Met de auto door de Baltics

 Met de huurauto door de Baltische Landen (foto: Henk Hamminga)Een self-drive is dé manier om de Baltische Landen te leren kennen. Een bezoek aan de drie hoofdsteden combineer je met het uitgebreid verkennen van het dunbevolkte platteland en uitgestrekte natuurgebieden. Je stopt onderweg bij een bosmeertje voor een snelle duik, je maakt een omweg langs een mooi landhuis of je gaat op de eilanden op zoek naar juist dat ene idyllische verlate strand.
Kortom: je reist flexibel, comfortabel en in je eigen tempo. We vertellen graag meer over self-drives door de Baltische landen.

Zelf rijden door de Baltische Landen roept meer vragen op dan bijvoorbeeld een autoreis door Frankrijk of Italië. Wij hebben de meest gestelde vragen hieronder op een rijtje gezet.

Met de eigen auto of een huurauto?
Waar lees ik meer over de Baltische Landen?
Hoe kom ik op de eilanden?
Is het druk op de weg?
Hoe zijn de wegen in de Baltische Landen?
Is het gevaarlijk om zelf te rijden?
Is het moeilijk de weg te vinden?
Kan ik overal gratis parkeren?
Kan ik ook met de auto naar de buurlanden?
Sint-Petersburg, Kaliningrad en Helsinki
Welk type auto regelen jullie voor jullie reizigers?
Hoe zijn de verzekeringen geregeld?
Is een extra chauffeur inbegrepen?
Hoe verloopt de betaling?
Kan ik iemand bellen als er onderweg iets gebeurt?

Met de eigen auto of een huurauto?
Veel reizigers kiezen ervoor om naar de Baltische landen te vliegen en ter plekke met een huurauto op pad te gaan. Auto’s zijn onder meer op te halen in de drie hoofdsteden, zowel op de luchthaven als in het centrum, en op de luchthaven van Kaunas.

Maar met de eigen auto vanaf huis rijden is zeker een optie. Er zijn grofweg vier manieren:
• over land, door Duitsland en Polen.
• met de veerboot vanaf het Duitse Kiel naar het Litouwse Klaipeda, een overtocht van ongeveer 20 uur.
• met de veerboot vanaf het Travemund naar Helsinki, 29 uur varen. Vanaf Helsinki steek je in 2,5 over naar Tallinn.
• over land door Duitsland en Denemarken naar Zweden. Vanaf verschillende plaatsen in Zweden maken veerboten de oversteek naar Baltische havens. Een variant op deze route brengt je vanaf Zweden eerst per veerboot naar Finland, waarvandaan je overvaart naar Tallinn, de hoofdstad van Estland.
Bovenstaande routes zijn natuurlijk met elkaar te combineren. Reis bijvoorbeeld heen door Duitsland en Polen en pak na je rondreis door de Baltische landen vanuit Helsinki de boot terug.
Top

Waar lees ik meer over de Baltische Landen?
Je vindt aanvullende informatie over de landen onder andere op de landenpagina’s van Blini Reizen (Estland, Letland en Litouwen) en op de website van de ANWB (Estland, Letland en Litouwen).

Heel even waren de Baltische Landen in de zomer van 2020 weer open voor Belgen en Nederlanders en een aantal van onze reizigers kon alsnog op pad. Henk Hamminga was een van hen en verkende Estland, Letland en Litouwen per huurauto. Van zijn 3 weken durende reis maakte hij een zeer uitgebreide foto-impressie. De foto’s met aanvullende teksten geven een goede indruk van een self-drive door de Baltics, zeker aan te raden als je die kant op wilt gaan!
Top

Hoe kom ik op de Estse eilanden?
De eilanden van Estland zijn een aanrader voor iedereen met voldoende tijd. De grote eilanden Hiiumaa en Saaremaa zijn alleen per veerboot bereikbaar. Het is geen noodzaak de veerboten van het vasteland naar de eilanden vooraf te boeken maar het kan wel wachttijden voorkomen. Het ligt voor de hand dit enkele dagen van tevoren te doen, als je een idee hebt rond welke tijd je wilt overvaren.
De veerboten tussen Hiiumaa en Saaremaa varen minder regelmatig. Het is wel verstandig deze uiterlijk een dag voor vertrek te boeken.
Het boeken van de boot vasteland (Virtsu)-Muhu (Kuivastu) en van Hiiumaa (Heltermaa)-vasteland (Rohukula) kan eenvoudig op de website van Praamid (ook beide routes omgekeerd).
Het boeken van de boot van Saaremaa (Trigii)-Hiiumaa (Soru, bij Parna) en omgekeerd kan op de website van Veeteed.
Top

