland, Letland en Litouwen zijn lid van de EU, horen bij de Schengenlanden en zijn net zo toegankelijk als België en Duitsland.
 
4. Goede hotels, goede service, goed eten
Ontberingen en ongemak maken een reis memorabel. Een ijskoude hotelkamer met vieze lakens, een onbeschofte ober, drie dagen op rij noedels voor ontbijt, lunch én diner: het zijn dit soort reiservaringen die je het langst bijblijven. Maar in de Baltics zijn uitstekende hotels, de service is er goed en het eten prima.
 
5. Weinig Nederlanders
Het is altijd leuk om op vakantie andere Nederlanders tegen te komen. Je kan meeluisteren met hun gesprekken en hen bijvoorbeeld vragen naar de terrassen met de goedkoopste biertjes. Jammer genoeg zijn er in de Baltische steden niet veel Nederlanders te vinden.
 
6. Kroon, lat en litas zijn verdwenen
Speuren naar het geldwisselkantoor met de beste koers, bedragen op de menukaart snel omrekenen naar de euro, verzamelen van de vreemde muntstukken en het briefgeld: we beleven er altijd veel plezier aan. Helaas is dit al jaren verleden tijd: je betaalt in de drie Baltische landen gewoon met de euro.

Een stedentrip naar Tallinn, Riga of Vilnius: een slecht idee!

8 mei 2021

PS: maar mocht je je over al deze nadelen heen kunnen zetten, en heel misschien een kijkje willen wagen: Tallinn, Riga of Vilnius: waar zou jou stedentrip dan heengaan? We geven 6 redenen om wél naar deze steden te gaan.

De Letse lat is alweer een tijd geleden vervangen door die saaie euro. Daar hoef je niet voor op reis

De Letse lat is al een tijdje vervangen door de euro (foto: Blini Reizen)