Terug naar de Sovjet-Unie in Grutas Park
Als je de toegangspoort net gepasseerd bent denk je nog dat je in een kinderboerderij of kleine dierentuin terecht bent gekomen. Maar even verder loop je ineens het verleden binnen. Het pad voert langs tientallen beelden van Sovjethelden, verspreid door het park. Uit luidsprekers klinken heldhaftige Sovjetliederen. Houten barakken, zoals ze ooit in de kampen van de goelag stonden, doen nu dienst als museumzalen. Ze zijn volgepropt met herinneringen aan de Sovjet-Unie: propagandaposters, medailles, vlaggen, servies met afbeeldingen van Sovjethelden, een Lenin-grammofoonplaat, kranten over technologische prestaties maar ook foto’s en verhalen van slachtoffers van de Stalin-terreur. Je bent in Grutas Park in Litouwen.
Viliumas Malinauskas – (1943, studeerde aan de Veterinaire Academie van Litouwen, werd hoofd van een collectieve boerderij, imker en daarna rijk met de verkoop van paddenstoelen) – is de oprichter van Grutas. In 1990 zag hij hoe het net onafhankelijke Litouwen snel afrekende met het Sovjetverleden en overal de beelden van Lenin en lokale Sovjethelden neerhaalde. Malinauskas vroeg de overheid of hij de afgedankte beelden mocht hebben en zette ze op zijn eigen terrein neer. Hij wilde de Sovjet-Unie daarmee niet verheerlijken maar vond wel dat de beelden bewaard moesten blijven als symbolen van de recente geschiedenis. Sinds 2001 is het beeldenpark toegankelijk voor buitenstaanders en beheert het een ongekende verzameling aan herinneringen aan 51 jaar Sovjetoverheersing. Grutas park biedt de west-Europeaan en de jonge Balten hiermee een spoedcursus Sovjet-Unie (aan Malinauskas werd in 2001 de IG Nobelprijs> – woordgrapje van Alfred Nobel – uitgereikt).
Grutas kun je inpassen tijdens je rondreis door de Baltische Landen, neem een kijkje bij de Litouwen-reizen op onze website.
15 januari 2022
De foto’s bij dit bericht zijn gemaakt tijdens onze reis door de Baltische Landen (herfst 2021).