Het onbekende Rusland in Groningen

In het Groninger Museum is tot en met 8 mei de tentoonstelling ‘Het Onbekende Rusland’ te bezoeken. Ruim 100 werken van vooral Russische meesters tonen een beeld van de buitengewesten van het Tsaristische Rijk van het eind van de 19e eeuw: Georgië, Armenië, de Krim en vooral Oezbekistan.

Blini Reizen heeft de tentoonstelling bezocht en was onder de indruk. De schilderijen tonen een prachtig beeld van de bewoners en de culturen die op dat moment pas sinds kort deel uitmaakten van Rusland.

Vooral het werk van Vasily (Vasilyevich) Vereshchagin (zie de foto’s hiernaast) spreekt ons aan. Hij vocht als officier mee tijdens de verovering van het legendarische Samarkand en legde zijn ervaringen later vast in zijn schilderijen. Een deel hiervan toont de veroveringsoorlog van de Russen. Andere schilderijen lijken wel foto’s en leggen vast hoe steden als Samarkand eruit zagen aan het einde van de 19e eeuw. Daarbij natuurlijk ook toeristische hoogtepunten van vandaag als de dodenstad van Shah-i-Zinda en het Registan.