Tallinn, Riga of Vilnius: waar gaat jouw stedentrip heen?

Vrouw bij de markthallen van Riga (foto: Blini Reizen)Wil je op (hoofd)stedentrip naar de Baltics maar weet je niet welke stad je moet kiezen? Riga, Tallinn en Vilnius hebben elk hun eigen karakter, sfeer en pluspunten. Elke stad is de moeite van een stedentrip meer dan waard.

We hebben dus geen antwoord op de vraag welke stad je moet kiezen. We kunnen je wel helpen: hierna geven we voor iedere stad 6 argumenten waarom je erheen zou moeten gaan. Maar bedenk: er is geen foute keuze. Want welke stad je ook bezoekt: je gaat er enthousiast weer weg.

6 redenen voor een stedentrip naar Tallinn
De oude binnenstad van Tallinn1. De oude binnenstad
De grootste troef van Tallinn is de oude binnenstad, die nog helemaal is ommuurd: keienstraatjes, sfeervolle verlichte pleinen, oude koopmanshuizen, middeleeuwse kerktorens. Het is heerlijk hier gewoon rond te dwalen en af en toe een kerk, museum of café binnen te stappen.

2. Het uitzicht vanaf de bovenstad
Toompea, de hoger gelegen bovenstad, was vroeger het domein van de adel (terwijl de kooplieden en andere burgers in de benedenstad woonden). Tussen de dikke stadsmuren zijn hier tegenwoordig onder meer het parlement en de grootste Russisch-orthodoxe kerk van de stad te vinden. Een belangrijke reden om een van de steile straten of trappen naar boven te nemen is het prachige uitzicht over de rest van de oude stad, de havens en om de omringende stadswijken.

De wijk Kalamaja in Tallinn3. Kalamaja
Even genoeg van middeleeuwse gebouwen? Wandel dan naar Kalamaja, de wijk ten noorden van de oude stad. Dit was vroeger het terrein van fabrieken en werkplaatsen. Steeds meer van deze oude gebouwen huisvesten nu hippe winkeltjes en trendy cafés. Het is een fijne plek om het nieuwe, moderne Estland te proeven. Proeven, want hier vindt je ook een goede brouwerij en leuke restaurantjes.

4. Kadriorg-park met museum
Het grote stadspark Kadriorg is bij goed weer populair bij de locals en alleen dat al is een reden om er zelf een kijkje te nemen. In het midden van het park ligt Kadriorg-paleis, in 1718 gebouwd voor Peter de Grote en nu een dependance van Kunstmuseum van Estland. Aan de rand van het park ligt ten slotte KUMU, wat staat voor kunstimuuseuum. Het moderne gebouw zelf is al de moeite waard, maar ook de kunstcollectie verdient aandacht.

5. Lahemaa
Voor wie ook een dag de stad uit wil, ligt Lahemaa Nationaal Park voor de hand, een uurtje rijden buiten Tallinn. Het park omvat baaien, bossen, veengebieden, stranden, oude landbouwgebieden en vissersdorpjes. Het is een perfect gebied om te wandelen of te fietsen. Er ligt ook een aantal grote buitenhuizen, gebouwd door de Russische adel. Palmse manor is nu een museum en zeker de moeite waard.
Een dagtrip is mogelijk maar eigenlijk zou je hier ook een nachtje moeten slapen. Er is een luxe manor, inclusief prima wellness-center, maar er zijn ook vriendelijke guesthouses, direct aan zee.

6. St. Petersburg en Helsinki
Verleidelijk dichtbij ligt een van de mooiste ter wereld: Sint-Petersburg. Een reis per comfortabele bus duurt maar 6 uur.
Aan de overkant van de Finse Golf ligt Helsinki, met haar jugendstil gebouwen, ontspannen sfeer, designmusea en talloze eilandjes. Elke dag varen meerdere veerboten in 2,5 uur naar de overkant.
NB: het is geen probleem om je stedenreis te beginnen met een vlucht op Tallinn om uiteindelijk naar huis terug te vliegen vanaf Sint-Petersburg of Helsinki.
 
6 redenen voor een stedentrip naar Riga

Het Apotheek-museum in het Art Nouveau-district in Riga1. De oude binnenstad
Maak voldoende tijd vrij voor de middeleeuwse binnenstad. Wandel rond en laat je verrassen door de vele koopmanshuizen, kerken en musea. Het oude centrum wordt omringd door een lint van stadsparken, op zomerdagen fijn voor een picknick of voor het kijken van mensen. Beklim voor een prachtig uitzicht de toren van de Petrikerk.

2. Art Nouveau
Na het middeleeuwse centrum komt het Art Nouveau district als een grote verrassing. De straten staan hier vol met meer dan 750 prachtige jugendstil gebouwen. Vergeet hier niet het kleine maar bijzondere huismuseum Janis Rozentals en Rudolfs Blaumanis te bezoeken, niet alleen voor het gebouw zelf maar ook voor de werkelijk mooie inrichting.

3. Trammetjes naar de buitenwijken
Riga is met 640.000 inwoners de grootste van de drie Baltische hoofdsteden. Dat betekent dat je wandelend door het centrum maar een klein deel van de stad ziet. Onze oplossing is dan vaak om in een van de trammetjes te stappen en je te laten meevoeren naar de buitenwijken. Voor je het weet rijd je tussen de Sovjet-flats door en proef je zo ook de sfeer van die periode. Als je het genoeg vindt stap je uit om aan de overkant weer in een tram naar het centrum te stappen.

