Met de auto door Georgië

Met de huurauto door GeorgiëOp zoek naar vrijheid en avontuur? Verken dan Georgië per huurauto.

Toen we acht jaar geleden begonnen met het organiseren van reizen door Georgië, trokken onze reizigers allemaal per auto met chauffeur door het land. De laatste jaren is daar echter verandering ingekomen: steeds meer reizigers kiezen er voor zelf te rijden. En het boeiende Georgië leent zich daar ook uitstekend voor: het is veilig, de afstanden zijn klein en de bevolking vriendelijk. Zelf rijden biedt meer flexibiliteit en geeft een gevoel van vrijheid en avontuur.

Zelf rijden door Georgië roept meer vragen op dan bijvoorbeeld een autoreis door Frankrijk of Italië. Wij hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.
Hoe zijn de wegen in Georgië?
Welk type auto regelen jullie voor jullie reizigers?
Hoe zijn de verzekeringen geregeld?
Is het moeilijk de weg te vinden?
Is het gevaarlijk om zelf te rijden?
Is zelf rijden niet te vermoeiend?
Kan ik ook met de auto naar de buurlanden?
Kan ik iemand bellen als er onderweg iets gebeurt?
Kan ik nog wel kiezen voor een auto met chauffeur?

Hoe zijn de wegen in Georgië?
Snelwegen vind je in Georgië niet, op een klein stuk ten noorden van Tbilisi na. Je rijdt dus vooral over 2-baans wegen. Alle doorgaande wegen zijn geasfalteerd. De kwaliteit van dat asfalt is wisselend. De hoofdwegen zijn goed berijdbaar, op de B-wegen is het asfalt soms matig. Pas in dat geval je snelheid aan.
Het prachtige Tusheti, in de bergen in het noordoosten van Georgië, is de uitzondering. Dit gebied is alleen over een onverharde weg bereikbaar en de pas naar Tusheti is buiten de zomermaanden gesloten. Bezoek Tusheti alleen per huurauto als je ervaring hebt met onverharde wegen. Eventueel kunnen we het zo regelen dat je voor dit deel per auto met chauffeur op pad gaat en in de rest van Georgië zelf rijdt.

Welk type auto regelen jullie voor jullie reizigers?
Omdat de wegen niet altijd even goed zijn, sturen we onze reizigers op pad in een wat zwaardere auto die hoger op de wielen staat. Vaak is dat een Suzuki Jimny. Tegen een beperkte meerprijs rijd je in een grotere auto, bijvoorbeeld een Renault Duster of een Toyota Prado. Al deze auto’s hebben vierwielaandrijving (4WD), de kans dat je deze nodig hebt is echter erg klein.

Hoe zijn de verzekeringen geregeld?
Natuurlijk is de auto verzekerd tegen ongelukken en diefstal. Het eigen risico bedraagt bij de meeste auto’s 300 dollar.

Is het moeilijk de weg te vinden?
De bewegwijzering is bijna overal gewoon in het westerse schrift, gelukkig niet in het onleesbare Georgisch. Het vinden van de juiste weg levert zelden problemen op. Houd er wel rekening mee dat je buiten de steden weinig mensen tegenkomt die het Engels beheersen, de meeste bewoners spreken alleen Georgisch en Russisch. Dat maakt het soms moeilijk om in een stadje of dorp je overnachtingsplek te vinden, zeker als dit een guesthouse is. Maar Georgiërs zijn over het algemeen vriendelijk en behulpzaam en doen hun best je te helpen. En het heeft ook wel een zekere charme: het met handen-en-voeten vragen van de weg aan een toevallige passant wordt dan een avontuur op zich.

Je kunt via het autoverhuurbedrijf een GPS bijboeken, maar de kaarten hiervan zijn waarschijnlijk niet van de kwaliteit die je gewend bent. Veel van onze reizigers installeren een offline navigatie-app op hun telefoon, zoals bijvoorbeeld “HERE WeGo”. Kijk voor tips eens op de website van de ANWB: gratis navigatie apps en offline navigatie.

Is het gevaarlijk om zelf te rijden?
Om te beginnen: Georgië is een veilig land. Wel zijn sommige Georgiërs creatieve chauffeurs. Je moet er rekening mee houden dat het verkeer niet altijd zo gedisciplineerd is als in Nederland. Maar dat is in veel andere Europese landen niet anders.

Is zelf rijden niet te vermoeiend?
Natuurlijk is het vermoeiender zelf te rijden dan je te laten rijden door een chauffeur. En je hebt ook nog tijd en energie nodig voor alle bezienswaardigheden onderweg. Het is natuurlijk altijd mogelijk onze standaardreizen uit te breiden met een of meer rustdagen.

Kan ik ook met de auto naar de buurlanden?
Voor de reizigers die verder willen kijken dan alleen Georgië: het is geen probleem om Georgië en Armenië te combineren. Wij regelen ook self-drives door Armenië.
Het is ook mogelijk om de auto in het ene land op te halen en in het andere land weer in te leveren. Helaas geldt dit (nog) niet voor Azerbeidzjan: hier ben je aangewezen op de trein of een auto met chauffeur. Je kunt met de huurauto niet naar Rusland, Turkije of Iran.

Kan ik iemand bellen als er onderweg iets gebeurt?
Als je op pad gaat krijg je de telefoonnummers mee van het autoverhuurbedrijf en van onze agent. Onze agent is in noodgevallen 24 uur per dag bereikbaar.
Als je de reis begint in Tbilisi ontvang je van onze agent een lokale simkaart met beltegoed. Zo kun je eenvoudig en gratis contact met hen opnemen. Zorg dus voor een extra mobiele telefoon.

Kan ik nog wel kiezen voor een auto met chauffeur?
Natuurlijk is het nog steeds mogelijk om je te laten rijden! Dit is ook de keuze van de helft van onze reizigers. In Georgië spreken de meeste chauffeurs geen vreemde talen (naast Russisch). Hij weet natuurlijk wel alle bezienswaardigheden te vinden. Als het nodig is, belt hij met zijn kantoor om onze agente even te laten tolken. Tegen een meerprijs reist er een Engelstalige gids mee. De chauffeurs in Armenië spreken overigens wel Engels.

Is een self-drive door de Kaukasus iets voor jou? Kijk dan eens naar onze volgende voorbeeldreizen: Georgië Hoogtepunten, Kaukasus-rondreis of Armenië & Georgië. Heb je vragen of wil je een offerte voor een reis op maat ontvangen? Wij adviseren je graag! Vul het offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.

16 december 2017

De foto’s in dit bericht zijn gemaakt tijdens een van de keren dat wij zelf per huurauto door de Kaukasus reden.

Met de huurauto door Georgië