Inval in Oekraïne en onze reizen

Uitzicht over Lviv in betere tijden (foto: Blini Reizen)Op 24 februari 2022 besloot Putin tot een “speciale operatie” in Oekraïne, een oorlog die tot op heden onnoemelijk veel leed teweegbrengt. We kennen het land goed en dat maakt het extra pijnlijk en moeilijk om te zien wat Oekraïne en haar bewoners wordt aangedaan.
Hoe gaat het met de mensen waarmee wij in Oekraïne samenwerken? En wat is de invloed van de oorlog op het reizen naar de andere Blini-bestemmingen? We zetten het op een rijtje.

Het belangrijkste is natuurlijk dat onze contacten veilig zijn:
• Olesia is met haar dochter in Duitsland.
• Yuliana is met haar dochter in Canada.
• Natasha is nog gewoon in Kiev. Haar ouders zijn oud en wilden niet vertrekken, haar zoon mag en wil het land niet ontvluchten. Haar dochter is daarom ook in Kiev gebleven.
• Demian was al eerder naar Polen vertrokken om daar les te geven. Hier houdt hij zich nu bezig met het helpen van vluchtelingen en het inzamelen van geld en probeert hij de pers en het publiek in het westen te informeren over de situatie in Oekraïne.

De Blini-landen
Uiteraard zijn we gestopt met het aanbieden van reizen naar Oekraïne.
Moldavië is gelukkig buiten het conflict gebleven. Vanwege de ligging, de onzekerheid rond het ‘Russische’ Transnistrië en de vele vluchtelingen organiseren we ook hier geen reizen meer.
Ook Rusland en Wit-Rusland bieden we natuurlijk niet meer aan.

De Baltische landen zijn op dit moment veilig te bezoeken. Estland, Letland en Litouwen zijn lid van de NAVO en het is bijzonder onwaarschijnlijk dat Poetin hiermee een oorlog begint, al is het maar omdat Rusland de handen meer dan vol heeft in Oekraïne.

Ook de Kaukasus is veilig te bezoeken. Georgië, Armenië en Azerbeidzjan zijn niet betrokken bij de oorlog en er is geen enkele aanwijzing dat dit gaat veranderen. Rusland heeft juist troepen weggehaald uit Abchazië, Zuid-Ossetië en de noordelijke Kaukasus om te kunnen gebruiken in Oekraïne. In Tbilisi en Jerevan hoor je wel opvallend veel Russisch op straat: veel Russische dissidenten hebben hun land verlaten en hun toevlucht gezocht in beide hoofdsteden.

Ook Centraal-Azië staat buiten het conflict in Oekraïne en ook hier is geen enkele aanwijzing dat dit gaat veranderen. Om een idee te krijgen van de afstanden in deze regio: de Russische stad die het dichtst bij Tasjkent ligt is Orenburg*, op 1990 kilometer, verder dan de afstand Utrecht – Kiev.
Oezbekistan, Tadzjikistan, Kazachstan en Kirgizië zijn veilig te bezoeken. Turkmenistan houdt de grenzen al meer dan twee jaar gesloten.

Onderstaande landen zijn niet betrokken bij de oorlog en er zijn op dit moment ook geen aanwijzingen dat dit gaat veranderen.
• Onze reizen naar India en Mongolië gaan gewoon door.
China houdt de grenzen nog steeds gesloten vanwege corona.

22 oktober 2022

De foto bij dit bericht is gemaakt in betere tijden, vanaf de toren van het stadhuis in Lviv.