Verkoop eigen producten bij de markthallen in Riga4. Markthallen
Je moet in Riga naar de centrale markt. Het hart van de markt, geopend in 1930, wordt gevormd door vijf enorme 35 meter hoge hallen. Deze waren oorspronkelijk in gebruik als zeppelin-fabriek maar werden afgebroken en verplaatst naar Riga. Op de markt is werkelijk van alles te vinden. Het grote plezier voor ons is het kijken naar de mensen, inwoners van Riga maar ook plattelanders, die hier komen kopen en verkopen. In de nazomer zie je hier bijvoorbeeld veel babuschka’s (omaatjes) die bessen, bramen en paddenstoelen verkopen die ze zelf in de uitgestrekte bossen hebben geplukt.

Het strand van Jurmala bij Riga
5. Het strand van Jurmala
Waar veel steden er met stadsstranden aan rivieren of meren er nog wat van proberen te maken, beschikt Riga over het echte werk: een 33 kilometer lang zandstrand. De badplaats Jurmala aan de Golf van Riga ligt op een half uur treinen vanaf de stad (of je stapt op de fiets). Al in de 19e eeuw trokken rijke Russen naar het strand. De oude houten villa’s uit die tijd dragen bij aan de sfeer van Jurmala.

6. Frisse lucht en beweging in Gauja Nationaal Park
Toe aan frisse lucht en beweging? Stap in de trein (of bus, een rit van een uur) naar het stadje Sigulda. Dit ligt midden in de beboste heuvels van Gauja Nationaal Park en is de ideale uitvalsbasis voor een dagje wandelen, fietsen of zelf kanoën.
 
6 redenen voor een stedentrip naar Vilnius

1. Beklim de heuvel van de Drie Kruizen
Wij van Blini houden van uitzichten én van een flinke wandeling. Dus moeten we hier de heuvel van de Drie Kruizen noemen. Met 20 minuten wandelen vanaf het kathedraal-plein sta je bovenop deze heuvel en heb je een prachtig uitzicht over de oude stad.

2. Uzupis
Als je de Uzupis-brug oversteekt, heten borden je met een dikke knipoog welkom in de ‘onafhankelijk republiek’ Uzupis. De scherpe kantjes zijn er inmiddels wel wat vanaf maar nog steeds is Uzupis een wat rebelse wijk met rafelrandjes in de vorm van alternatieve cafés, galerieën, straatkunst en fijne restaurantjes. Niet rebels maar wel bijzonder en de moeite van een rondwandeling waard: het oude kerkhof van de Bernardijnen.

Het Genocide-museum in Vilnius3. Het Genocide Museum: niet leuk, toch op de lijst
Het Genocide Museum is gevestigd in de voormalige KGB-gevangenis. Het is een must voor de reiziger die meer wil weten van de donkere kanten van de Sovjettijd.

4. Trakai en Kaunas
Dertig kilometer naar het westen ligt het grote kasteel van Trakai, midden in een meer. Het speelde een belangrijke rol in het Groothertogdom Litouwen, dat zich in de 14e en 15e eeuw uitstrekte van de Baltische tot de Zwarte Zee.
Weer 80 km verder naar het westen ligt de universiteitsstad Kaunas. Deze levendige en mooie stad was van 1843 tot 1915 hoofdstad van Litouwen. Vanuit Vilnius rijden de hele dag treinen.

5. Minsk en Kaliningrad
Als je tijd hebt om verder te kijken dan alleen Vilnius en Litouwen zijn er twee boeiende opties: Kaliningrad en Minsk, beide maar 4 uur treinen van Riga.
Kaliningrad is het vroegere Duitse Königsberg. Vijf eeuwen lang was deze stad een belangrijk cultureel en economisch centrum van eerst Oost-Pruisen en later Duitsland. De filosoof Immanuel Kant woonde er zijn hele leven. Na de tweede wereldoorlog, waarin een groot deel van de stad werd verwoest, werd de stad bij Rusland gevoegd en kreeg de naam Kaliningrad. Kaliningrad is nu een bijzonder stukje Rusland, geheel omringd door de EU.
De Wit-Russische hoofdstad Minsk boeit door zijn geschiedenis en door het heden, dat afwijkt van wat tegenwoordig standaard is in Europa. Het is een ruime, schone, goed onderhouden stad.

Het Kathedraalplein in Vilnius6. De oude binnenstad
Tja, hoewel we hier bij Tallinn en Riga ook al mee kwamen, noemen we ook bij Vilnius het oude centrum. Het is de grootste binnenstad van Oost-Europa. De dominante stijl is barok en het karakter van het centrum is daarmee heel anders dan in Riga en Tallinn. Hoogtepunten zijn het ruime kathedraal-plein, met de opvallende witte losstaande toren, de Poort van het Morgenrood met het kapelletje erboven en de binnenplaatsen van het universiteitsterrein. Maar wandel vooral veel zomaar rond.

Of: combineer de 3 in een 1 stedenreis.
De beste oplossing voor je keuzeprobleem is natuurlijk: bezoek alle drie de steden! Tussen Tallinn en Riga en tussen Riga en Vilnius rijden elk uur comfortabele bussen die er circa 4,5 uur over doen. Als je in de ochtend in de bus stapt ben je vroeg in de middag in je hotel en kun je de rest van de dag gebruiken voor de nieuwe stad.
Het is ook geen problemen vluchten te combineren. Zo vlieg je eenvoudig naar Tallinn, bus je van Tallinn via Riga naar Vilnius om vanaf daar weer naar huis terug te vliegen. Als je voor iedere stad 2 dagen neemt (niet veel, maar wel voldoende voor een goede eerste indruk) ben je in een week klaar.

Onze voorbeeldreizen naar de Baltische landen vind je op de pagina’s Letland, Estland en Litouwen.
Heb je vragen of wil je een offerte voor een reis op maat ontvangen? Wij adviseren je graag! Vul het
offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.

8 mei 2021

Alle foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Blini Reizen tijdens onze rondreizen door de Baltics.