Met de ferry naar Finland

Zonsondergang op de veerboot op weg naar Helsinki (foto: Blini Reizen)De boten van Finnlines varen tussen Duitsland en Helsinki, een interessante verbinding voor iedereen die met de eigen auto de Baltische landen en/of Finland wil bezoeken. Het pakken van de boot voorkomt dat je heen én terug de lange rit door Polen of Zweden moet maken. Er is overigens nog wel een alternatief: veerbootmaatschappij DFDS vaart van Kiel naar Litouwen. In juni van dit jaar namen we zelf de boot naar Finland voor een studiereis door de regio Karelia. Het was een echte ‘slow’-start, maar wat waren we enthousiast!

Vaartijden
De ferry vaart dagelijks en heeft zo’n 30 uur nodig voor de tocht over de oostzee.

De heenreis
Het vertrek vanaf Travemünde is om 02:45. Inchecken is mogelijk van 20:30 tot 00:45. Omdat Travemünde zo’n zes uur rijden vanaf het midden van Nederland is, hoef je pas in de loop van de dag thuis te vertrekken.
Aankomst in Helsinki is om 09:15 (lokale tijd, Finland loopt 1 uur voor op Nederland). Houd er rekening mee dat het al snel een uurtje duurt voordat je de boot afrijdt.
De terminal is net ten oosten van de stad. Het centrum is een half uur rijden. Overigens kunnen wij ook goede hotels aanbieden die buiten het centrum liggen, direct aan een van de mooie baaien waar de Finse kust bekend om staat. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om direct verder het land in te reizen.

De terugreis
De veerboot vertrekt 16:45 vanuit Helsinki. Inchecken is mogelijk van 12:30 tot 14:00. Het kan zijn dat er wijzigingen zijn in de vertrektijd. In principe ontvang je in dit geval een berichtje van Finnlines, maar controleer dit zelf ook nog voor de zekerheid.
Aankomst in Travemünde is om 21:45. Je kunt er dan voor kiezen om direct over de lege snelwegen naar Nederland te rijden, of nog een nachtje aan je reis vast te plakken. Wij overnachtten vlakbij de mooie stad Lübeck en namen de volgende de dag de tijd om hier nog rond te kijken voordat we weer op huis aan gingen.

Hutten of stoelen
Je hebt de keuze tussen vijf verschillende soorten hutten: binnenhutten, buitenhutten, LUX hutten, junior suites en ‘owners’ suites.
• De binnen- en buitenhutten zijn zo’n 10 m2 en hebben plaats voor 2 of 4 personen. Bij 4 personen slapen er twee personen op een bovenbed. De hutten hebben een badkamer met douche en toilet.
Wij vonden de hutten prettiger en beter uitgevoerd dan de hutten die we zelf kenden van de overtochten met DFDS van IJmuiden en Newcastle
• De LUX hutten zijn 16 tot 20m2.
• De suites zijn 32 m2 (junior) of zelf 38 m2 (owner). Bij deze hutten zijn alle maaltijden en een selectie drankjes inbegrepen. In het laagseizoen, tot mei en vanaf september, is de meerprijs van de suites te overzien, zeker voor reizigers die toch al van plan zijn te kiezen voor een maaltijdpakket.
Bij de hutten krijg je ook handdoeken en lakens.
Een goedkopere optie zijn de slaapstoelen, maar naar ons idee is 30 uur te lang om het zonder een echte slaapplek te doen.

Restaurant en ‘animatie’
Uiteraard is er een restaurant aan boord. Wij kochten vooraf een maaltijdpakket. Hiervoor konden we op de heenweg 2x gebruik maken van een uitgebreid ontbijtbuffet, 1x van een lunchbuffet en 1x van een dinerbuffet. Op de terugreis vanuit Helsinki is dit 1x ontbijt, 1xlunch en 2x diner. In beide richtingen is er 1 maaltijd waarbij bier en wijn zijn inbegrepen. We hebben met smaak gegeten. De keuze is ruim en de kwaliteit is, voor een buffet, niet slecht. Wat we prettig vonden is dat je voor elke maaltijd dezelfde vaste tafel hebt.
Het is overigens ook mogelijk om op de boot te betalen voor het maaltijdpakket of losse maaltijden.

