Pskov: neem het mee in je Rusland-reis

De Trinity Kathedraal in PskovDe oude stad Pskov ontbreekt in het schema van de meeste bezoekers aan Rusland. En dat is jammer, want het is een mooie stad met een lange turbulente geschiedenis en prachtige kerken.

Het stadsgezicht wordt beheerst door de dikke muren van het kremlin (“versterkte stadskern”) en de oevers van de rivier Velikaya. Een deel van het plezier van een bezoek aan Pskov is het wandelen door de straten van het historische centrum en over de wandelpromenades langs de rivier, in de zomer overschaduwd door oude bomen.

Blini organiseert al 10 jaar reizen naar Pskov. Wij vinden de stad niet alleen de moeite waard vanwege de kerken, maar ook vanwege de vriendelijke, ontspannen en provinciale sfeer. Pskov laat een andere kant van Rusland zien dan die je tegenkomt in grote moderne steden als Moskou en Sint-Petersburg. Mede daarom is het een waardevolle toevoeging aan iedere reis door Rusland. Ook de omgeving van het stadje is de moeite waard. Ten westen liggen het sfeervolle stadje Pechory en de ruïnes van het indrukwekkende fort Stary Izborsk. Ten zuiden ligt Mikhailovsky waar in de 19de eeuw Pushkin, de nationale dichter van Rusland, leefde. Het landgoed is nu een museum dat vertelt over Pushkin en een indruk geeft van het leven van de Russische adel in voorbije eeuwen

De stad zelf telt verschillende monumenten die je eigenlijk niet mag missen. De belangrijkste is de indrukwekkende Trinity Kathedraal van eind 17de eeuw, zie de foto bovenaan dit bericht. Aan de oever van de rivier vind je een groep kerken behorende tot de Pskov School of Architecture. Dit geheel is door UNESCO tot Werelderfgoed uitgeroepen. Een goed museum is gevestigd in het Pogankin-huis, vooral de verzameling kunst uit de regio is bijzonder.

Even buiten de stad ligt Stary Izbork, dat vroeger een machtige vesting was. Binnen de ruïnes van de oude stadsmuren liggen nu nog enkele mooie kerken. Stary Izbork ligt op een heuvel met goed uitzicht over de omgeving.
In het stadje Pechory, verder naar het westen, ligt het Pechersky-klooster, waar al sinds de 15de eeuw monniken wonen en werken. Tot de Tweede Wereldoorlog lag Pechory in Estland. Zo ontsnapte het klooster aan de vernielzucht van de communisten die vooral in de jaren dertig flink huishielden in andere kloosters.
Als je geïnteresseerd bent in de Russische literatuur moet je zeker een bezoek brengen aan Mikhailovskoe, het landgoed van de familie van Ruslands meest geliefde dichter: Pushkin. Pushkin zelf heeft hier meerdere jaren doorgebracht nadat hij door de tsaar was verbannen uit de hoofdstad.

Hoe kom je in Pskov?
• Pskov ligt 300 kilometer ten zuiden van Sint-Petersburg. Met een snelle trein reis je in 3,5 uur van de drukte van de grote stad naar de rust van Pskov.
• Vanuit Moskou rijden comfortabele nachttreinen naar Pskov. Deze doen iets minder dan 12 uur over de bijna 700 kilometer. Je reist ontspannen in een 4-persoons- of 2-persoonsslaapcoupé.
• Snelle treinen verbinden in 4,5 uur Pskov met Novgorod, een van Ruslands oudste steden en ook op de Unesco-werelderfgoedlijst.
• Pskov ligt op 60 kilometer van de Estse grens. Vanuit Tallinn en de gezellige studenstad Tartu rijden bussen.

Op onze website vind je twee voorbeeldreizen waar Pskov deel van uitmaakt: van Tallinn naar Sint-Petersburg en het 5-daags pakket Pskov & Novgorod. Maar Pskov is ook eenvoudig toe te voegen aan een van onze andere Rusland-reizen, bijvoorbeeld Oud-Rusland of de 8-daagse Rusland Stedentrip. En natuurlijk is de stad te bezoeken als zelfstandige bestemming voor een uitstapje van 3 of 4 dagen.

28 december 2012
bijgewerkt op 11 april 2020

De foto’s bij dit bericht zijn gemaakt tijdens onze eigen reizen door Rusland.

Sheki: detail van de historische binnenstad