Onze allereerste reiziger

De eerste Blini-reiziger: MartijnWe beschouwen 17 oktober 2010 als de geboortedatum van Blini Reizen. Op die dag vertrok namelijk onze allereerste reiziger. Het was een speciaal moment: voor Martijn, die voor het eerst de Baltische landen zou bezoeken, en ook voor ons, die voor het eerst iemand op pad stuurden.

Twee maanden eerder had hij bij ons aangeklopt. Hij wilde naar de Baltics maar schreef ook “Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik weinig idee heb wat je daar nou precies kan doen.

Uiteindelijk kwamen we in overleg tot een gevarieerd reisschema, waarmee hij een goede eerste indruk van de Baltische Landen zou krijgen. In onze archieven lezen we terug dat onze allereerste reiziger geen echte reisbescheiden van ons ontving: “Onze excuses voor de ‘kale’ reisbescheiden: we werken nog aan de lay-out.

Martijns reis begon met een vlucht naar Helsinki. Na een nacht pakte hij de veerboot naar Tallinn. Vanaf daar reisde hij met lokale bussen via onder meer Tartü, Otepää en Riga naar Vilnius.
Helemaal vlekkeloos verliep de reis echter niet: vanwege wildplassen na uitgebreid cafébezoek belandde Martijn in Tartu in een politiecel. Dat hij m.b.v. Google Translate al een aardig mondje Ests sprak mocht niet baten, en ook onze connecties met de lokale politie waren onvoldoende om hem daar zonder boete uit te halen.

Martijn was echter zo sportief om ons zijn aanvaring met de lokale autoriteiten niet aan te rekenen. Sterker nog: onze allereerste reiziger werd een van onze gewaardeerde terugkerende klanten. In 2015 bezocht hij via Blini met een vriend Kiev en Tsjernobyl. Martijn is nog te jong om zich iets te herinneren van de kernramp in Tsjernobyl in 1986, die verantwoordelijk was voor de grote ommekeer in het denken over kernenergie. Toch kende hij het hele gebied, dat sinds de ramp verlaten is, al op zijn duimpje. Het is de setting van het populaire computerspel S.T.A.L.K.E.R. Martijn kon zijn gids dus precies vertellen achter welke deur in het ziekenhuis de trap naar de kelder ligt.

En in 2017 ging hij weer met ons op pad, dit keer met vriendin Nicole. De reist startte in Yerevan, de hoofdstad van Armenië. Voor vertrek wisten ze niet goed wat ze konden verwachten van dit land maar achteraf waren ze enthousiast over hun korte bezoek aan Armenië.
Vanaf Yerevan reisden zij per auto met chauffeur via sites als Noravank en Tatev naar het zuiden en staken de grens over naar Iran. In Iran volgden tien volle maar boeiende dagen. Per trein, vliegtuig en auto met chauffeur bezochten zij onder meer Tabriz, Teheran, Shiraz, Persepolis, Yazd, Isfahan en Kashan. Ze waren onder de indruk van de talloze monumenten maar de meeste indruk maakten toch de mensen. In hun huiskamer hangt nu een grote foto van Naqsh-e Jahan, het enorme centrale plein van Isfahan.

24 december 2020

Alle foto’s bij dit bericht zijn gemaakt door Martijn tijdens zijn reis door de Baltics

Onze eerste reiziger: Martijn
Onze eerste reiziger: Martijn
Onze eerste reiziger: Martijn
Onze eerste reiziger: Martijn
Onze eerste reiziger: Martijn
Onze eerste reiziger: Martijn
Onze eerste reiziger: Martijn
Onze eerste reiziger: Martijn
Onze eerste reiziger: Martijn
Onze eerste reiziger: Martijn
Onze eerste reiziger: Martijn