De Kaukasus: alles over self-drives en over reizen per auto met chauffeur

Vervallen tankstation in ArmeniëPlan je een autorondreis door Georgië, Armenië en/of Azerbeidzjan en wil je meer weten over het reizen per huurauto of per auto met chauffeur?
Blini Reizen organiseert al meer dan 12 jaar rondreizen door Armenië, Georgië en Azerbeidzjan. In de eerste jaren trokken al onze reizigers per auto met chauffeur door de Kaukasus. Inmiddels kiezen steeds meer mensen er voor zelf te rijden. Maar wat is nu voor jou de beste keuze? Je bent niet de enige die het moeilijk vindt te beslissen. We zetten daarom van beide opties de voordelen op een rijtje en geven een antwoord op de meest gestelde vragen.


Maak ik een self-drive of reis ik per auto met chauffeur?

Armenië: zelf op pad met een huurautoVoordelen van een self-drive
Meer vrijheid
Je hebt meer flexibiliteit wat betreft vertrektijden, stops onderweg en de te volgen route.
Gevoel van avontuur
Het geeft een gevoel van avontuur om zelf je auto door de bergen te sturen.
Goedkoper
Een self-drive is goedkoper dan een rondreis per auto met chauffeur.
 
Georgië: op pad met auto met chauffeurVoordelen van een rondreis per auto met chauffeur
Chauffeur kent de weg
De chauffeur kent de weg, weet waar onderweg de bezienswaardigheden te vinden zijn, wat goede plekken zijn voor een fotostop en welk restaurant een goede lunch serveert.
Meer ontspannen
Zelf rijden kost energie en aandacht. Als je je laat rijden kun je volop genieten van het landschap en heb je de tijd om te bladeren in reisgidsen of voor een dutje.
Minder tijd kwijt aan reizen
Je bent geen tijd kwijt aan het zoeken van de weg of naar een parkeerplek. Lokale chauffeurs kennen de wegen en het rijgedrag van de locals en kunnen hierdoor wat sneller rijden en eerder inhalen, natuurlijk zonder de veiligheid uit het oog te verliezen.
Gevoel van veiligheid/zekerheid
Je hebt altijd iemand bij je die de taal spreekt en je kan bijstaan in geval van problemen.


12 vragen over self-drives door de Kaukasus

De landen van de Kaukasus lenen zich uitstekend voor een rondreis per huurauto: het is veilig, de afstanden zijn klein en de bevolking vriendelijk.
Waar kan ik de auto ophalen?
Hoe zijn de wegen in Georgië, Armenië en Azerbeidzjan?
Welk type auto raadt Blini aan?
Hoe zijn de verzekeringen geregeld?
Is meer dan 1 chauffeur mogelijk?
Heb ik een credit card nodig?
Is het moeilijk de weg te vinden?
Wat is de benzineprijs in Georgië, Armenië en Azerbeidzjan?
Is het gevaarlijk om zelf te rijden?
Is zelf rijden niet te vermoeiend?
Kan ik ook met de auto naar de buurlanden?
Kan ik iemand bellen als er onderweg iets gebeurt?

Waar kan ik de auto ophalen?
Als je in Georgië op pad gaat en wij regelen de rondreis en de huurauto, zorgen we er in principe voor dat de auto bij het hotel wordt afgeleverd en daar na terugkomst ook weer wordt opgehaald. Dat is wel zo makkelijk. Het is ook mogelijk de auto op te halen op de luchthaven van de stad Kutaisi, in het westen van het land. Tegen een meerprijs kan de auto hier worden afgeleverd bij je hotel in Kutaisi of in de badplaats Batoemi.
Ook bij een self-drive in Armenië wordt de auto in principe afgegeven en weer opgehaald bij het hotel waar je logeert.
In Azerbeidzjan haal je de auto op in het centrum van de hoofdstad Bakoe of op de luchthaven. Voor afgifte en inname bij het hotel geldt altijd een toeslag.

We laten de autohuur in de regel ingaan op de dag dat je de hoofdstad verlaat en plannen het inleveren van de auto ook weer op de dag dat je in de hoofdstad terugkomt. In de stad zelf heb je de auto immers niet nodig.