Is het druk op de weg?
De Baltische landen zijn dunbevolkt. Om je een idee te geven: Estland is groter dan Nederland maar telt maar 1,3 miljoen inwoners, waarvan er 440.000 in de hoofdstad Tallinn wonen.
Op onderstaande pagina’s van de website van de ANWB vind je veel nuttige informatie over het verkeer in deze landen:
verkeer in Estland
verkeer in Letland
verkeer in Litouwen
verkeer in Finland.
Top

Hoe zijn de wegen?
De wegen in de Baltische landen zijn goed en overzichtelijk. Bij een gebruikelijke rondreis zul je vooral over goed geasfalteerde 2-baanswegen rijden. Het aantal snelwegen of andere 4-baanswegen is beperkt. Als je de doorgaande wegen achter je laat, kun je op gravelwegen terechtkomen. Ook deze zijn goed berijdbaar, alhoewel je de snelheid natuurlijk wel moet aanpassen.
Top

Is het gevaarlijk om zelf te rijden?
De drie Baltische landen zijn veilig. Criminaliteit is er nauwelijks. Het verkeer is rustig en gedisciplineerd, de wegen zijn veilig en goed ingericht.
Top

Is het moeilijk de weg te vinden?
Het is niet al te moeilijk je weg te vinden door de Baltische landen. De wegen zijn goed ingericht en de bewegwijzering is duidelijk.
Zowel in Nederland als ter plekke zijn goede wegenkaarten te krijgen. Je kunt daarnaast ook gebruik maken van een van de navigatie-apps voor de mobiele telefoon, zoals “Google Maps”, “maps.me” of “HERE WeGo”. Je kunt het kaartmateriaal hiervoor vooraf downloaden maar noodzakelijk is dat niet. In de Baltische landen kun je gewoon zonder extra kosten voor roaming gebruik maken van je databundel. Kijk voor tips ook eens op de website van de ANWB.
Het is ook mogelijk tegelijk met de auto een GPS te huren. De kosten hiervan bedragen circa € 90,- voor de hele huurperiode.
Top

Kan ik overal gratis parkeren?
Op de meeste plaatsen is parkeren gratis. Alleen in de centra van de hoofdsteden en steden als Tartu en Kaunas betaal je parkeergeld. In de hoofdsteden is dit circa € 15,- per 24 uur.
De medewerkers van de receptie van de hotels kunnen je meer informatie geven over de parkeergelegenheden in de buurt.
Top

Kan ik ook met de auto naar de buurlanden?
De drie Baltische landen behoren tot de Schengen-zone. Er zijn dus geen controles bij de grenzen tussen de drie landen en als je even niet oplet, rijd je zonder iets te merken een volgend land binnen.
Je kunt echter niet zonder meer met een huurauto de buurlanden bezoeken. Hiervoor moet voor vertrek een permit geregeld worden. Als je de auto via ons boekt, vragen wij deze permit voor je aan. De kosten bedragen in de regel € 30,-/ € 35,- per te bezoeken land. Voor een rondreis door Estland, Letland en Litouwen betaal je dus 2 x € 30,-. (Je rijdt immers in een auto die is geregistreerd in 1 van de 3 landen en bezoekt dus 2 andere landen.) Deze kosten betaal je direct aan het verhuurbedrijf.
Naast de drie Baltische landen kun je met de huurauto ook Finland, Noorwegen, Zweden en Polen aandoen. Wit-Rusland en Rusland zijn niet te bezoeken. Ook Kaliningrad valt hiermee dus af.
Voor de reizigers die toch met een huurauto vanuit de Baltische landen Wit-Rusland willen bezoeken kunnen we overigens wel iets regelen. Informeer naar de mogelijkheden.

Als je met de eigen auto op pad bent, kun je mogelijk wel Rusland, het Russische Kaliningrad of Wit-Rusland bezoeken. Je moet er dan wel voor zorgen dat je auto in deze landen is verzekerd. Als je autoverzekering deze landen niet dekt, kun je aan de grens een tijdelijke verzekering kopen.

