Langs de Zijderoute: Werelderfgoed in Sheki

Sheki: detail van een muurschildering in het paleis van de KhanReizigers die Azerbeidzjan willen bezoeken moeten zeker overwegen om Sheki – gelegen in het noorden van het land aan de voet van het Grote Kaukasus-gebergte – in hun programma op te nemen. De stad heeft een lange geschiedenis en de ligging op het kruispunt tussen Oost en West maakte de stad tot een belangrijk knooppunt op de Zijderoute.
Ook heeft Sheki sinds kort een plek op de Werelderfgoedlijst. De Unesco erkende in 2019 twee plaatsen als Werelderfgoed: het historische centrum en het paleis van de Khan (zie een detail van een muurschildering hiernaast).

De stad was eeuwenlang een belangrijk commercieel en bestuurlijk centrum en tegen het einde van de 18de eeuw was Sheki een internationaal centrum voor zijdeproductie.
Tegenwoordig is het een van de meest sfeervolle stadjes van Azerbeidzjan, vol met geplaveide straatjes en middeleeuwse architectuur. Doordat het wat op hoogte ligt is het groener en koeler dan in het meer dorre zuiden.

De redenen om het historisch centrum en het paleis van de Khan op de Werelderfgoedlijst te zetten beschrijft de Unesco als volgt:
The historic city of Sheki is located at the foot of the Greater Caucasus Mountains and divided in two by the Gurjana River. While the older northern part is built on the mountain, its southern part extends into the river valley. Its historic centre, rebuilt after the destruction of an earlier town by mudflows in the 18th century, is characterized by a traditional architectural ensemble of houses with high gabled roofs. Located along important historic trade routes, the city’s architecture is influenced by Safavid, Qadjar and Russian building traditions. The Khan Palace, in the northeast of the city, and a number of merchant houses reflect the wealth generated by silkworm breeding and the trade in silk cocoons from the late 18th to the 19th centuries”.

Gelegen tussen de hoofdstad Bakoe en de Georgische grens is Sheki een uitstekende tussenstop op een rondreis door de Kaukasus. Op onze website vind je twee voorbeeldreizen waarin een overnachting de stad in het programma is opgenomen: Kaukasus (16 dagen) en Kaukasus (24 dagen).

10 mei 2020

De foto’s bij dit bericht zijn gemaakt tijdens onze eigen reizen door de Kaukasus.

Sheki: detail van de historische binnenstad