Met de trein door Oekraïne

Met de trein door Oekraïne (foto: Blini Reizen)De taxi zette ons af op het stationsplein van Lviv, Oekraïne. Het station (een prachtig art-nouveaugebouw) dateerde uit 1904, toen Lviv nog Lemberg heette en onderdeel was van Oostenrijk-Hongarije.
Vanaf de Tweede Wereldoorlog was het station het vertrekpunt geweest van treinen naar talloze verre bestemmingen in de uitgestrekte Sovjet-Unie.
Het gebouw straalde nog steeds grandeur uit. En hoewel de wereld vanuit Lviv een stuk kleiner werd na de val van de Sovjet-Unie, was de belofte van dagenlange treinreizen naar verre en onbekende bestemmingen gebleven.

We hadden kaartjes gekocht voor 2 bedden in de 2e klas en installeerden ons in de 4 persoonscoupé. Toen de nachttrein naar Odessa schommelend het station van Lviv uitreed waren we de enige reizigers. We dineerden met meegebrachte hapjes en een fles wijn terwijl het landschap aan ons voorbijgleed. Het werd al donker toen de zwijgzame provodnik (conductrice) binnenstapte om drie bedden op te maken: we kregen blijkbaar later toch gezelschap.
Zoals altijd was het een bijzondere ervaring om ’s nachts in de trein te liggen: het geluid van de wielen, kedeng-kedeng, het schommelen van de wagon, de lichtjes in de dorpen als de trein passeert. Bij een stop midden in de nacht stapte een man onze coupé binnen. Zonder het licht aan te doen klom hij stilletjes op een van de bovenste bedden.
De volgende ochtend reed de trein langs vervallen industrieterreinen en troosteloze appartementenblokken de havenstad Odessa binnen. Onze medereiziger was intussen naar beneden gekomen en had ons vriendelijk gedag gezegd. Toen de trein langs het perron tot stilstand kwam trok hij het jasje van zijn nette pak aan, knikte naar ons en stapte met zijn actekoffertje als enige bagage de coupé uit. Op weg naar weer een dag op kantoor?

Even later stonden wij zelf op het grote plein voor het station van Odessa. De gouden koepels van een kerk schitterden in de ochtendzon, een oud trammetje reed knarsend voorbij, een kiosk verkocht koffie en warme broodjes. Nieuwsgierig wat de dag ons zou brengen wandelden we de stad in, op weg naar ons hotel”.

Bovenstaande tekst komt uit het dagboek van Blini Reizen, toen we zelf onderstaande reis maakten.
Oekraïne is een van de Blini-landen waar een treinliefhebber zeker aan zijn trekken komt!

Op onze website vindt je aanvullende informatie over deze 8-daagse treinreis langs de drie mooiste steden van Oekraïne: Odessa, Lviv en Kiev. Deze voorbeeldreis begint met een vlucht naar Odessa. Als je liever niet vliegt, is de hele reis ook per trein te maken. Je reist dan bijvoorbeeld via Berlijn en Warschau naar Kiev. Vanaf daar trein je verder naar Odessa en Lviv. Na de drie Oekraïense steden keer je via Krakau, Poznan en Berlijn terug naar Nederland.

Heb je vragen of wil je een offerte voor een reis op maat ontvangen? Wij adviseren je graag! Vul het
offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.

27 augustus 2020

De foto’s bij dit bericht zijn gemaakt tijdens meerdere van onze rondreizen door Oekraïne.

Met de trein door Oekraïne: het station van Lviv (foto: Blini Reizen)

Het station van Lviv

Met de trein door Oekraïne: het station van Lviv (foto: Blini Reizen)

Het station van Lviv

Met de trein door Oekraïne: de vertrektijden in het cyrillisch (foto: Blini Reizen)

De vertrektijden in het cyrillisch

Met de trein door Oekraïne: provodnik (foto: Blini Reizen)

De provodnik heet je welkom

Met de trein door Oekraïne: eersteklas coupé (foto: Blini Reizen)

Eersteklas coupé in de nachttrein

Met de trein door Oekraïne: aankomst op het station van Odessa (foto: Blini Reizen)

Aankomst op het station van Odessa

Met de trein door Oekraïne: het station van Odessa (foto: Blini Reizen)

Het station van Odessa

Met de trein door Oekraïne: vertrek van de nachttrein uit Lviv (foto: Blini Reizen)

Vertrek van de nachttrein uit Lviv