Het is mogelijk de auto in Armenië op te halen en in te leveren in Georgië, of andersom natuurlijk. Je betaalt wel extra kosten, de auto moet immers weer teruggereden worden naar het land van herkomst. Als Blini de rondreis organiseert zijn deze kosten al inbegrepen in de offerte en betaal je dus niet ter plekke.
Het is niet mogelijk een Georgische of Armeense huurauto in te leveren in Azerbeidzjan. Andersom kun je ook niet met je Azeri auto naar de buurlanden.

Hoe zijn de wegen in Georgië, Armenië en Azerbeidzjan?
Snelwegen zijn er niet veel in Georgië, Armenië en Azerbeidzjan. In Georgië loopt er een goede vierbaansweg van Tbilisi naar Gori en is een stuk vierbaansweg in de buurt van Kutaisi. In Armenië is er alleen tussen Sevan en Jerevan een vierbaansweg.

Je rijdt dus vooral over tweebaanswegen. Alle doorgaande wegen zijn geasfalteerd, de kwaliteit van dat asfalt is wisselend. De hoofdwegen zijn goed berijdbaar, op de B-wegen is het asfalt soms matig. Pas in dat geval je snelheid aan.

De wegen in Armenië zijn minder goed dan in Georgië. Het asfalt is vaak opgelapt en dus hobbelig, de belijning ontbreekt regelmatig en verkeersborden zijn minder duidelijk.
In Azerbeidzjan zijn de meeste wegen vrij goed.

De meeste reizigers rijden tijdens hun rondreis alleen over asfaltwegen maar dat geldt niet voor iedereen. We noemen vier uitzonderingen:
• Svaneti (Georgië): de weg van Mestia naar Ushguli. Deze onverharde weg is alleen te doen in een auto die hoog op de wielen staat (een 4×4 is niet noodzakelijk). Als je rondrijdt in een gewone auto, kunnen wij voor deze dagexcursie een jeep met chauffeur regelen.
• Een van onze populairste rondreizen is Georgië van het gebaande pad. Zoals de naam al doet vermoeden voert deze deels over onverharde wegen. Uiteraard ga jij bij deze reis met een 4WD op pad. Hoewel je de 4WD functie waarschijnlijk niet gebruikt is het wel belangrijk dat de auto hoger op de wielen staat.
• Het prachtige Tusheti, in de bergen in het noordoosten van Georgië, is alleen over een onverharde bergweg bereikbaar. Dit is alleen per 4×4 te doen. We raden af hier zelf te rijden, tenzij je beschikt over ruime ervaring op onverharde wegen.
Een goede oplossing bij een self-drive is om de huurauto bij het hotel in Kakheti achter te laten en Tusheti met een 4×4 met lokale chauffeur te bezoeken. Uiteraard kunnen wij dit regelen.
• Khinaliq (Azerbeidzjan): aan het einde van onze self-drive door Azerbeidzjan rijd je naar de bergen in het noorden van het land. Je overnachtingsplek Guba is met een gewone auto bereikbaar. Maar we raden je aan verder de bergen in te gaan, naar het geïsoleerde dorp Khinaliq. De bergweg hiernaar toe is niet te doen met een gewone auto. Wij regelen daarom voor onze reizigers een jeep met chauffeur. De kosten bedragen circa € 50,-; dit betaal je ter plekke.

Welk type auto raadt Blini aan?
Onze rondreizen door Azerbeidzjan, Georgië en Armenië gaan uit van een gewone sedan, zoals een Hyundai Accent of Volkswagen Polo. Tegen een meerprijs rijd je in een zwaardere auto die hoger op de wielen staat, bijvoorbeeld een Renault Duster 4×4 of Toyota Rav4 4×4. Deze rijden comfortabeler op minder goede wegen en voldoen bijv. ook voor de weg naar Ushguli in Georgië. De kans dat je de 4×4-optie moet gebruiken is overigens bijzonder klein.
Als je met 4 of meer mensen op pad gaat, kunnen we natuurlijk grotere wagens regelen.
We gaan altijd uit van een handgeschakelde auto. Informeer bij ons naar de mogelijkheden om met een automaat op pad te gaan.
Auto’s rijden normaal gesproken op benzine.

