Sovjetkunst in Parijs

Sovjetkunst in ParijsBlini bezocht in het Grand Palais in Parijs de tentoonstelling “ROUGE. Art et utopie au pays des Soviets”. De expositie laat zien hoe de kunst in de Sovjet-Unie zich na de Russische revolutie ontwikkelde. Na een eerste explosie van creativiteit van linke kunstenaars werd onder Stalin de kunst langzamerhand in de mal van het socialistische realisme gedrukt. In het Grand Palais is deze maanden een bijzondere verzameling van Sovjetkunst te zien, stammend uit de eerste decennia na de Russische revolutie. We gingen zelf kijken en waren erg enthousiast.

De expositie is zeer gevarieerd: schilderijen, beeldhouwwerken, (korte) films, ontwerpen voor toneeldecors, voor textiel, voor gebouwen en zelfs hele woonwijken, tijdschriften, boeken en een verzameling (zwart-wit) foto’s. Het was een periode waarin kunstenaars als Malevitch, Chagall, Eisenstein en Rodchenko actief waren.

Een deel van de werken in Parijs komen uit twee van onze favoriete musea in Rusland: de Nieuwe Tretjakov Galerie in Moskou en het Russische Museum in Sint-Petersburg. Naar ons idee moet een bezoek aan een van beide musea hoog op de to-do lijst staan bij ieder bezoek aan deze steden.

Ben je van plan binnenkort naar Rusland te reizen of ben je misschien net terug? Of ben je gewoon geïnteresseerd in Russische – of Sovjetkunst? Ga dan kijken in het Grand Palais, de tentoonstelling is nog te zien tot 1 juli.

De foto’s zijn gemaakt door Blini tijdens het bezoek aan de expositie. De kleine foto is een deel van een stoffendesign. Het schilderij hieronder is van Alexander Deineka (1899-1969).

22 april 2019

Lenin op pad met de kinderen