In het spoor van Napoleon

In het spoor van NapoleonDit jaar is het precies 200 jaar geleden dat Napoleon Rusland binnenviel met het grootste leger dat de wereld ooit had gezien. Reis in het spoor van Napoleon van Vilnius naar Moskou en bezoek onderweg de slagvelden van Berezina en Borodino, de oude steden Polotsk, Vitebsk en Smolensk en de hoofdsteden Vilnius, Minsk en Moskou.

De media besteden de komende maanden ruim aandacht aan de herdenking van de inval van Napoleon in Rusland. Blini Reizen is hier als expert bij betrokken.

Op zaterdagavond om 20.15 uur zendt de NTR op Ned2 de eerste aflevering van de serie “Verborgen Verleden” uit. Hierin gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis. Joost Prinsen bijt het spits af. Deze theater- en televisiepersoonlijkheid is bij het grote publiek vooral bekend van televisieprogramma’s als De Stratemakeropzeeshow, Het Klokhuis en Met het mes op tafel. Joost Prinsen komt met een duidelijke vraag. Klopt het verhaal dat in de familie de ronde doet over een joodse vrouw die door een Nederlandse soldaat uit Polen zou zijn gehaald in de tijd van Napoleon? Op zoek naar de antwoorden maakt Joost een lange reis: van Nederland naar Polen en Wit-Rusland om uiteindelijk toch weer in Nederland te eindigen. In Wit-Rusland bezoekt hij ondermeer de Berezina, de rivier waar de legers van Napoleon door de Russen definitief werden verslagen. Blini leverde een bijdrage aan het programma door het regelen van Irina, de gids die samen met de filmploeg de Berezina bezoekt.

Vanaf eind maart wacht ons een tweede Napoleon-avontuur: Angela Dekker, journaliste, volgt dan de Blini-reis In het spoor van Napoleon, een reis waar we erg trots op zijn. Ze brengt verslag uit van de reis in een groot artikel in het juni-nummer van het Historisch Nieuwsblad.

10 maart 2012
bijgewerkt: 16 september 2020