Hoe zijn de verzekeringen geregeld?
Natuurlijk is de auto verzekerd tegen ongelukken en diefstal. Het eigen risico is afhankelijk van het land en het autotype en is circa 400 euro. Als je geen eigen risico wilt kunnen we dat in de meeste gevallen gewoon regelen. Vraag ons bij het boeken naar de mogelijkheden en de meerprijs. Het is mogelijk (maar niet verplicht) dit ter plekke af te kopen door het afsluiten van een aanvullende verzekering. Belangrijk: neem bij een ongeluk of schade altijd contact op met het verhuurbedrijf. Zij vragen je mogelijk ook de politie een rapport te laten opmaken.

Is het mogelijk dat er meer dan 1 chauffeur rijdt?
In elk van de drie landen kun je bij het ophalen van de auto een extra chauffeur opgeven. In Georgië en Armenië zijn er geen meerkosten, in Azerbeidzjan geldt een toeslag van 10 USD.

Heb ik een creditcard nodig?
Je hebt een creditcard op naam van de hoofdbestuurder nodig. Dit is voor de borg en voor eventuele extra kosten. Denk daarbij aan het aftanken van de auto, verkeersboetes en schade aan de auto. De huurkosten zelf betaal je via ons.

Is het moeilijk de weg te vinden?
De bewegwijzering in Georgië is bijna overal gewoon in het westerse schrift, gelukkig niet in het onleesbare Georgisch. In Armenië ontbreekt westers schrift vaker. Het Azerbeidzjaanse schrift wijkt nauwelijks af van het onze en is eenvoudig te lezen.
Het vinden van de juiste weg levert zelden problemen op. Houd er wel rekening mee dat je buiten de steden weinig mensen tegenkomt die het Engels beheersen, de meeste bewoners spreken alleen de lokale taal en Russisch. Dat maakt het soms moeilijk om in een stadje of dorp je overnachtingsplek te vinden, zeker als dit een guesthouse is. Maar zowel Georgiërs als Armeniërs en Azerbeidzjanen zijn over het algemeen vriendelijk en behulpzaam en doen hun best je te helpen. En het heeft ook wel een zekere charme: het met handen-en-voeten vragen van de weg aan een toevallige passant wordt dan een avontuur op zich. Verder kun je natuurlijk altijd even bellen met onze agent.

Je kunt via het autoverhuurbedrijf een GPS bijboeken, maar de kaarten hiervan zijn waarschijnlijk niet van de kwaliteit die je gewend bent. Wij raden daarom aan de navigatie-apps op je mobiel te gebruiken. Veel van onze reizigers installeren een offline navigatie-app op hun telefoon, zoals bijvoorbeeld “HERE WeGo”. Of je gebruikt Google Maps. Kijk voor tips eens op de website van de ANWB: je vind er gratis navigatie apps en offline navigatie.

Wat is de benzineprijs in Georgië, Armenië en Azerbeidzjan?
• Azerbeidzjan is met circa € 0,90 per liter (super 95) het goedkoopst.
• In Armenië betaal je per liter € 1,10.
• In Georgië betaal je € 1,20 per liter.

Is het gevaarlijk om zelf te rijden?
Om te beginnen: Georgië, Armenië en Azerbeidzjan zijn veilige landen. Je hoeft je hier geen zorgen te maken over criminaliteit.
Wel zijn sommige Georgiërs en Azeri’s creatieve chauffeurs. Je moet er rekening mee houden dat het verkeer niet altijd zo gedisciplineerd is als in Nederland en België. Maar dat is natuurlijk in veel andere Europese landen niet anders. In Armenië rijdt iedereen wat rustiger.

Is zelf rijden niet te vermoeiend?
Natuurlijk is het vermoeiender zelf te rijden dan je te laten rijden door een chauffeur. En je hebt ook nog tijd en energie nodig voor alle bezienswaardigheden onderweg. Als je denkt dat het allemaal wat teveel wordt kun je overwegen hiervoor extra rustdagen in te plannen.

Kan ik ook met de auto naar de buurlanden?
Het is geen probleem om Armenië en Georgië met elkaar te combineren. Laat dit wel voor vertrek weten, we regelen dan een speciale permit voor het buurland.
Het is ook mogelijk de auto in het ene land op te halen en in het andere land in te leveren. Je betaalt hiervoor wel extra: de auto moet immers naar het land van herkomst worden teruggereden.
Het is niet toegestaan Azerbeidzjan binnen te rijden met een Armeense of Georgische huurauto. Ook andersom, met een Azeri-auto naar Georgië of Armenië, is niet toegestaan. Je kunt ook niet met een huurauto naar buurlanden Rusland, Turkije en Iran.
Als je de rondreis door Georgië (en eventueel ook Armenië) wilt combineren met Azerbeidzjan, is dat natuurlijk wel mogelijk. Je vliegt dan tussen Tbilisi en Bakoe of wij regelen een auto met chauffeur of de trein.
Als je je rondreis wilt combineren met Iran regelen wij een auto met chauffeur vanaf Jerevan tot de Iraanse grens en vanaf de Iraanse grens verder Iran in.

