Gouden standbeeld voor president Turkmenistan

Gouden standbeeld voor president TurkmenistanOp een groot plein staat een enorme grijze marmeren rots, die wat weg heeft van de berg uit de Lion King. Daarop een steigerend paard dat bereden wordt door een man met tulband en cape. De ruiter steekt zijn hand op en wordt vergezeld door een zwaluw.

Die ruiter is de president van Turkmenistan en de rots staat in Asjchabad, de hoofdstad van de Centraal-Aziatische oliestaat. Het 21 meter hoge gevaarte is vandaag met een grote ceremonie onthuld. Gestoken in smetteloos groen zong een koor van jonge mannen het volkslied. Daarna werden honderden witte ballonnen de lucht in gelaten.

Het beeld is het eerste van de huidige president van Turkmenistan: Goerbangoeli Berdimoechamedov. Een relatief bescheiden beeld ook, want Turkmenistan is bezaaid met beelden van zijn voorganger en ‘president voor het leven’ Nijazov. De in 2006 overleden ‘volksvader van de Turkmenen’ torent met een gouden standbeeld van 12 meter op een 95 meter hoge toren nog flink boven de huidige president uit.

Het beeld van de oude president is wel verplaatst naar een buitenwijk. In navolging van Nijazov werkt zijn opvolger aan een eigen persoonlijkheidscultus. Volgens de Turkmeense overheid was er een grote behoefte bij het volk aan een beeld van Berdimoechamedov ‘de beschermer’. In 2013 werd hij met 97 procent van de stemmen herkozen als president.

Turkmenistan is een voormalige Sovjetstaat aan de Kaspische zee. Het land beschikt over enorme olie- en gasvoorraden.
(Bron: NOS Foto: REUTERS/ Marat Gurt)

Nieuwsgierig geworden naar dit fascinerende land dat nauwelijks door toeristen wordt bezocht? Neem dan een kijkje op onze pagina met Turkmenistan-voorbeeldreizen.

Wil je een offerte voor een reis op maat ontvangen? Wij adviseren je graag! Vul het offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.