Het is mogelijk om een huurauto in het ene Baltische land op te halen en in een van de andere Baltische landen in te leveren. Hiervoor betaal je wel zogeheten one-way kosten, de auto moet immers weer terug gereden worden naar de plaats van herkomst. De one-way kosten voor het inleveren in een buurland bedragen circa € 100,-. Als je de auto ophaalt in Estland en inlevert in Litouwen (of andersom) zijn de kosten circa € 190,-.
Top

Sint-Petersburg, Kaliningrad en Helsinki
Helsinki is maar circa 2,5 uur varen vanaf Tallinn. Deze stad is dus eenvoudig te bezoeken vanuit Tallinn, als dagtrip of 2-daags uitstapje. Je kan de auto dan in Tallinn laten staan. Een alternatief is dat je met de auto overvaart en vanaf Helsinki terug vaart naar Duitsland of doorreist naar Zweden.

Bij een reis door de Baltische landen lonkt het prachtige Sint-Petersburg, dat maar een paar uur rijden van de Estse grens ligt. Het is niet toegestaan om met een huurauto Rusland binnen te rijden maar natuurlijk is het dan toch mogelijk Sint-Petersburg in de reis op te nemen. Vanaf Tallinn rijden meermalen per dag comfortabele bussen. Zo kun je ervoor kiezen de huurauto in te leveren in Tallinn, naar Sint-Petersburg te reizen per bus om uiteindelijk vanuit deze stad naar huis te vliegen. Vanaf Riga rijden goede nachttreinen naar Sint-Petersburg, een bijzondere manier van reizen die past bij het uitgestrekte Rusland.

Voor reizigers die rondreizen met de eigen auto en hiermee ook St Petersburg willen bezoeken: overweeg via de oude en sfeervolle stad Pskov te reizen.

Kaliningrad is een Russische enclave, ingeklemd tussen Polen, Litouwen en de Oostzee. Het is het vroegere Duitse Königsberg, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ingenomen door de Sovjettroepen en nooit teruggegeven aan Duitsland. Als geschiedenis je interesseert en bijzondere plekken als enclaves je aanspreken, moet je zeker overwegen dit gebied te bezoeken.

NB: voor een bezoek aan Rusland is een visum vereist. Sinds begin 2021 is het mogelijk dit zelf online te regelen. de kosten bedragen $ 40,- p.p.

Top

Welk type auto regelen jullie voor jullie reizigers?
Onze reizen gaan standaard uit van auto’s van het B-segment, zoals bijvoorbeeld de Toyota Yaris of de VW Golf. Tegen een meerprijs zijn grotere auto’s te boeken, bijvoorbeeld SUV’s of auto’s met meer bagageruimte.
Top

Hoe zijn de verzekeringen geregeld?
De huurauto’s die je via Blini boekt zijn volledig verzekerd. Ook glas, banden en de bodem zijn verzekerd. Het eigen risico is afgekocht. Je hoeft ter plekke dus geen verzekeringen meer af te sluiten.
Top

Is een extra chauffeur inbegrepen?
Een extra chauffeur is soms inbegrepen bij de autohuur. Als dat niet het geval is betaal je meestal € 35,-/ € 40,- extra voor de hele huurperiode. Je kunt de 2e chauffeur registreren bij het ophalen van de auto.
Top

Hoe verloopt de betaling?
Bij het huren van een auto is een credit card op naam van de hoofdbestuurder verplicht. Via de credit card wordt de borg (meestal circa € 200,-/€ 250,-) gereserveerd en worden eventuele extra kosten (2e chauffeur, GPS, verkeersboetes, et cetera) verrekend. De betaling van de autohuur zelf loopt via Blini Reizen.
Top

Kan ik iemand bellen als er onderweg iets gebeurt?
In geval van problemen met de auto kun je altijd contact opnemen met het autoverhuurbedrijf. Bij andere problemen kun je bellen met onze lokale agent.
Top

Kijk voor al onze self-drive reizen op onze Fly & Drive-pagina.

Heb je vragen of wil je een offerte voor een reis op maat ontvangen? Wij adviseren je graag! Vul het
offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.

23 december 2022

Alle foto’s op deze pagina zijn gemaakt door reiziger Henk Hamminga, tijdens een rondreis per huurauto in de zomer van 2020.

Met de huurauto door de Baltische Landen (foto: Henk Hamminga)

Een dorpje aan de westkant van het Peipsi-meer, waar de zgn. Russian Old Believers wonen

Met de huurauto door de Baltische Landen (foto: Henk Hamminga)

Met de veerboot van Hiiumaa naar Saaremaa