Ilja Repin in Assen

Zelfportret Ilja RepinIlja Repin is een van Ruslands beroemdste schilders en een belangrijk lid van de beweging ‘Peredvizhniki’ (de zwervers). Deze groep schilders verzette zich tegen het door de staat opgelegde keurslijf en probeerde de Russische werkelijkheid in beeld te brengen. Onderwerpen voor hun schilderijen waren de gewone mens, de natuur en het landschap en Russische volksverhalen en geschiedenis. Naast Repin waren andere bekende leden Vasnetsov, Soerikov, Levitan en Sjisjkin. Het beroemdste werk van Repin, de Wolgaslepers, is sinds kort te zien in Nederland.

Het Drents museum in Assen, dat de afgelopen jaren al vaker uitstekende tentoonstellingen van Russische en Sovjet-kunst bracht, stelde een tentoonstelling over de Peredvizhniki samen. De werken zijn te zien van 25 september 2016 t/m 2 april 2017.

Naar aanleiding van deze tentoonstelling heeft de Zwolse uitgeverij W Books een prachtig boek uitgebracht, met veel achtergronden en afbeeldingen (helaas niet meer leverbaar).
De werken die nu in Drenthe zijn te bewonderen komen allemaal uit het Russisch Staatsmuseum in Sint-Petersburg. De Hermitage is natuurlijk het beroemdste museum in deze stad, maar zelf vinden wij het Russisch Museum eigenlijk meer de moeite waard…

Heb je vragen of wil je een offerte voor een Rusland-reis op maat ontvangen? Wij adviseren je graag! Vul het offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.

5 februari 2017

De foto’s bij dit bericht zijn afkomstig van de website Wikipedia.org

de Wolgaslepers van Ilja Repin
De Wolgaslepers door Ilja Repin