Verhaal van twee steden

Benieuwd naar de persoonlijke ervaringen van Blini-reizigers?
Richard en Gerda uit Roosendaal vertrokken eind augustus voor een 10-daagse reis naar Moskou en Sint-Petersburg. Hieronder volgt een verslag van hun reis.
Peter de Grote in Moskou
Allereerst: het was zeer goed geregeld en ons verblijf was TOP!
Vooraf dachten we dat we vooral Petersburg erg mooi zouden gaan vinden mede ook doordat we al heel lang eens de “echte” Hermitage wilden bezoeken, maar Petersburg is natuurlijk meer dan de Hermitage.
We hadden een dagje extra in beide steden en dit was een goed besluit. Zo hebben we in Petersburg, met als vervoer de draagvleugelboot het Petershof bezocht. Voelde als het Versaille van Rusland.

Petersburg was stukken “toeristischer” dan Moskou en dat bedoel ik vanuit internationaal oogpunt: meer Engels, meer reklames in de metro, meer “buitenlanders” dan alleen maar Chinezen en de Russen zelf, meer internationaal getinte restaurants etc…
Moskou vinden wij de ontdekking van onze reis, afwisselender dan Petersburg en, buiten dat de Rus wat stug is, een heel gemoedelijke stad. Schoon, goed geregeld, overzichtelijk, echt Russisch.
Al bij al is er weinig “negatiefs” te melden.
Wat jullie voor ons hadden geregeld:
• Alle personen die ons moesten treffen waren op tijd, vriendelijk en meedenkend.
• Het vervoer bestond uit “privé” auto’s met lokale chauffeurs.
• De transfers van hotel naar station en weer naar het hotel was zeer goed geregeld
(chauffeur treft ons in de lobby van ‘t hotel, zet ons af bij een andere man bij het station, hij overhandigt ons de trein tickets en wijst ons de weg in het station. Hij treft ons weer een uurtje later om ons naar de trein tot bij de juiste zitplaatsen te brengen, bij aankomst in Petersburg staat bij de uitgang van de trein alweer iemand op ons te wachten. Deze man brengt ons weer naar de auto welke ons weer tot aan de voordeur van het hotel brengt).
De hotels:
• Moskou, Cosmos:
Zeer groot, maar op zich wel een beleving, goede restaurants, maar het ontbijt is wel zeeeeeeer massaal, we kozen er daarom voor om maar wat later te gaan ontbijten, dan waren de meeste grote groepen weg en was het een wereld van verschil, en konden we redelijk rustig ons hapje doen.
Kamers waren wat gedateerd maar zeker schoon en goed ingericht.
Hier naar een dans show geweest, niet goedkoop (€45 p.persoon) maar zeker de moeite waard, zeer professioneel met leden van het Bolsjoi theater ballet.
• Petersburg, Mockba:
Ook groots maar wat intiemer en “gezelliger” dan Cosmos in Moskou, beter ontbijt buffet en door de inrichting en sfeer ook wat aangenamer.
Goede ligging, netjes, goede kamer, tegenover het Nevski klooster, (leuk om even doorheen te wandelen).
Beide hotels goed dicht bij de Metro, wat een fantastische manier van verplaatsen is in beide steden.
Treinreis:
Snelle en toch niet dure manier om uitgerust en makkelijk in Petersburg terecht te komen.
De foto hierboven is van het standbeeld van Peter de Grote in Moskou, we hadden hier vooraf niet veel over gelezen of “gehoord” maar dit moet echt iedereen gaan bekijken, wat een giga beeld op een mooie plaats en goed beloopbaar vanuit het centrum.
Kortom perfect geregeld, en voor ons zeer fijn om zo mee te maken, mede omdat ook wij ons vertrouwen stellen in een reisorganisatie welke voor ons nog onbekend was. Wat ons betreft zullen we uw organisatie aanbevelen.
Ook vooraf hadden we al een goed gevoel bij de manier waarop jullie contact met ons hielden.
Misschien doen we nog eens Rusland of een van de Baltische staten aan en dan zullen we zeker weer bij jullie terecht komen.

Richard en Gerda
Roosendaal

2 oktober 2011