Kan ik iemand bellen als er onderweg iets gebeurt?
Als je op pad gaat krijg je de telefoonnummers mee van het autoverhuurbedrijf en van onze agent (deze is voor noodgevallen 24 uur per dag bereikbaar).
Wij raden verder iedereen aan een lokale simkaart te regelen. Hiermee kun je niet alleen internet op (handig voor de navigatie) maar kun je ook goedkoop en makkelijk contact opnemen met onze agent en met het verhuurbedrijf.

Kijk voor aanvullende informatie bij pech onderweg op de pagina Verkeer in Georgië en Armenië van de ANWB.

Top

Self-drive Kaukasus: verkeer onderweg in Armenië
 


11 vragen over rondreizen per auto met chauffeur door de Kaukasus

Spreekt de chauffeur Engels?
Rijdt de chauffeur wel veilig?
Liggen het programma en de route vast als ik een autorondreis met chauffeur maak?
Kan ik de chauffeur onderweg laten stoppen, bijv. voor het maken van foto’s of toiletbezoek?
Hoe zit het met kosten voor benzine en dergelijke?
Moet ik nog betalen voor de overnachtingen en maaltijden van de chauffeur?
In wat voor auto ga ik op pad?
Is het niet vervelend om constant met een chauffeur opgescheept te zitten?
Is het niet veel duurder om met een chauffeur op pad te gaan?
Krijg ik 1 chauffeur als ik een combinatiereis maak door meerdere landen?
Moet ik de chauffeur een fooi geven?

Spreekt de chauffeur Engels?
We proberen altijd een chauffeur te regelen die redelijk Engels spreekt. Maar omdat er gewoon te weinig van deze chauffeurs zijn, kunnen we dit niet garanderen. Het lukt echter altijd wel om eenvoudige afspraken over vertrektijden en stops onderweg te maken. Installeer voordat je thuis vertrekt Google Translate op je telefoon, dit kan zeker helpen in de communicatie. Verder adviseren we een lokale simkaart te kopen, zodat je altijd eenvoudig en goedkoop kunt bellen met de contactpersoon bij onze agent. Deze spreekt uiteraard wel goed Engels spreekt, als het nodig is kan zij via de telefoon tolken.

Rijdt de chauffeur wel veilig?
De chauffeurs hebben ervaring en kennen de wegen en het rijgedrag van de andere weggebruikers. Alle chauffeurs ontvangen verder uitgebreide instructies over zaken als rijgedrag (veilig), roken in de auto (niet), lunch- en toiletstops, vertrektijden en dergelijke. Als er toch klachten zijn over de chauffeur, kun je deze hier altijd zelf op aanspreken of je kunt bellen met onze agent. Wacht hier niet te lang mee, dan heeft de agent nog de mogelijkheid te bemiddelen of iets anders te regelen.

Liggen het programma en de route vast als ik een autorondreis met chauffeur maak?
Ja, voor vertrek maken we met onze agenten afspraken over de route en de bezienswaardigheden onderweg. Op die manier weet iedereen waar die aan toe is.
Als je van de afgesproken route wilt afwijken, moet je dit bespreken met de chauffeur of met onze agent (dat kan telefonisch). Als wijzigingen betekenen dat er extra kilometers gereden moeten worden, kan er een meerprijs gerekend worden.
Als je speciale wensen of interesses hebt, kun je deze het beste al in de offertefase aangeven. Wij kunnen dan in overleg met onze agent een goede route opstellen.

Kan ik de chauffeur onderweg laten stoppen, bijv. voor het maken van foto’s of toiletbezoek?
Jij bent de baas en bepaalt dus of en waar er wordt gestopt. De chauffeur verwacht dit ook en je hoeft je hier ook niet bezwaard bij te voelen. Ervaren chauffeurs weten overigens vaak goed op welke plekken de beste foto’s te maken zijn, houden zelf al rekening met toiletstops en kennen de beste lunchrestaurants. De chauffeur houdt daarbij natuurlijk wel in de gaten dat jullie op tijd op de plaats van bestemming aankomen. Er wordt niet in het donker gereden.

