Op verkenning door de Kaukasus

Dit najaar is Blini Reizen op pad gegaan om de Kaukasus beter te leren kennen. In drie weken tijd hebben we achtereenvolgens Azerbeidzjan, Georgië en Armenië bezocht. We reisden met de trein en de bus, huurden een auto om zelf op pad te gaan en lieten ons rijden door een chauffeur.

Veel steden en streken kenden we al van eerder bezoeken. Maar het is leuk en nuttig om te zien wat er allemaal is veranderd. Zo verrijzen in Bakoe in hoog tempo moderne torenflats en zijn in Jerevan de terrasjes inmiddels niet meer te tellen.

We hebben ook een aantal plaatsen en gebieden aangedaan die nieuw voor ons waren. Dit gold bijvoorbeeld voor Sheki, een provinciestad in het noorden van Azerbeidzjan. De sfeer is ontspannen, de markt kleurrijk en het oude paleis klein maar mooi.

Een hoogtepunt van de reis was ons bezoek aan de dalen van Svaneti, die moeilijk bereikbaar in bergen in het noorden van Georgië liggen. De prachtige tocht er naar toe, het zicht op de indrukwekkende toppen van de Kaukasus en de kleine dorpjes, waar de tijd 100 jaar geleden stil is blijven staan.

Ook bijzonder was ons bezoek aan Nagorno-Karabach, het zelfstandige landje dat door niemand wordt erkend. We toerden met de auto door de dichtbeboste bergen en over het ongerepte platteland en kwamen geen toeristen maar alleen gastvrije en vriendelijke inwoners tegen.

15 september 2010