Groen, geel, rood & oranje: reisadviezen toegelicht
Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor elk land ter wereld een reisadvies. Dit bestaat uit een kleurcode – groen, geel, oranje en rood – en allerlei praktische informatie en achtergronden. In een wereld waarin van alles gaande is, kijken logischerwijs steeds meer reizigers naar deze adviezen.
Omdat we hierover vaak vragen krijgen van onze klanten merken we dat er nogal eens onduidelijkheid over de inhoud, achtergrond en betekenis van deze adviezen bestaat. We geven daarom een korte toelichting.
Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s
De drie Baltische landen – Estland, Letland en Litouwen – kleuren bij Buitenlandse Zaken groen: “De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met die in Nederland“.
Sommige reizigers maken zich zorgen omdat de Baltische landen grenzen aan Rusland. Het ministerie ziet echter geen reden de Baltische landen te mijden vanwege het eventuele risico op een Russische inval. Wij zijn het met het ministerie eens: de Baltische landen zijn lid van de NAVO en een inval zou betekenen dat Rusland een oorlog begint met de NAVO, dus met landen als Polen, Groot-Brittannië, Frankrijk, de Verenigde Staten én Nederland. Dit wordt vooralsnog bijzonder onwaarschijnlijk geacht. Het spreekt overigens voor zich dat wij reizen naar de Baltische landen annuleren als het toch tot een inval komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
De reisadviezen voor alle andere Blini-bestemmingen (dus buiten de Baltische landen) zijn geel: “U kunt reizen naar (deze bestemming), maar let op: er zijn veiligheidsrisico’s die anders zijn dan in Nederland“.
Sommige reizigers zien een geel reisadvies als een ‘negatief reisadvies’. Dit is echter zeker niet het geval. De kleur geel geldt voor vrijwel alle landen buiten Europa (natuurlijk even los van de landen die oranje en rood kleuren). Er zijn wereldwijd maar 8 niet-Europese landen die groen kleuren: de VS, Canada, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Australië, Nieuw-Zeeland en Bhutan.
Dat betekent dat ook veel populaire vakantiebestemmingen ‘geel zijn’, zoals bijvoorbeeld Marokko, Turkije, Costa Rica, Chili, Argentinië, Thailand, Indonesië, Vietnam en Cuba.
Ter verdere relativering van dit ‘gele advies’, het reisadvies van de VS voor Nederland is ook geel: “Exercise Increased Caution in the Netherlands due terrorism“.
Maar hoe zit het dan met de Russische dreiging? Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat Rusland plannen heeft andere landen binnen te vallen. In tegendeel, Putin heeft juist de handen vol in Oekraïne en heeft uit heel Rusland, dus ook uit bijvoorbeeld de Kaukasus, troepen weggehaald om daar in te zetten. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat Russische dissidenten hun toevlucht zoeken in steden als Tbilisi en Almaty: zij zien dit als veilige plekken.
Als Putin toch een invasie plant, komen daar ongetwijfeld vooraf signalen over, net zoals er al meer dan een half jaar signalen waren voorafgaand aan de inval in Oekraïne.
En net zoals we schreven bij de Baltische landen: het spreekt voor zich dat wij geen reizen organiseren naar landen waar Rusland is binnengevallen of dreigt binnen te vallen. Reeds geboekte reizen worden geannuleerd zonder hiervoor kosten te rekenen.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Geen van de Blini-bestemmingen kleurt oranje.
Maar de grenzen tussen Kirgizië en Tadzjikistan zijn toch oranje? Dat klopt. Kirgizië en Tadzjikistan hebben een conflict over het verloop van de grenzen in de Fergana-vallei. Tijdens de Sovjet-Unie is hier een gecompliceerde grens getrokken met over en weer tal van enclaves en exclaves. Het oranje advies geldt hier alleen de directe grenzen. Onze reizen komen hier niet in de buurt. De grensovergangen tussen beide landen in de Fergana-vallei zijn gesloten. Bij de reizen die beide landen combineren wordt daarom ook omgereisd door Oezbekistan.
De Kyzylart grenspost in de Pamirs, op 4.280 meter hoogte, is wel open en ook veilig. Het is dus mogelijk de beroemde Pamir Highway af te reizen.
Rood: niet reizen.
Geen van de Blini-bestemmingen kleurt rood.
Maar delen van Georgië kleuren toch rood? Dat klopt maar klopt ook weer niet. Twee Georgische regio’s hebben zich (met behulp van Rusland) afgescheiden en onafhankelijk verklaard: Abchazië, al in 1993, en Zuid-Ossetië, in 2008. Deze ‘landen’ worden door bijna niemand erkend en ook Nederland ziet ze nog als onderdeel van Georgië. Vandaar dat ze op het kaartje met het reisadvies nog steeds bij Georgië horen. Maar Georgië heeft hier niets meer te zeggen en het is niet mogelijk deze gebieden vanuit Georgië binnen te komen (ook niet per ongeluk door een verkeerde afslag te nemen). Onze reizen door Georgië komen hier dan ook niet. Er zijn geen spanningen aan de grenzen, er zijn geen militairen gelegerd en er wordt al niet meer gevochten sinds de ‘onafhankelijkheid’. Het is ook dicht bij deze grenzen niet onveilig.
