Corona

Coronavirus en reizen
Steeds meer landen openen de grenzen voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een bewijs van een recente negatieve test, zonder quarantaine-verplichting. Dit maakt reizen weer mogelijk!

Let op: wij raden aan om een papieren print van het Europese Digitale Corona Certificaat mee te nemen. Dit geldt zeker voor bestemmingen buiten de EU.
Informeer voor vertrek naar de lokale regels en vereisten.

Een (donker)rood Nederland heeft GEEN gevolgen voor gevaccineerde reizigers. De stijgende besmettingscijfers dreigen Nederland (donker)rood te kleuren op de Europese kaart. Maar gevaccineerde reizigers blijven gewoon welkom in de Blini-landen die nu open zijn. Een testbewijs of verplichte quarantaine zijn niet nodig, ook niet voor de thuisreis.

We zetten de Blini-landen op een rijtje:

Welkom met vaccinatiebewijs
Estland
Letland
Litouwen
Oekraïne
Moldavië
Georgië*
Armenië
Kirgizië
Mongolië
Rusland: Belgen zijn welkom, Nederlanders nog niet

*Georgië: Bij aankomst op de luchthaven is een vaccinatiebewijs voldoende, bij aankomst via een landgrens is ook een testbewijs nodig.

Welkom met testbewijs
Oekraïne (een vaccinatiebewijs is ook voldoende)
Moldavië (een vaccinatiebewijs is ook voldoende)
Armenië (een vaccinatiebewijs is ook voldoende)
Georgië* (een vaccinatiebewijs is ook voldoende)
Oezbekistan
Kirgizië (een vaccinatiebewijs is ook voldoende)
Iran
Mongolië (een vaccinatiebewijs is ook voldoende)

*Georgië: Bij binnenkomst met een testbewijs moet je je na 3 dagen nogmaals laten testen. Dit is niet nodig met een vaccinatiebewijs.

Welkom met vaccinatie- én testbewijs
Azerbeidzjan

Welkom met testbewijs maar wel met zelf-isolatie
Estland (met een vaccinatiebewijs is zelf-isolatie niet nodig)
Letland (met een vaccinatiebewijs is zelf-isolatie niet nodig)
Litouwen (met een vaccinatiebewijs is zelf-isolatie niet nodig)

Gesloten of verplichte quarantaine voor toeristen
Wit-Rusland
Rusland heeft de grenzen geopen voor Belgen, nog niet Nederlanders
India
China
Turkmenistan
Tadzjikistan
Kazachstan

Aangepaste voorwaarden
Het coronavirus brengt veel onzekerheden en vragen over reizen met zich mee. Wij begrijpen goed dat reizigers aarzelen bij het boeken van nieuwe reizen.

Met het oog op de onzekerheden rond het coronavirus en reizen hanteren wij daarom bij nieuwe boekingen aangepaste annuleringsvoorwaarden.
Wij rekenen geen annuleringskosten indien 4 weken voor vertrek sprake is van een van de volgende situaties:
* het land van bestemming weigert Nederlanders en Belgen of verplicht deze in quarantaine te gaan.
* corona-maatregelen op de plaats van bestemming reizen serieus hinderen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als alle restaurants zijn gesloten of musea dicht blijven.
* de corona-situatie in het land van bestemming maakt dat reizen echt niet veilig is, bijvoorbeeld in het geval van bijzonder hoger besmettingscijfers of nieuwe virus-varianten.

Een ‘oranje’ reisadvies van de Nederlandse overheid in verband met corona is voor ons niet zonder meer reden de reis kosteloos te annuleren. Wij zijn van mening dat afhankelijk van de manier van reizen en van de bestemming reizen alsnog verantwoord kan zijn, zeker voor gevaccineerde reizigers.
Wij organiseren geen reizen naar gebieden op de ‘zeer hoog risico lijst’ van de Nederlandse overheid.

In Nederland en België zijn de vaccinatiecampagnes in volle gang. In de loop van de zomer van 2021 heeft iedereen die dit wil een vaccinatie ontvangen. We gaan ervan uit dat onze reizigers zich indien nodig laten vaccineren om het doorgaan van de reis mogelijk te maken. Als het weigeren van een vaccinatie leidt tot het moeten annuleren van een reis, hanteren we onze standaard voorwaarden en rekenen we gewoon annuleringskosten.

Als je ook vliegtickets door ons laat regelen, zijn er mogelijk wel annuleringskosten. Veel luchtvaartmaatschappijen werken op dit echter moment met soepeler voorwaarden maar de regels verschillen. Informeer hiernaar bij het boeken.

Houd er rekening mee dat het land van bestemming aanvullende eisen kan stellen, zoals het tonen van een negatieve uitslag van een PCR test, een Covid-19vaccinatiebewijs, quarantainemaatregelen, het dragen van een mondkapje, afstandsmaatregelen, etc.. Dit komt voor risico van de reiziger. Houd er ook rekening mee dat het openbaar leven is beperkt en verder kan worden beperkt. Reisdienstverleners kunnen eveneens aanvullende eisen stellen om de veiligheid te waarborgen of een wettelijke plicht na te leven.

Je krijgt corona op reis of je vertoont symptomen? Het risico ten aanzien van het oplopen van corona, het vertonen van symptomen en de maatregelen en kosten die daarmee gepaard gaan (denk aan het omboeken van vluchten of verplichte quarantaine) komen voor eigen risico van de reiziger. Mogelijk wordt dit niet gedekt door een (reis)verzekering. Waar nodig verlenen wij uiteraard wel hulp en bijstand. Medische kosten zijn normaal gesproken gedekt door de zorgverzekering.

Hoe staat Blini er voor?
Hoe gaat het met Blini ten tijde van corona? Het is voor ons uiteraard een lastige periode. Sinds maart 2020 zijn er nauwelijks reizigers vertrokken. Wij zijn Blini begonnen uit liefde voor het reizen en het is dan bijzonder vervelend als je zo’n lange periode geen reizigers op pad kunt sturen.
Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. We komen nu eindelijk toe aan zaken die door de drukte de afgelopen jaren zijn blijven liggen, zoals het plaatsen van reviews en foto’s van onze reizigers, het vaker uitbrengen van nieuwsbrieven en het bouwen van een nieuwe website.

Top

11 augustus 2021