Oekraïense film The Tribe

Oekraïense film The TribeIn eerdere berichten schreven we al over The Tribe. Deze indrukwekkende film draait nu in verschillende bioscopen in Nijmegen, Haarlem, Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

Uit onze laatste nieuwsbrief: “Filmtheater Rialto in Amsterdam, dat zich naast wereldcinema ook richt op de vertoning van onafhankelijke Europese films, vertoont vanaf 5 februari The Tribe. Deze Oekraïense film ging in première op het filmfestival van Cannes en won sindsdien al vele prijzen.

Filmfestival Gent, waar deze film in oktober werd vertoond, schrijft: “Voor liefde en haat is geen vertaling nodig en dus draaide Myroslav Slaboshpytskiy zijn eerste langspeelfilm integraal in gebarentaal. Zonder dialoog en zonder ondertitels. Die gewaagde keuze is echter veel meer dan een goedkope stunt en ‘The Tribe’ sleepte in de Semaine de la Critique nevensectie in Cannes dan ook drie prijzen in de wacht. De setting is een kostschool voor doven waar nieuweling Sergey terechtkomt in een brutale wereld van georganiseerde misdaad. Van het sentiment dat men normaal gezien kan verwachten bij dit soort drama is in ‘The Tribe’ geen spoor te bekennen. De cast bestaat volledig uit non-professionals die zulke intens fysieke acteerprestaties neerzetten dat het ontbreken van klassieke dialoog de spanning alleen maar verder ten top drijft. ‘The Tribe’ is een gedurfd filmisch experiment waar niet in gesproken wordt maar dat desalniettemin nog lang over de tongen zal gaan.

In Riga won de film vorige week de European Discovery Award, zie het nieuwsbericht op de website van Amstelfilm, een “jonge distributeur met een passie voor arthouse films”.

Omdat Blini blij is met ieder positief nieuws over Oekraïne, promoten wij The Tribe: boek vóór 31 maart 2015 een reis naar Oekraïne of een reis waarbij je vliegt met Ukraine International, en krijgt van ons je bioscoopkaartje retour.”

8 februari 2015
Bijgewerkt: 22 augustus 2021