Navruz: Nieuwjaar in Turkmenistan

Viering van Navruz in Turkmenistan: valkenierOp 21 maart vieren de Turkmenen Navruz (“nieuwe dag”): een feestdag die het begin van de lente markeert. Net buiten de hoofdstad Ashgabat zijn dan grootse festiviteiten georganiseerd waarbij de Turkmeense cultuur centraal staat.

Verspreid over een uitgestrekt terrein staan vele kraampjes en yurts, de traditionele vilten tenten van de lokale nomaden. Er tussendoor wandelen Turkmenen in kleurrijke klederdracht en doen kinderen traditionele spelletjes.

Natuurlijk wordt er ook muziek gemaakt en zijn er voorstellingen van Turkmeense dansen. In eettentjes worden nationale gerechten als pilaf, manti en shurpa geserveerd.

Een extra element vormen de dieren. Allereerst zijn er valkeniers die demonstraties geven van de valkenjacht. Nomaden tonen hun herdershonden en natuurlijk hun mooiste dromedarissen en geiten. De show wordt echter gestolen door de Turkmeense paarden. Deze Akhal Teke-paarden zijn beroemd om hun gouden kleur en vooral hun uithoudingsvermogen.

Buitenlandse bezoekers zijn bij deze feesten zeldzaam maar zeer welkom. Navruz is hierdoor een uitgelezen mogelijkheid de Turkmenen en hun gebruiken beter te leren kennen. Een paar jaar geleden was Wouter aanwezig bij de viering van het nieuwe jaar. Natuurlijk maakte hij ook een rondreis door het bijzondere Turkmenistan. Het resultaat is onder meer een kleurrijke foto-impressie.

De oorsprong van Navruz ligt 3.000 jaar geleden in het huidige Iran en de oude godsdienst Zoroastrisme, die toen dominant was in dit deel van de wereld. Navruz wordt tegenwoordig niet alleen in Turkmenistan gevierd, ook in Oezbekistan, Tadzjikistan, Kazachstan, Kirgizië, Iran en Afghanistan is het een nationale feestdag.

Interesse in Turkmenistan? Kijk dan voor meer informatie naar de reizen op onze Turkmenistan-pagina.

21 maart 2021

Alle foto’s bij dit bericht zijn gemaakt door Wouter tijdens de viering van Navruz in Turkmenistan

Viering van Navruz in Turkmenistan: jongen met traditionele muts
Viering van Navruz in Turkmenistan: man showt dromedaris Viering van Navruz in Turkmenistan: man showt zijn herdershond
Viering van Navruz in Turkmenistan: valkenier
Viering van Navruz in Turkmenistan: vrouwen in traditionele klederdracht Viering van Navruz in Turkmenistan: muzikant
Viering van Navruz in Turkmenistan: dressuur van de befaamde Akal Theke-paarden
Wouter bij viering van Navruz in Turkmenistan