Op de veerboot zijn verder een koffietent (met warme dranken, salades en eenvoudige snacks) en een bar. Op de heenreis was er in de bar ’s avonds een zangeres, op de terugreis vermaakte een goochelaar de kinderen.

4G/5G en Wifi
Vergeet aan boord niet roaming uit te zetten. Dataverbruik op zee valt niet binnen je bundel en de kosten lopen op zee snel op.
Finnlines biedt verschillende wifi-pakketten aan. Wij maakten hier gebruik van om onderweg te kunnen werken. We waren niet echt enthousiast over de snelheid: soms ging internetten prima, soms gebeurde er vrijwel niets.

Sfeer aan boord
De sfeer aan boord van de veerboten was prettig. Het was allemaal minder druk en lawaaierig dan we eerder meemaakten op de schepen die naar Engeland varen. Dat op de boten naar Finland geen reizigers of schoolklassen zitten die op weg zijn voor een weekendje weg, heeft daar ongetwijfeld mee te maken.

We waren ook te spreken over het personeel, dat vriendelijk en ontspannen was.

Een bijzondere verrassing: op de veerboten is een gratis sauna! Een leuke kennismaking met de Finse saunacultuur.

Lübeck
Plaats van vertrek en aankomst van de veerboot van Finnlines is de haven van Travemünde, net boven Lübeck. En laat Lübeck nu net een bijzonder leuke en interessante stad zijn… Als je er voor kiest om op de terugreis na aankomst in Lübeck te overnachten, raden we aan de volgende ochtend de tijd te nemen voor een wandeling door de prachtige, oude binnenstad.
Lübeck was de belangrijkste stad van de Hanze, het samenwerkingsverband dat in de Middeleeuwen zo belangrijk en machtig was. Als je reis door de Baltische landen voerde, heb je ongetwijfeld door meer Hanzesteden rondgewandeld. Riga, Tallinn en Tartü waren lid van de Hanze, net als tal van plaatsen die nu niet veel meer dan provinciestadjes of dorpen zijn maar die je wellicht ook kent van je rondreis, zoals bijvoorbeeld Cesis, Ventspils, Kuldiga en Pärnu.

Meer informatie over mogelijke reisroutes vind je op de volgende pagina’s op onze website: Helsinki, Estland, Letland en Litouwen.

Heb je vragen of wil je een offerte voor een reis op maat ontvangen? Wij adviseren je graag! Vul het
offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.

26 december 2023

De foto’s hieronder zijn gemaakt door Wouter & Irene tijdens onze reis in juni 2023

De ferry van Travemünde naar Helsinki(foto: Blini Reizen)

Inchecken tussen 20:30 tot 00:45

De ferry van Travemünde naar Helsinki (foto: Blini Reizen)

Onze binnenhut

De ferry van Travemünde naar Helsinki (foto: Blini Reizen)

Vaste tafel in het restaurant

De ferry van Travemünde naar Helsinki (foto: Blini Reizen)

Zonsondergang

De ferry van Travemünde naar Helsinki (foto: Blini Reizen)

Zonsondergang

De ferry van Travemünde naar Helsinki (foto: Blini Reizen)

Zonsondergang

De ferry van Travemünde naar Helsinki (foto: Blini Reizen)

Sauna aan boord

De ferry van Travemünde naar Helsinki (foto: Blini Reizen)

Uitzicht op het buitendek: veel vrachtvervoer

De ferry van Travemünde naar Helsinki (foto: Blini Reizen)

Het restaurant

De ferry van Travemünde naar Helsinki (foto: Blini Reizen)

We zijn er bijna

De ferry van Travemünde naar Helsinki (foto: Blini Reizen)

30 uur later: aankomst in Helsinki!