Hoe zit het met kosten voor benzine en dergelijke?
Kosten voor benzine, tolwegen, parkeren en dergelijke zijn allemaal inbegrepen. Je betaalt hier dus tijdens de reis niets meer voor.

Moet ik nog betalen voor de overnachtingen en maaltijden van de chauffeur?
Alle kosten voor de chauffeur zijn al betaald. Je betaalt hier onderweg dus niet meer voor. Let op: als je de chauffeur vraagt om bij de lunch bij je aan tafel te komen zitten, verwacht deze wellicht dat je voor hem betaalt (hoewel je dit zoals gezegd niet verplicht bent, het handigst is het om dit van te voren af te spreken).

In wat voor auto ga ik op pad?
In alle drie de landen maken we gebruik van goede sedans. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een Toyota Corolla of een Hyundai Accent. Deze auto’s bieden voldoende ruimte voor twee personen plus bagage. Als je met meer mensen op pad gaat, kunnen we uitwijken naar een ander type auto.

Is het niet vervelend om constant met een chauffeur te zitten opgescheept?
Een goede chauffeur is alleen aanwezig als het nodig is of op prijs wordt gesteld, bijvoorbeeld met het geven van praktische informatie.
Wij hebben met onze agenten afgesproken dat de chauffeurs bij de lunch niet bij onze reizigers aan tafel gaan zitten. Als je dat toch gezellig vindt, kun je dat altijd aangeven. Bedenk dan wel dat de chauffeur er dan mogelijk vanuit gaat dat je het eten voor hem betaalt.
Bij bezienswaardigheden zet de chauffeur je af op de juiste plek om je daar later weer op te wachten. Na aankomst in het hotel ‘verdwijnt’ de chauffeur om pas weer op te duiken op het afgesproken moment van vertrek.
Reizigers vragen ook wel eens of ze zich niet bezwaard zullen voelen om zich te laten rondrijden. Dat zou kunnen maar is niet nodig. Het is het werk van de chauffeur mensen rond te rijden en dat doet hij, normaal gesproken, met plezier.

Krijg ik 1 chauffeur als ik een combinatiereis maak door Armenië, Georgië en/of Azerbeidzjan?
We werken in elk land met lokale chauffeurs: in Georgië heb je dus een Georgische chauffeur, in Armenië een Armeense chauffeur en in Azerbeidzjan een Azeri-chauffeur. Hierdoor spreekt de chauffeur altijd de lokale taal en kent de weg en het land goed. Het betekent dat je aan de grens wisselt van chauffeur. Onze agenten regelen onderling dat de chauffeurs op het juiste moment op de juiste plek zijn.

Is het niet veel duurder om met een chauffeur op pad te gaan?
Een rondreis met chauffeur is uiteraard duurder dan zelf rijden. Je betaalt immers niet alleen voor de auto, de benzine maar ook het salaris, accommodatie en het eten van de chauffeur (die 24 uur per dag van huis is). Het verschil is echter niet zo groot als veel mensen denken. Reken op een meerprijs van circa € 50,- p.p. per dag (alleen voor de dagen waarop je op pad bent met een auto met chauffeur; o.b.v. 2 personen). Je hebt dan overigens geen benzinekosten meer.

Moet ik de chauffeur een fooi geven?
Fooien zijn niet verplicht maar worden wel op prijs gesteld. De chauffeurs krijgen een redelijke basisvergoeding, de fooien zijn extra. Bedenk ook dat de chauffeurs maar een deel van het jaar werk hebben. Een richtlijn is € 10 euro (in totaal) voor een hele dag. Hoe dan ook: of je een fooi geeft én de hoogte van een eventuele fooi worden bepaald door de mate waarin je tevreden bent over je chauffeur.
Top

Al onze rondreizen door Georgië, Armenië én Azerbeidzjan zijn mogelijk als self-drive én als rondreis per auto met chauffeur. Wil je meer weten of op zoek zijn naar andere self-drive reizen, kijk dan op onze Fly & Drive-pagina.

Heb je vragen of wil je een offerte voor een reis op maat ontvangen? Wij adviseren je graag! Vul het
offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.

Vervallen tankstation in Armenië

2 mei 2023