Roadtrip naar Georgië: Kazbegi

Interieur van het Gergeti-kerkje bij Kazbegi (foto: Blini Reizen)Georgian Military Highway, dat klinkt tegenwoordig niet erg uitnodigend. Toch zijn er weinig bezoekers aan Georgië die deze bergweg niet afrijden. Aan het noordelijke einde, niet ver van de Russische grens, ligt Kazbegi, midden in de bergen van de Kaukasus.
Afgelopen mei reed Wouter de Georgian Military Highway af in een oude Opel (een kleine omweg op de route Utrecht-Tbilisi, waar hij de Opel op de automarkt wilde verkopen). Bij aankomst in Kazbegi (of ook wel Stepantsminda) hingen de wolken laag en was het weer somber.
Na enige tijd trok de lucht open en verscheen de 5.047 meter hoge Mount Kazbek in volle glorie. Het uitzicht vanuit zijn kamer en de volgende ochtend vanuit de ontbijtzaal was prachtig.

De lol van een bezoek aan Kazbegi begint met de rit ernaartoe. Kazbegi ligt aan de belangrijkste handelsroute door de bergen van de Kaukasus en verbindt daarmee Georgië met Rusland. De route werd al genoemd door een Romeinse geschiedschrijver, maar het waren de Russen die de weg verbeterden zodat hun troepen makkelijker de nieuwe provincie Georgië konden bereiken. Vandaar de naam: Georgian Military Highway. Ondanks de naam is het overigens geen snelweg maar een 2-baansweg met, voor het grootste deel, prima asfalt.
Het belang van de Georgian Military Highway is nog steeds groot, zeker nu veel andere handelsroutes dicht zijn door de Oekraïne-oorlog. In mei stonden er honderden vrachtwagens langs de kant van de weg te wachten totdat zij verder mochten richting Rusland. Hieronder uiteraard veel vrachtwagens uit Georgië, Rusland, Turkije en Armenië maar ook uit de EU en Centraal-Aziatische landen als Oezbekistan, Tadzjikistan en Kazachstan. In september kwam de grensovergang uitgebreid in het nieuws omdat tienduizenden Russen deze gebruikten om te ontkomen aan de dienstplicht.

De eerste stop is bij het gefortificeerde klooster van Ananuri, dat boven het Enguri-stuwmeer ligt. Vanaf hier klimt de weg langzaam door een steeds smaller dal de bergen in. Met een serie haarspeldbochten bereik je op 2.200 meter hoogte het uitgestrekte ski-oord Gudauri. Niet veel verder moet je stoppen bij het enorme Sovjet-monument langs de kant van de weg. Grote mozaïeken verheerlijken de Georgische cultuur en het Sovjet-leven maar het gaat hier vooral om het prachtige uitzicht over die besneeuwde bergtoppen en de diepe dalen.
Een paar kilometer later bereik je op 2.379 de Jvari-pas. Hier ligt ook een Duits kerkhof, voor de krijgsgevangen die hier na de oorlog tijdens dwangarbeid omkwamen.
De weg daalt langzaam af door een onherbergzaam dal. Door de vorst en sneeuw tijdens de winters is het wegdek hier vaak slecht.

Het grote dorp Stepantsminda, of Kazbegi, ligt op 5 kilometer van de Russische grens. Het ligt aan de voet van de machtige berg Kazbeg die 5.047 hoog is. Net buiten het dorp staat het mooist en spectaculairst gelegen kerkje van de Kaukasus: het Tsminda Sameba- of Gergeti-kerkje. Het ligt op een heuvelrug omringd door kale, hoge bergtoppen. Het is een plaatje dat je in alle reisgidsen en brochures over Georgië terugziet.
De wandeling ernaar toe voert door een indrukwekkend landschap. Als je geen tijd of zin hebt om te lopen, kun je ook met de auto naar boven. Vanaf hier kun je nog verder lopen tot je zicht hebt op de gletsjers op de hellingen van de berg de Kazbeg.

Stepantsminda is ook de uitvalsbasis voor een paar mooie tochten in de omgeving. De populairste dagtocht voert naar de mooie Sno-vallei. Wandelaars die een langere tocht willen maken kunnen hier doorrijden naar het dorpje Juta. Hiervandaan loop je naar de voet van de 3842 meter hoge Chaukhebi-berg. De rondwandeling die ongeveer 3,5 uur duurt en zonder lokale gids te maken is, voert je door een ongerept dal dat vooral in de zomer vol bloemen staat. In het dorpje Juta krijg je een goed idee van het leven op het Georgische platteland. Gelegen midden in de natuurpracht van de Kaukasus is het dorpje door de sneeuw zes maanden per jaar afgesneden van de rest van Georgië.

Wil je meer weten over onze reizen naar Georgië? Kijk op onze website naar de bestemming Georgië.

Heb je vragen of wil je een offerte voor een reis op maat ontvangen? Wij adviseren je graag! Vul het offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.

22 oktober 2022

De foto’s bij dit bericht zijn gemaakt tijdens Wouters’ reis van Utrecht naar Tbilisi in mei 2022.

Georgië: Ananuri Fort (foto: Blini Reizen)

Georgië: Ananuri Fort

Georgië: Ananuri Fort (foto: Blini Reizen)

Georgië: Ananuri Fort

Georgië: Jvari-pas (foto: Blini Reizen)

Georgië: Jvari-pas

Georgië: Sovjetmonument langs de Georgian Military Highway (foto: Blini Reizen)

Georgië: Sovjetmonument langs de Georgian Military Highway

Georgië: mount Kazbeg deels in de wolken (foto: Blini Reizen)

Georgië: mount Kazbeg deels in de wolken

Georgië: het Gergeti-kerkje en mount Kazbeg in volle glorie (foto: Blini Reizen)

Georgië: het Gergeti-kerkje en mount Kazbeg in volle glorie

Georgië: overig verkeer op de Georgian Military Highway (foto: Blini Reizen)

Georgië: overig verkeer op de Georgian Military Highway