Ten slotte, hoe zit het met de ‘rode grenzen’ tussen Armenië en Azerbeidzjan? Armenië en Azerbeidzjan zijn al sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991 vijanden van elkaar. De grenzen zijn gesloten. De rode kleur geldt hier echt de directe grenzen. Onze reizen komen hier niet en het is ook niet mogelijk per ongeluk in een gevaarlijk gebied terecht te komen.
Uitstekende lokale contacten
Blini reizen vaart niet blind op de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Integendeel, wij hebben in al onze bestemmingen uitstekende lokale contacten en zorgen dat wij via hen op de hoogte blijven van de lokale situatie. Zo zijn wij vaak sneller en nauwkeuriger op de hoogte van incidenten.
Reisadvies Estland
Het reisadvies voor Estland is groen.
Reisadvies Letland
Het reisadvies voor Letland is groen. De directe grens (een strook van 5 kilometer) met Wit-Rusland is oranje. Hier komen onze reizen niet.
Reisadvies Litouwen
Het reisadvies voor Litouwen is groen.
Reisadvies Moldavië
Het reisadvies voor Moldavië is geel.
Transnistrië kleurt rood. Deze regio heeft zich afgescheiden van Moldavië en is de facto onafhankelijk. Transnistrië is een bezoek meer dan waard maar sinds de inval in Oekraïne Blini organiseert hier geen reizen meer naar toe.
Reisadvies Armenië
Het reisadvies voor Armenië is grotendeels groen. Het oosten en zuidoosten van het land kleuren geel. De directe grenzen met Azerbeidzjan kleuren rood. Onze reizen komen niet bij deze gebieden.
Nagorno-Karabakh kleurt rood. Wij organiseren hier geen reizen.
Reisadvies Georgië
Het reisadvies voor Georgië is geel.
Abchazië en Zuid-Ossetië kleuren rood. Deze regio’s hebben zich afgescheiden van Georgië (Abchazië, al in 1993, en Zuid-Ossetië, in 2008) en zijn de facto onafhankelijk. Nederland erkent deze onafhankelijkheid niet en noemt deze gebieden daarom nog gewoon bij het reisadvies van Georgië.
Wat betekent dit voor de reizigers door Georgië? Niets, namelijk:
• Het is niet mogelijk deze gebieden vanuit Georgië binnen te komen (ook niet per ongeluk door een verkeerde afslag te nemen).
• Onze reizen door Georgië komen hier dan ook niet.
• Er zijn geen spanningen aan de grenzen, er zijn geen militairen gelegerd en er wordt al niet meer gevochten sinds de ‘onafhankelijkheid’.
• Het is ook dicht bij deze grenzen niet onveilig.
Reisadvies Azerbeidzjan
Het reisadvies voor Azerbeidzjan is geel. De directe grenzen met Armenië kleuren rood. Onze reizen komen niet bij deze gebieden.
Nagorno-Karabakh kleurt rood. Wij organiseren hier geen reizen.
Reisadvies Oezbekistan
Het reisadvies voor Oezbekistan is geel.
Reisadvies Kirgizië
Het reisadvies voor Kirgizië is geel. De directe grenzen met Tadzjikistan kleuren oranje. Onze reizen komen niet bij deze gebieden.
De grenzen tussen beide landen in de Fergana-vallei zijn gesloten. Hier kan je echter via Oezbekistan van het ene naar het andere land reizen.
De Kyzylart grenspost in de Pamirs, op 4.280 meter hoogte, is wel open en veilig.
Reisadvies Tadzjikistan
Het reisadvies voor Tadzjikistan is geel. De directe grenzen met Kirgizië kleuren oranje. Onze reizen komen niet bij deze gebieden.
De grenzen tussen beide landen in de Fergana-vallei zijn gesloten. Hier kan je echter via Oezbekistan van het ene naar het andere land reizen.
De Kyzylart grenspost in de Pamirs, op 4.280 meter hoogte, is wel open en veilig.
Reisadvies Turkmenistan
Het reisadvies voor Turkmenistan is geel.
Reisadvies Kazachstan
Het reisadvies voor Kazachstan is geel.
Reisadvies India
Het reisadvies voor Inda is voor het overgrote deel geel.
Wat zijn de uitzonderingen:
• In het uiterste noordoosten kleurt de deelstaat Manipur rood en de deelstaten Mizoram en Nagaland oranje. Blini organiseert geen reizen naar dit afgelegen (maar boeiende) gebied.
• In het midden-oosten van India kleurt een strook oranje. Dit gaat met namen om de deelstaten Chhattisgarh en Jharkand. Ook hiernaar toe organiseren wij geen reizen.
• de regio Ladakh kleurt oranje. Buitenlandse Zaken geeft geen duidelijke reden voor het oranje advies. Wij zijn van mening dat reizen hier veilig mogelijk is. Uiteraard zorgen wij dat we goed op de hoogte blijven van de situatie.
• Jammu en Kashmir kleuren rood. Wij mijden deze regio.
• de directe grenzen met Pakistan kleuren rood. Onze reizen blijven hier ook ver vandaan.
Reisadvies China
Het reisadvies voor China is geel.
Reisadvies Mongolië
Het reisadvies voor Mongolië is geel.
22 april 2023
Onderstaande foto maakten we tijdens onze reis door de Pamirs (in 2008)