Zelf rijden in Blini-bestemmingen

Kirigizië per self-drive: Vooral een enorm avontuur! (foto: Jip & Jeroen)Deze zomer stapten Jip en Jeroen in Bishkek achter het stuur van een flinke 4×4 (het biertje kwam natuurlijk pas na afloop van de tocht) voor een 8-daagse rondrit door het bergachtige Kirgizië. Ze vervolgden hun reis door de ongerepte Fann Mountains van Tadzjikistan en sloten af met de Zijderoutesteden van Oezbekistan. Weer thuis lieten ze weten: “Een leuk kijkje in een deel van de wereld waarvan iedereen zegt “Oh, wat leuk, waar zei je precies?”. Moe maar voldaan. Ontzettend veel beleefd, waarbij we natuurlijk maar een fractie gezien hebben. Vooral een enorm avontuur!Ze legden hun belevenissen vast in een aantal professionele – en onderweg razendsnel in elkaar gezette – filmpjes en via verslagen en foto’s op Polarsteps. Alles bij elkaar geeft dit een goed beeld van het reizen door Centraal-Azië.

Dat Jip en Jeroen zelf reden in Kirgizië past in een trend: steeds meer reizigers zoeken het avontuur en de vrijheid van zelf rijden. Kirgizië stelt daarbij niet teleur: besneeuwde bergen en blauwe meren, asfaltwegen afgewisseld door onverharde wegen, ontmoetingen met locals, de leegte van een dunbevolkt bergland, de cultuur van Kirgizische nomaden én de erfenis van 70 jaar Sovjet-Unie.
Onze reizen door dit land zijn mogelijk per jeep met chauffeur maar je kunt ook zelf op pad. Je rijdt in een Toyota Sequoia, Toyota Prado of een vergelijkbare auto. Al deze auto’s beschikken over 4×4, alhoewel het niet waarschijnlijk is dat je deze functie bij je rondreis moet gebruiken. De wagens voldoen prima voor het merendeel van de Kirgizische wegen. Voor de populaire excursie vanuit Karakol naar Altyn Arashan regelen we een speciale UAZ-jeep met chauffeur. (De ‘weg’ die naar dit bergdal voert kunnen we een Nederlandse chauffeur en een gewone 4×4 niet aandoen)
Wij regelen alle accommodaties tijdens je rondreis. Afhankelijk van de route zijn dit hotels, guesthouses, homestays of yurtkampen, midden in de natuur. Alhoewel je zelf op pad gaat, ben je uiteraard niet helemaal aan jezelf overgeleverd. Je kunt altijd een beroep doen op onze agent. In geval van problemen zijn zij 24 uur per dag bereikbaar.

Ook in Kazachstan zijn self-drives mogelijk. De natuurgebieden ten oosten van Almaty zijn uitstekend te verkennen per huurauto. Denk daarbij aan Altyn Emel, de Charyn kloof en de prachtige Kolsai-meren. Jammer genoeg is het op dit moment niet toegestaan met deze huurauto de grens naar Kirgizië over te steken. Onze 12-daagse combinatiereis Kazachstan & Kirgizië organiseren we daarom alleen met jeep met chauffeur. Als je interesse hebt in een self-drive door alleen Kazachstan horen we het graag.

In Tadzjikistan organiseren we alleen rondreizen per jeep met chauffeur. De gebrekkige infrastructuur en de spectaculaire maar onherbergzame natuur maken dat we het niet verantwoord vinden onze reizigers zelf te laten rijden.

Wij organiseren geen self-drives door Oezbekistan. Naar ons idee is de trein het ideale vervoermiddel tussen de oude karavaansteden. Als je van de gebaande weg de woestijn in wilt, bijvoorbeeld naar het Aral-meer, kan dit per jeep met chauffeur.

Strenge regels voor buitenlandse reizigers betekenen dat we geen self-drives door Turkmenistan kunnen aanbieden.

De Baltische landen – Estland, Letland, Litouwen en we rekenen hier Finland ook even bij – zijn ideaal voor een self-drive. De wegen zijn goed en veilig en de afstanden klein. Veel plekken die je in deze dunbevolkte landen wilt bezoeken zijn niet of nauwelijks bereikbaar met het openbaar vervoer. Bovendien kan je er voor kiezen met de eigen auto op pad te gaan. Via Polen rijd je in twee dagen naar Litouwen en veel reizigers kiezen voor de veerboot vanuit Duitsland naar Litouwen of Helsinki. Zie ook het bericht Met de auto door de Baltics.

Met een huurauto door de bergen van de Kaukasus rijden, iets dat we zelf al meerdere malen deden en waar we met veel plezier op terugkijken. Georgië en Armenië zijn al jaren twee van onze populairste self-drive bestemmingen. Sinds kort bieden we ook reizen in Azerbeidzjan als self-drive aan. Zie het bericht De Kaukasus: alles over self-drives met een aantal veelgestelde vragen over dit onderwerp (en ook over het reizen per auto met chauffeur).

NB: Omdat de wegen beter zijn is een self-drive door de Baltische Landen of door de Kaukasus minder uitdagend dan door Kirgizië, maar zeker niet minder leuk.

Heb je vragen of wil je een offerte voor een reis op maat ontvangen? Wij adviseren je graag! Vul het offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.

24 december 2022

De foto’s hieronder zijn gemaakt door Jip en Jeroen die deze herfst door Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan reisden. In Kirgizië reden ze zelf per 4×4 jeep.
De foto’s zijn afkomstig van hun verslag op Polarsteps. Meer zien? Kijk op YouTube naar video nr. 1 en video nr. 2.

Kirigizië per self-drive (foto: Jip & Jeroen)

Kirigizië per self-drive, start in Bishkek (foto: Jip & Jeroen)

Kirigizië per self-drive (foto: Jip & Jeroen)

Kirigizië per self-drive, de auto (foto: Jip & Jeroen)

Kirigizië per self-drive (foto: Jip & Jeroen)

De excursie naar Altyn Arashan gaat per UAZ-jeep met chauffeur(foto: Jip & Jeroen)

Kirigizië per self-drive (foto: Jip & Jeroen)

De excursie naar Altyn Arashan gaat per UAZ-jeep met chauffeur (foto: Jip & Jeroen)

Kirigizië per self-drive (foto: Jip & Jeroen)

Kirigizië per self-drive, Bokonbayevo (foto: Jip & Jeroen)

Kirigizië per self-drive (foto: Jip & Jeroen)

Kirigizië per self-drive, Bokonbayevo (foto: Jip & Jeroen)

Kirigizië per self-drive (foto: Jip & Jeroen)

Kirigizië per self-drive: Vooral een enorm avontuur! (foto: Jip & Jeroen)