Het jaar van de Haan

Chinees symbool voor de Haan (papiersnijwerk)Dit weekend vieren de Chinezen hun Nieuwjaar en begint het jaar van de Haan. Deze feestdag is de aanleiding voor dit stukje China “gemengde berichten”.

Als je geboren bent in 1909, 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005 of 2017, dan is de Haan jouw teken uit de Chinese dierenriem. En daarbij passen volgens de Chinese astrologie de volgende karaktereigenschappen:
aards, onbevangen, kleurrijk, beschermend, nauwgezet, nuchter, goed organisatievermogen en huiselijk maar soms ook stug, weinig sociaal, drukdoend, opschepperig en overdreven. Klopt het een beetje?

“Tegenwoordig gebruikt men in de Volksrepubliek China normaliter de gregoriaanse kalender. De Chinese kalender wordt nog gebruikt om Chinese feestdagen, zoals het Nieuwjaar, aan te geven en ook bij de astrologie. De Chinese astrologie is gebaseerd op de Chinese dierenriem. Achtergrond en gebruik zijn vergelijkbaar met de westerse dierenriem of zodiak, maar de Chinese dierenriem werkt met jaarlijkse in plaats van maandelijkse tekens. Met de viering van het Chinees nieuwjaar (afhankelijk van de stand van de maan in januari of februari) verandert het teken: iedereen heeft het teken dat door de Chinese berekening is toegewezen aan zijn geboortejaar”.
(bron: Wikipedia)

Zoek je geboortejaar op en kijk welk Chinees teken bij jou hoort:
Rat1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020
Os 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009
Tijger 1914, 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010
Konijn 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011
Draak 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012.
Slang 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013
Paard 1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014
Geit 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015
Aap 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016
Haan 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017
Hond 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018
Varken 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019

Tips voor een bezoek aan Peking
Vorig weekend publiceerde de Volkskrant een artikel vol Peking-tips, al 12 jaar de thuisbasis van architect John van de Water van bureau NEXT. In de rubriek “Gids ter plaatse” zet hij de plekken op een rijtje die je naast de gebruikelijke hoogtepunten als de Verboden Stad, de Chinese Muur en het Zomerpaleis moet zien. Klik op het icoontje hiernaast om het hele artikel te lezen (PDF document)

Recept hete noedelsoep
In dezelfde Volkskrant beschrijft redacteur Pay-Uun Hiu hoe je Laksa, “Moeders Maaltijdsoep”, klaarmaakt. Laksa, een pittige noedelsoep vindt zijn oorsprong in de Peranakan-cultuur in Maleisië en Singapore. “Peranakan-Chinezen waren de eerste Chinezen in Nusantara (Indische Archipel), die het huidige Singapore, Maleisië en Indonesië omvat. De Peranakan-Chinezen hebben vele Maleise gebruiken overgenomen om te assimileren in de lokale gemeenschappen.” (bron: Wikipedia)

Het Rozenmuseum in BeijingIngrediënten
• 2 eieren
• 100 g. so-oen
• olie
• 1/2 -1 rode peper, ontdaan van zaadjes en zaadlijsten, gesnipperd
• 1 teentje knoflook, gesnipperd
• stukje gember van ca. 2 cm, geschild en fijngehakt
• 1 1/2 à 2 eetl. kerrie
• 2 lenteuitjes, in ringetjes
• 270 ml. kokosmelk
• 1 serehstengel
• 750 ml. groentebouillon
• 2 eetl. lichte sojasaus
• 100 g. paddestoelen, in schijfjes
• 100 g. peultjes, schoongemaakt
• 100 g. worteltjes, geschrapt, in dunne plakjes
• 50 g. taugé
• zout, peper
• scheutje limoensap
• sesamolie

Bereiding
Kook de eieren hard en pel ze.
Week de so-oen 2 minuten in heet water en spoel koud af. Laat uitlekken in een zeef.
Wrijf rode peper, knoflook en gember fijn in een vijzel.
Verhit in een ruime pan met dikke bodem de olie. Fruit daarin het mengsel uit de vijzel met de kerrie en de lenteuitjes.
Giet de kokosmelk, bouillon, sojasaus en paddestoelen erbij. Kneus het bolle deel van de serehstengel en voeg die toe.
Laat de soep aan de kook komen en 10 minuten zachtjes doorkoken. Doe er dan de worteltjes en peultjes bij en laat een paar minuten meekoken tot ze beetgaar zijn.
Haal de serehstengel eruit.
Roer de eieren (in hun geheel), de so-oen en de taugé door de soep. Voeg wat bouillon toe als de soep te dik is.
Breng op smaak met zout, peper en limoensap.
Schep de soep in twee kommen en druppel er wat sesamolie over.

27 januari 2017

De foto’s hieronder komen van de website van https://www.designboom.com, “the first and most popular digital architecture and design magazine”.

Het Rozenmuseum in Beijing

Het Rozenmuseum in Beijing