Langs de Zijderoute in 18 dagen

De karavaan van Marco Polo (detail uit de Catalaanse Wereldatlas uit 1375)Duizenden jaren lang verbond de Zijderoute Europa, het Midden-Oosten en India met het Chinese rijk. Reizigers, goederen, kennis, ideeën en godsdiensten verspreidden zich over dit netwerk van handelsroutes. Volg nu zelf de Zijderoute met deze 18-daagse ontdekkingsreis.
Vanuit Kirgizië reis je door de bergen naar het handelsknooppunt Kashgar, in het uiterste westen van China. Via de Taklamakan-woestijn, de boeddhistische grotten van Dunhuang en de Chinese Muur van Jiayuguan bereik je Xian, hart van het oude China. Je sluit de reis of in Beijing of Shanghai.

Van de Kirgizische hoofdstad Bishkek reis je per 4WD met chauffeur naar Kashgar. Het eerste deel voert door de bergen waar je overnacht in yurts, de traditionele tenten van vilt van de Kirgizische nomaden. Deze staan midden de ongerepte natuur van het Tien-Shan gebergte.
Kashgar was lang een belangrijk knooppunt op de Zijderoute. Hiervandaan voerden handelsroutes over de bergpassen naar het noorden, westen en zuiden. Jij reist naar het oosten en volgt daarbij de randen van de Taklamakan-woestijn, ‘place of no return’, gevreesd door de karavanen die langs de Zijderoute trokken. De eerste stop is Dunhuang, waar tussen de 4e en de 14e eeuw boeddhistische monniken honderden grotten en boeddha-beelden in de rotsen uithakten. Het herinnert aan de periode dat grote godsdiensten zich verspreidden langs de Zijderoute.
Een korte treinreis verder bereik je de toegangspoort tot het oude China. Letterlijk: bij Jiayuguan staat de meest westelijke poort van de Grote Muur.
Je reist verder per trein naar het eindpunt van de Zijderoute: Xian. Dit was eeuwenlang de hoofdstad van het keizerrijk China en de grootste stad ter wereld. De stadsmuren uit die periode maken nog steeds indruk. Buiten de stad ligt het beroemde terracotta leger van de eerste keizer van China. De laatste etappe van de reis voert per trein naar Beijing, waar de laatste keizer van China leefde in de Verboden Stad. Bekijk het dag-tot-dag-schema.

De Zijderoute-reizen naar China hebben een aantal jaar in ons reisaanbod ontbroken. Dit had twee redenen: allereerst was er de covid-crisis en de nasleep hiervan. Terwijl de rest van de wereld alweer open was, hield China de grenzen nog lang gesloten.
Hierna hebben wij lang getwijfeld of het moreel verantwoord is reizen door Xinjiang aan te bieden. De oorspronkelijke bevolking van deze Chinese regio zijn de Uyguren, een Turks en Islamitisch volk. De laatste jaren komen uit dit gebied veel berichten over onderdrukking van deze bevolkingsgroep door de Chinezen. Na lang beraad is onze conclusie dat de Oeigoeren meer baat hebben bij nieuwsgierige reizigers die hun gebied verkennen dan bij een boycot. Wij vinden het wel belangrijk dat onze reizigers goed geïnformeerd op pad gaan en verwijzen daarom naar de website van Amnesty International.

Gefascineerd door de Zijderoute? Ons reisaanbod bevat tal van andere plaatsen en gebieden die een rol speelden bij de Zijderoute. Zo waren de Oezbeekse steden Samarkand, Buchara en Khiva belangrijkste handelsposten. In Turkmenistan liggen de ruïnes van de stad Merw, ooit een van de grootste steden ter wereld. Onze reizen door de Pamirs passeren de robijnmijn Kuh-i Lal die werd beschreven door Marco Polo. Reizigers die in Armenië via de Selim-pas naar het Sevan-meer rijden komen langs een karavanserai uit de 14e eeuw. De vallei van Ladakh, in het noordwesten van India, was de uitvalsbasis voor karavanen naar China en Centraal-Azië. Kijk op onze website bij de betreffende bestemmingen of neem contact met ons via de mail of telefoon voor meer informatie.

Heb je vragen of wil je een offerte voor een reis op maat ontvangen? Wij adviseren je graag! Vul het
offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.

29 december 2024

De kleine foto bij dit bericht is een detail uit de Catalaanse Wereldatlas uit 1375 (De karavaan van Marco Polo), de foto hieronder is gemaakt door Blini Reizen

De oude Zijderoute in een nieuw jasje (foto: Blini Reizen)

De oude Zijderoute in een nieuw jasje