Nieuw in de Hermitage: Expeditie Zijderoute

Expeditie Zijderoute in de HermitageVanaf 1 maart kun je in de Hermitage kennismaken met lang verdwenen beschavingen langs de legendarische Zijderoute. De Expeditie Zijderoute richt zich op Centraal-Azië, waarmee in de tentoonstelling “het noord-westelijke deel van China en de Centraal-Aziatische ‘stans’: Oezbekistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Kirgizstan, zuidelijk Kazachstan en noordelijk Afghanistan” wordt bedoeld. Blini organiseert reizen naar de eerstgenoemde 4 stan-landen en zal komende tijd a.d.h.v. de tentoonstelling steeds een land belichten. Deze week: Oezbekistan. Lees ook het artikel in Historisch Nieuwsblad.

Op het schilderij rechtsboven zie je de Shir Dor madrassa (Arabisch woord voor school), gebouwd tussen 1619 en 1636) en een van de drie madrassas op het Registan in Samarkand. Het schilderij is in 1872 gemaakt door de beroemde Russische schilder Vasily Vereshchagin (1842–1904).

Samarkand is een legendarische Oezbeekse stad die alleen al door de klank van de naam tot de verbeelding spreekt. Als je vanachter een pot thee uitkijkt over de blauwe koepels van de prachtige Koranscholen op het Registan, zijn de geschiedenis en de cultuur van deze stad bijna tastbaar. “Samarkand: kruispunt der culturen”, luidt niet voor niets de betiteling op de Unesco Wereld-erfgoedlijst. Samarkand werd meer dan 2750 jaar geleden door de Perzen gesticht en is daarmee een van de oudste nog bewoonde steden ter wereld. De lange geschiedenis telt tal van tumultueuze momenten. Zo veroverde Alexander de Grote de stad in 329 voor Christus, kwamen in de 13e eeuw de Mongolen langs en maakte de beruchte Timur Lenk Samarkand tot de hoofdstad van een van de grootste rijken aller tijden. En al die eeuwen was de stad een van de belangrijkste steden aan de Zijderoute.

Oezbekistan speelt ook een grote rol in de Expeditie Zijderoute. Van de website van de Hermitage: “In Centraal-Azië zelf, halverwege de Zijderoute in het tegenwoordige Oezbekistan en Tadzjikistan, lag Sogdië. Dat koninkrijk produceerde verfijnd zilver dat zeer gewild was. Sogdische kooplieden vestigden zich op verschillende plekken langs de Zijderoute en domineerden de handel. Ze leidden een luxe leven waar tijdens banketten rijke zijden kleding gedragen werd en prachtig gedecoreerd vaatwerk gebruikt. Hiervan getuigt een prachtige muurschildering van een banket. Het betere leven stimuleerde de ontwikkeling van toegepaste kunst op zeer hoog niveau. Sogdische koningen bouwden paleizen waarvan de pracht door archeologen is blootgelegd. Tot de vele pronkstukken van de tentoonstelling behoort de negen meter lange muurschildering uit de Rode Zaal van het paleis van de koningen van Boechara in Varakhsha. Deze 1300 jaar oude schildering verbeeldt het gevecht van een godheid met roofdieren.

Wanneer je tijdens de looptijd van Expeditie Zijderoute (1 maart – 5 september 2014) een Oezbekistan-reis bij ons boekt, krijg je de kosten van het toegangsbewijs van ons terug.
Op onze website vind je voorbeeldreizen naar Oezbekistan.

En als je de tentoonstelling op een woensdag, zaterdag of zondag bezoekt, vergeet dan zeker niet het filmprogramma, waarin Marco Polo van Venetië naar China en weer terug reist.

Heb je vragen of wil je een offerte voor een reis op maat ontvangen? Wij adviseren je graag! Vul het
offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.

2 maart 2014
bijgewerkt: 14 augustus 2021