Nieuwtjes & Tips winter 2015/2016

Visum India
Het is makkelijker geworden India te bezoeken. Sinds kort kun je namelijk online je visum regelen op Indian Visa Online.

Faillissement Estonian Air
Helaas slecht nieuws: onze partner Estonian Air is failliet. Wij werkten graag met deze maatschappij die vanaf Amsterdam en Brussel op Tallinn vloog, en vanaf daar verder naar onder andere Moskou en Sint-Petersburg.
Het goede nieuws is dat twee andere maatschappijen in het gat zijn gesprongen. Air Baltic vliegt vanaf 1 april rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Tallinn. Samen met de al bestaande rechtstreekse vluchten op Vilnius en Riga heeft Air Baltic nu een uitstekend netwerk van vluchten naar de Baltische landen. Adria Airways begint al op 1 januari met directe vluchten op Tallinn, vanaf Amsterdam én Brussel.

IDFA: Blini-films in de prijzen
In november werd het International Documentary Film Festival Amsterdam gehouden. Bij de prijswinnaars waren er opvallend genoeg 4 uit Blini-bestemmingen. En omdat het altijd leuk is een film te zien uit een land dat je gaat bezoeken of waar je net bent geweest een overzichtje:
• Rusland: Don Juan ontving de VPRO IDFA Award voor beste lange documentaire. De film vertelt het verhaal van de 22-jarige Oleg die van zijn moeder nodig moet veranderen.
• Oekraïne: de speciale jury prijs voor beste lange documentaire ging naar de film Ukrainian Sheriffs. Hierin worden twee politiemannen op het Oekraïense platteland gevolgd.
• Iran: de film Sonita won de publieksprijs. Sonita is een Iraans meisje dat erover droomt rapper te worden.
• Georgië: When the Earth Seems to Be Light kreeg de IDFA-prijs voor premieres. De film gaat over jonge skaters, kunstenaars en muzikanten die opgroeien in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

The Postman’s white nights draaide niet op het IDFA, maar won wel de Zilveren Leeuw voor Beste Regie in Venetië: “een lyrisch en mysterieus portret van een kleine dorpsgemeenschap op een eilandje in het Kenozero-meer in Noord-Rusland.”

Weer visumplicht Mongolië per 1 januari
Vanaf 1 januari 2016 komt er helaas een einde aan de tijdelijke vrijstelling voor de visumplicht bij een kort verblijf of gedurende een transit. Voor meer informatie zie de website van de Rijksoverheid.

Kosten per land
We krijgen altijd veel vragen over de kosten die onze reizigers ter plekke nog gaan maken. En dat is soms best lastig te beantwoorden: de ene reiziger koopt een broodje om dat op een bankje in het park op te eten, de ander dineert uitgebreid met een goede fles wijn erbij; de ene reiziger neemt overal een taxi en de ander daalt af in de metro. De website numbeo.com geeft van een groot aantal steden de kosten van allerlei zaken. Handig en interessant.

20 december 2015