Trein Khiva-Buchara

nieuwe trein tussen Khiva en BucharaBij Blini vinden we reizen per trein leuk. Daarom zijn we blij met het laatste nieuws uit Oezbekistan: de plaatselijke spoorwegen zijn een nieuwe treindienst gestart in het westen van het land, tussen de oude Zijderoute-steden Khiva en Bukhara.
Waar eeuwen geleden de reizigers per kameel door de Kyzylkum-woestijn langs de Zijderoute trokken, rijdt nu – op wisselende dagen – een comfortabele trein. Op maandag, donderdag en zaterdag rijdt de trein van Bukhara naar Khiva en op dinsdag, vrijdag en zondag van Khiva naar Bukhara.

Op de andere dagen kunnen Blini-reizigers nog gewoon per auto met chauffeur reizen, zoals tot voor kort de enige manier was.

Terwijl elders in Oezbekistan (tussen Bukhara, Samarkand en Tashkent) al snelle treinen rijden, is dat nog niet het geval tussen Khiva en Bukhara. De trein doet 6 uur over de 450 kilometer tussen beide steden. Dat betekent dat de trein niet sneller is dan de auto, als je ten minste de reistijd van het hotel naar het station en vice versa meerekent. Er wordt overigens wel gewerkt aan een snellere treinverbinding. Volgens planning zou deze in de loop van 2020 klaar moeten zijn.

Verwacht overigens geen oude en sjofele – maar romantische – Sovjet-treinen. De treinen die door Oezbekistan rijden zijn modern en comfortabel. En natuurlijk verzorgt Blini de transfers van en naar het treinstation.

De kleine foto bij dit bericht is afkomstig van de website van de Oezbeekse spoorwegen, de foto hieronder is gemaakt door Blini tijdens een bezoek aan Oezbekistan.

9 mei 2019

Reizigers Oezbekistan in vroeger tijden