Oezbekistan visumvrij!

De Sher Dor-madrassa in Samarkand door Vasily VereshchaginOp 14 december 2016 hadden we goed nieuws: per 1 april 2017 zou de visumplicht voor Oezbekistan worden opgeheven dan wel versoepeld. Helaas draaide de Oezbeekse regering binnen een paar weken de beslissing terug en bleef alles bij het oude. Vandaar dat we enigszins sceptisch reageerden toen we hoorden dat per 1 februari 2019 de visumplicht voor o.a. Nederlanders en Belgen zou worden afgeschaft. Maar nu, op 1 februari, lijkt het dan toch echt zover te zijn. Voor reizigers dus nog een extra reden om naar Oezbekistan met de sprookjesachtige steden Buchara, Samarkand en Khiva te gaan!

Reizigers met een Nederlands paspoort of een Belgische reispas hoeven geen visum meer aan te vragen voor een verblijf van maximaal 30 dagen (evenals reizigers uit 43 andere landen).
Buiten de versoepelde visumregels is er sinds vorig jaar een zgn. “green channel” voor buitenlandse toeristen ingesteld, met een meer eenvoudige paspoort- en douanecontrole en bagageafhandeling bij binnenkomst in het land.
Het invoeren van medicijnen blijft wel een punt van aandacht, met name voor de invoer van psychoactieve middelen gelden strikte regels. We sturen je nadat je hebt geboekt een lijst met verboden medicijnen toe.

1 februari 2019

Foto onder: schilderij van de Shir Dor-madrassa (Arabisch woord voor school, gebouwd tussen 1619 en 1636), 1 van de 3 madrassas op het Registan in Samarkand. Het schilderij is in 1872 gemaakt door de beroemde Russische schilder Vasily Vereshchagin (1842–1904).

De Sher Dor-madrassa in Samarkand door Vasily Vereshchagin