Rondje Oostzee: Hiiumaa, Estland

Afbeelding zeearend op informatiebord in natuurpark Orjaku linnuvaatlustorn op Hiiumaa (foto: Blini Reizen)In de herfst van 2021 waren we zelf weer eens in de gelegenheid een aantal van de Blini-bestemmingen te bezoeken. We laadden alles wat we nodig hadden in onze Clio en vertrokken oostwaarts. Het idee was in een week of 6 een rondje om de Oostzee te maken: Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Estland, Finland, Zweden, Denemarken en via de Duitse wadden weer terug naar Utrecht. De nadruk lag natuurlijk op de 3 Baltische Landen. Al eerder schreven we over het Gauja National Park in Litouwen, in dit stukje vertellen we iets over het eiland Hiiumaa, gelegen voor de westkust van Estland.

Onderaan het bericht vind je een foto-impressie om een indruk te krijgen.
Veel reizigers door de Baltics laten het links liggen en kiezen voor grote broer Saaremaa. Wij maakten vorig jaar september wél de oversteek waren daar blij mee. Want Hiiumaa is de moeite meer dan waard, al is het maar vanwege de indrukwekkende zeearenden die je hier bijna niet kan missen.

• Wij overnachtten ondermeer in Dagen Haus, gelegen op het Kassari-schiereiland. Dit kleinschalige guesthouse is gevestigd in de oude graanschuren van Orjaku Manor. Het is een sfeervol gebouw met comfortabele, kamers, een ruime en gezellige gemeenschappelijke ruimte met bar en een lichte veranda voor het ontbijt. Vanuit onze kamer keken we uit over een ondiepe zeearm en zagen we watervogels paniekerig wegvliegen toen een machtige zeearend over kwam zweven.
• Vlakbij Dagen Haus is in het Orjaku linnuvaatlustorn Natuurpark een 2 kilometer lange wandeling uitgezet die deels over vlonders loopt. Vanaf uitkijktorens heb je zicht op de omliggende meren en rietlanden. Wij genoten van de rietvogels en de honderden ganzen en smienten, van de cirkelende kraanvogels die zich opmaakten voor hun reis naar Afrika, van de onrust als een bruine kiekendief overvloog en van de overzwevende zeearenden. Een andere aanrader vlakbij Dagen Haus is de wandeling over Saaretirp, een smalle landtong in zee.
• Wij maakten zelf een uitgebreide rondrit over het eiland. We reden tegen de klok en stopten eerst bij het oude landhuis Suuremoisa, waar nu een schooltje is gevestigd. De volgende halte was Kärdla, de belangrijkste plaats van het eiland. De benaming stad is overdreven maar het is wel een sfeervolle, ontspannen plaats met mooi, houten huizen en veel groen.
• Niet veel verder ligt het schiereiland Tahkuna. Een stille weg voert door een prachtig bos naar het noordelijkste puntje van het eiland. Bij de vuurtoren staat een monument voor de slachtoffers van de Estonia, het schip dat in 1994 hier niet ver vandaan zonk en 852 slachtoffers meenam naar de zeebodem. Vanaf het monument bestudeerden wij met onze verrekijkers een zeearend, die eerst op een rots zat te rusten en toen met laag over het water wegvloog.
• Verscholen tussen de bomen en onder de duinen liggen oude bunkers. Wij namen een onverharde weg en vonden een verlaten zandstrand waar we een half uur genoten van de stilte en het kabbelen van het water.
• Verder naar het westen kunnen kampeerders een heerlijk plekje vinden bij Palli, onder de bomen direct bij het strand en met prima kampeervoorzieningen zoals toiletten, overdekte tafels en banken en vuurplaatsen.
• We reden door de bossen verder naar het westen. Op het uiterste puntje vonden we Ristna tuletorn, oftewel: de vuurtoren van Ristna. Tegen een (kleine) betaling kun je de wenteltrap naar boven nemen en geniet van het uitzicht over de zee en de bossen.

Op 2,5 uur vliegen (of 20 uur varen) liggen de Baltische Landen Estland, Letland en Litouwen. Met gevarieerde natuur, boeiende steden en stille stranden toch vrijwel onbekend bij veel reizigers. We bevelen de Baltics graag aan als reisbestemming. Ook tippen we de prachtige landhuizen, vroeger domein van de Duitse en Russische adel, nu sfeervolle hotels op het platteland. Een rondreis per auto langs deze manors is een bijzondere ervaring. Lees er meer over in de berichten Baltische Landhuizen en Met de auto door de Baltics op onze website.

Al eerder schreven we over de eilanden voor de kust van Estland, en dan in het bijzonder over Saaremaa, zie het bericht Estse eilanden op onze website.

Heb je vragen of wil je een offerte voor een reis op maat ontvangen? Wij adviseren je graag! Vul het offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.

22 oktober 2022

De foto’s bij dit bericht zijn gemaakt tijdens onze reis door de Baltische Landen (herfst 2021).

Kaart op tafeltje in café op veerboot Saaremaa-Hiiumaa (foto: Blini Reizen)

Kaart op tafeltje in café op veerboot Saaremaa-Hiiumaa

Hiiumaa: Guesthouse Dagen Haus (foto: Blini Reizen)

Hiiumaa: Guesthouse Dagen Haus

Hiiumaa: onze kamer in Guesthouse Dagen Haus (foto: Blini Reizen)

Hiiumaa: onze kamer in Guesthouse Dagen Haus

Hiiumaa: wandelen in natuurpark Orjaku linnuvaatlustorn (foto: Blini Reizen)

Hiiumaa: wandelen in natuurpark Orjaku linnuvaatlustorn

Hiiumaa: wandelen in natuurpark Orjaku linnuvaatlustorn (foto: Blini Reizen)

Hiiumaa: wandelen in natuurpark Orjaku linnuvaatlustorn

Hiiumaa: wandelen in natuurpark Orjaku linnuvaatlustorn (foto: Blini Reizen)

Hiiumaa: wandelen in natuurpark Orjaku linnuvaatlustorn

Hiiumaa: wandeling Saaretirp landtong (foto: Blini Reizen)

Hiiumaa: wandeling Saaretirp landtong

Hiiumaa: herfst, dus paddestoelen in overvloed (foto: Blini Reizen)

Hiiumaa: herfst, dus paddestoelen in overvloed

Hiiumaa: picknicklunch aan het strand (foto: Blini Reizen)

Hiiumaa: picknicklunch aan het strand

Afbeelding zeearend op informatiebord in natuurpark Orjaku linnuvaatlustorn op Hiiumaa (foto: Blini Reizen)

Afbeelding zeearend op informatiebord in natuurpark Orjaku linnuvaatlustorn op Hiiumaa

Hiiumaa: monument ter nagedachtenis aan de ramp met de Estonia (foto: Blini Reizen)

Hiiumaa: monument ter nagedachtenis aan de ramp met de Estonia

Hiiumaa: oude bunkers op Tahkuna (foto: Blini Reizen)

Hiiumaa: oude bunkers op Tahkuna

Hiiumaa: vuurtoren van Ristna (foto: Blini Reizen)

Hiiumaa: vuurtoren van Ristna

Hiiumaa: wandelen bij de vuurturen van Ristna (foto: Blini Reizen)

Hiiumaa: wandelen bij de vuurturen van Ristna